Zoeken

De nieuwste artikelen direct in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Meer van zulke artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Heb je gevonden wat je zocht of kunnen we je nog ergens bij helpen?

1 april! Grap van Bonque niet ver-van-je-bed-show

Gepubliceerd door Eva Haarsma
1 jaar geleden 30-03-2018
Leestijd: 3 minuten

Gamen om een baan mee te winnen. Ja, het is op dit moment toch wel too good to be true. Helaas! Maar een heel ver-van-je-bed-show is het echt niet. Al is onze Jobworld Odyssey niet daadwerkelijk in ontwikkeling op dit moment, de vraag hoe je als bedrijf toekomstig personeel kan testen op specifieke kwaliteiten, is wel degelijk aan de orde van de dag. Het is zó makkelijk om op je cv een rijtje kwaliteiten te zetten, maar wie zegt dat jij echt zo bent? Jij? En waar had je dat op gebaseerd en welke norm hanteer je? Een game biedt de mogelijkheid om een heel scala aan specifieke karaktereigenschappen, softskills en andere kwaliteiten te testen.

Sollicitatiegame

Wij zagen het helemaal zitten. Een game waarmee potentiële werkgevers perfect kunnen selecteren op een bepaald skillset. Of je goed kan samenwerken, hoe hoog je intelligentie is, of je snel kunt denken en of je tot creatieve oplossingen komt bijvoorbeeld. Maar bedenken is één, dit ontwikkelen vraagt veel. Hoe ga je ervoor zorgen dat je precies deze eigenschappen kan destilleren en hoe filter je alle 3e variabelen eruit bijvoorbeeld? We brainstormen ondertussen nog even verder. Maar wat bestaat er nu dan al wel?

Varianten

‘Sollicitatiegame’ blijkt als woord al wel te bestaan. Maar de betekenis is dan wel fundamenteel anders dan wat wij in gedachten hadden. Zo bestaat er een game die je kunt spelen zodat je zelfverzekerd het sollicitatiegesprek in kan gaan. Je kunt kiezen voor welk type bedrijf (ziekenhuis, advocatenkantoor of reclamebureau bijvoorbeeld) je gaat solliciteren en aan de hand daarvan krijg je specifieke vragen om te beantwoorden. Bijvoorbeeld wat je aantrekt, wat je allemaal meeneemt naar een sollicitatiegesprek en vragen over welke omgangsvormen je in acht hoort te nemen. Misschien wel handig, zeker als je nog nooit op een sollicitatiegesprek bent geweest. Maar, wel héél wat anders dan de game die wij in gedachten hadden!

Kennismaken met de werkzaamheden

Een game om kennis te maken met je toekomstige werkzaamheden is ook al op de markt. Volgens het bedrijf dat dit heeft uitgebracht, weet jij na afronding van de game wat je allemaal kunt en of je geschikt bent voor het echte werk bij ze. Je ontvangt direct een rapport over je prestaties waarin je terugziet wat je sterke en zwakke punten zijn. Feitelijk is het ook hier een voorbereiding op het gesprek, alleen al wel meer gericht op alleen het eigen bedrijf zelf. Komt al een beetje in de buurt dus.

sollicitatiegame - politie

Politie

Ook is in 2011 de politie al via een game op zoek geweest naar potentiële kandidaten. Het is een wat versoberde versie van hoe wij het voor ons zien, maar dit begint er aardig op te lijken. Geïnteresseerden konden zich namelijk opgeven voor de Cybercrime Challenge Operation High Impact en moesten een code zien te kraken. Via de opdrachten kon gekeken worden hoe de kandidaat problemen oploste en of hij/zij geschikt zou zijn voor een baan als rechercheur bij de politie. Later is de challenge nog een keer herhaald, dus kennelijk was het een succesformule!

Toekomst

Solliciteren en alles wat erbij hoort is natuurlijk al lange tijd aan het vernieuwen. Tegelijkertijd gebeurt solliciteren nog altijd het meest op de old school manier. Dus netjes een brief schrijven, een verzorgd cv meesturen en keurig gekleed op gesprek. Precies zoals je het geleerd hebt op school. Veel mensen gebruiken zelfs nog de heel ouderwetse manier van brieven schrijven: ‘naar aanleiding van(….)’ Ons advies: probeer er liever uit te springen, want er zijn heel wat visjes in de zee. Verkoop jezelf en laat jezelf ook echt naar voren komen. Vertel duidelijk wie jíj bent en omschrijf niet hoe je cv eruit ziet.

En wie weet… komt er ooit een keer zo’n mooie sollicitatiegame waarmee je gewoon vanuit huis een spelletje speelt en daarna direct weet of je de baan hebt of niet.

Jobworld Odyssey - Sollicitatiegame Bonque

Lees ook hier meer over het nieuwe solliciteren en ontdek onze tips voor een carrièreswitch.

(Visited 21 times, 1 visits today)
Eva Haarsma

Eva Haarsma is Senior Content Marketeer en altijd op zoek naar trends, nieuws en facts op het gebied van IT, online marketing, carrière en lifestyle. Ervaren in het ondersteunen van anderen tijdens de verschillende stappen in het sollicitatieproces en heel graag aan het schrijven.

Bekijk artikelen