10 tekenen dat je huidige baan hem niet gaat worden (en het tijd wordt voor een nieuwe baan!)

Blog Tekenen dat je huidige baan 'm niet gaat worden

Ben je ongelukkig op werk? Twijfel je tussen een nieuwe baan of blijven? Heb je een nieuwe baan die niet bevalt? Misschien is het tijd om eens met een kritische blik naar je baan te kijken.

Wordt het tijd voor een carrièreswitch en ga je op zoek naar een nieuwe baan?

Vind een nieuwe baan waar je écht gelukkig van wordt, bij een bedrijf waar je beter tot je recht komt. Maar hoe weet je of het moment is aangebroken waarop je om je heen moet gaan kijken? De volgende 10 tekenen zijn goede indicatoren:

1. Je relatie met je manager
2. Je werkgeluk
3. Je collega’s
4. Je werkzaamheden
5. Je werk/privébalans
6. Je motivatie
7. Je takenpakket & salaris
8. Je collega’s vertrekken
9. Je toekomst binnen het bedrijf
10. Je lichaam & je werk

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Project Coordinator

BLAUD, Utrecht

In-house recruiter and general HR admin at BLAUD (part of CWSI)

BLAUD, Utrecht

Front-end / Web developer

BLAUD, Utrecht

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Hoe is de relatie met je manager?

Super frustrerend: je merkt steeds vaker dat je met je manager niet op één lijn zit. Wat je ook voorstelt, het is nooit goed genoeg en er is altijd wel iets waarover jullie van mening verschillen.

Helaas is deze persoon wel degene waarmee je jouw loopbaan binnen dit bedrijf uitstippelt – en daarnaast is het ook nog eens degene die jou beoordeelt. Is het een absolute mismatch, dan is de kans groot dat je manager je niet verder helpt en kan hij of zij je zelfs gaan tegenwerken.
Alles behalve de ideale basis voor een vruchtbare samenwerking.

Hoe verbeter je jouw relatie met je manager?

Plan een een-op-een gesprek in met je manager om zo te proberen de situatie om te buigen. Geef duidelijk aan wat jouw wensen en blokkades zijn. Kom tijdens dit gesprek zelf met een plan van aanpak en bedenk hoe en met wie je dit wil aanvliegen. Stel voor jezelf duidelijke deadlines op en grijp in als op jouw deadline de situatie niet genoeg is veranderd.

Kom je tot de conclusie dat dit niet gaat werken? Dan doe je er verstandig aan om eieren voor je geld te kiezen.

2. Wat vertel je over jouw werk?

Wanneer mensen aan je vragen wat voor werk je doet, wat vertel je dan? Vertel je vol enthousiasme en passie over je werk? Of merk je dat je steeds vaker het enthousiasme uit je tenen moet halen?

Ben je nog gelukkig op je werk? Of ben je ongelukkig op werk?

Dat is niet fijn voor jou als werknemer, maar ook niet voor je werkgever. Tijd dus om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan. Zo word je weer gelukkig op het werk.

Hoe word je weer gelukkig op het werk?

Je kunt natuurlijk opstappen maar dat is lang niet altijd nodig. Bedenk waarom je voor het bedrijf ging werken; sta je achter de visie van het bedrijf? Kijk of je daar iets in kunt vinden waar je gelukkig van wordt.

Is het niet de visie, dan misschien de mensen om je heen. Hoe is je relatie met je collega’s? Zijn ze ambitieus, initiatiefrijk of kun je veel van ze leren?

Wat is jouw rol in het geheel? Misschien voelt het voor jou niet altijd zinvol, maar misschien ben je wel een belangrijke schakel voor klanten of collega’s en kun je daar voldoening uithalen?

Of zit je in een negatieve spiraal? Bekijk het eens van de zonnige kant en probeer je bril af te zetten. Vertel op een verjaardagsfeestje wat je leuk vindt aan je werk. Dit heeft niet alleen invloed op jezelf maar ook op de anderen. Als jij negatief over je werkt vertelt, gooien anderen dit telkens weer voor je voeten als je weer eens iets over je werkt vertelt. Dit brengt je in een neerwaartse spiraal.
Dit is natuurlijk een teken aan de wand: waarom zou je blijven werken bij een bedrijf waar je je niet 100% voor in kunt zetten? Je kunt alleen gemotiveerd raken door je werk als je achter de bedrijfsfilosofie staat. Zorg dus dat je met trots kunt vertellen waar je je dagelijks mee bezighoudt.

3. Is er weinig uitstroom van collega’s?

Bij het ene bedrijf heb je meer doorloop dan bij het andere bedrijf. Is er bij jouw werkgever een grote doorloop van medewerkers?

Wissel je vaak van collega’s, dan is dat meestal een teken dat er ergens anders iets beters te halen is. Op gebied van salaris, secundaire voorwaarden of op het gebied van groeimogelijkheden.

Wat zijn de vertrekredenen van je collega’s?

Zie het als een signaal; neem vertrekkende collega’s eens apart en vraag ze naar hun beweegredenen. Het gras is niet altijd groener aan de overkant en wellicht zijn de vertrekredenen helemaal niet op jou van toepassing, maar misschien zijn het ook wel aandachtspunten voor jou!

4. Ben je tevreden over je werkzaamheden?

Op je werkdagen draai je een vaste routine af en je mist de uitdaging in je werkzaamheden. Wanneer je om feedback vraagt, ontvangt je die niet. De laatste keer dat er ruimte was om wat nieuws op te pakken is lang geleden. Heb je het idee dat je zit vastgeroest in je werk?

Waar voor andere mensen een burn-out een gevaar is, ligt bij jou een ‘bore-out’ meer in de lijn der verwachting. Gelukkig kun je zelf de touwtjes in handen nemen en zorgen dat dit jou niet overkomt.

Hoe haal je meer plezier uit je werkzaamheden?

Ga het gesprek met je manager aan. Misschien is er ruimte binnen het bedrijf om je op andere werkzaamheden te richten. Bereid het gesprek met je manager goed voor en bedenk op welk vlak je jezelf graag wilt verder ontwikkelen. Welke werkzaamheden wil je graag oppakken of welke rol wil je op je nemen? Tijdens dit gesprek kun je dan direct aankaarten welke werkzaamheden je wilt oppakken.
Kom je ook tijdens of na dit gesprek niet verder? Misschien is het dan tijd voor een nieuwe baan met werkzaamheden waar je wordt uitgedaagd en die goed bij je loopbaan aansluiten.

5. Ben jij constant aan het werk?

Ben je zoveel aan het werk dat je weinig tijd met je partner, familie en vrienden doorbrengt? Ben je ‘s avonds vaak nog aan het werk?

Natuurlijk is het prima om tijdelijk te pieken als dat nodig is en je werkgever dat van je vraagt. Op het moment dat je constant je buffer leegtrekt heeft dit op den duur een negatieve impact op je. Er bestaat meer in het leven dan werken.

Volgens Forbes is te veel werken iets waar mensen het vaakst spijt van krijgen, zeker als het ten koste van familie, relaties of vriendschappen gaat. Een gezonde werk/privé-balans is belangrijk, maar hoe kom je los van je werk?

Hoe zorg je voor een gezonde werk/privé-balans?

Het verschilt per persoon waar je aan moet werken voor een gezonde balans. Ben jij continu ‘s avonds aan het werk? Dan doe je er goed aan om de werkdruk te verlagen, dit kun je bijvoorbeeld doen door de werkdruk met je manager te bespreken. Het is ook voor je werkgever van belang dat je een goede balans hebt tussen werk en privé. Werknemers die een goede balans hebben ervaren minder stress, zijn minder ziek en presteren beter.

Heb jij het idee dat je continu bereikbaar moet zijn? Je bent niet de enige! Tegenwoordig hebben medewerkers steeds vaker het gevoel dat ze continu bereikbaar moeten zijn voor de werkgever. Als jij deze druk ook ervaart, doe je er verstandig aan om de zakelijke apps van je privételefoon te halen. Heb je een werktelefoon? Zet deze dan uit op de tijden dat je vrij bent. Zo kom je minder in de verleiding om hierop te reageren. 

6. Geef je om de producten of diensten van je bedrijf?

Ken je dat? Zo iemand die uren en uren doorratelt over z’n werk? Het kan irritant zijn, maar het toont wel aan dat zo iemand met heel veel plezier naar z’n werk gaat.

Kijk je naar jezelf en merk je dat je het eigenlijk alleen voor het geld doet? Geef je helemaal niks om de bedrijfsresultaten en interesseert het je totaal niet wat jullie precies verkopen? 
Als je geen passie hebt voor de producten of diensten die jouw bedrijf voert, zit je waarschijnlijk niet op de juiste plek. Het maakt je werk zoveel leuker als je oprecht geïnteresseerd bent in wat jullie als bedrijf doen. Natuurlijk hoef je niet 24/7 over je werk te willen praten, maar als je weinig tot geen enthousiasme kunt opbrengen voor wat jullie doen, ben je snel uitgekeken op je werk. Wat vind jij belangrijk in je werk?

Wat zijn jouw drijfveren?

Probeer erachter te komen wat je drijft. Drijfveren zijn voor iedereen anders, maar als jij erachter komt wat je drijfveren zijn, dan weet je wat jij belangrijk vindt in je baan.

Wat zijn jouw drijfveren? Doe de gratis online persoonlijkheidstest en ontdek je drijfveren.


De uitkomst van de persoonlijkheidstest maakt je zoektocht naar een nieuwe baan een stuk makkelijker omdat je weet wat je belangrijk vindt. Een baan met iets minder salaris maar wel de ruimte om creatief aan de slag te gaan? Of vind je het belangrijk om gemotiveerd te worden in de vorm van een financiële motivatie? Doe de drijfverentest en kom erachter wat voor jou belangrijk is!

7. Groeien je takenpakket én je salaris tegelijkertijd?

Gedurende het aantal jaren dat je bij een werkgever werkt, krijg je steeds meer verantwoordelijkheden en taken. Je maakt ondertussen de roosters, zit in die nieuwe projectgroep en bent ook nog BHV’er geworden. Krijg je hier ook iets voor terug in de vorm van een compliment of financiële beloning?

Bij een veranderend takenpakket en aanvullende verantwoordelijkheden hoort vaak ook een andere beloning. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een hoger salaris of andere secundaire arbeidsvoorwaarden.

Heb jij het idee dat de beloning voor je werkzaamheden niet meer in lijn is met de taken die je uitvoert voor het bedrijf? Dan is het een goed idee om het gesprek aan te gaan. Maar hoe doe je dat precies?

Hoe vraag je om salarisverhoging?

Voordat je het gesprek aangaat met je manager doe je er verstandig aan om eerst onderzoek te doen. Vraag rond in je netwerk en doe onderzoek op het internet om erachter te komen wat een marktconform salaris is. Bedenk van tevoren hoe het bedrijf er financieel voorstaat. Wanneer er financieel geen ruimte is dan kun je het gesprek aan gaan, maar dan weet je eigenlijk al zeker dat je nul op rekest krijgt.

Nadat je alle informatie hebt verzameld kun je het gesprek aangaan met je manager. Hopelijk heb je geluk en komen je manager en jij nader tot elkaar.

Misschien is er binnen de organisatie geen ruimte in financiële beloning, vraag dan of er andere mogelijkheden zijn. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan  opleidingsbudget of minder uren werken voor hetzelfde loon. Soms is er echt geen mogelijkheid, vraag dan duidelijk wanneer het wel mogelijk is.

Ziet je manager geen mogelijkheden en is de financiële beloning voor jou belangrijk? Dan is het tijd om te zoeken naar een nieuwe baan en een werkgever te zoeken die wél begrijpt hoe belangrijk het is dat je salaris aansluit bij je takenpakket.

8. Heb je een klik met je collega’s?

Een groot gedeelte van je tijd breng je door met collega’s. Je hoeft echt geen beste vrienden te zijn met je collega’s maar het is wel essentieel dat het klikt.

Het lijkt bijzaak, maar je sociaal gezien op je plek voelen op je werk is enorm belangrijk. Als je je compleet ongelukkig op je werk voelt tussen je collega’s, ondanks je vele pogingen om een common interest te vinden, is het misschien tijd voor een andere afdeling – of een nieuwe baan.

Elke bedrijfscultuur en werkomgeving is anders. Misschien heb je geluk en klikt het vanaf moment één met je collega’s. Maar wat kun je doen als het echt niet klikt?

Wat kun je doen als het niet klikt met je collega’s op het werk?

Kom erachter waarom het niet klikt met je collega’s. Je hoeft geen goede band met je collega’s op te bouwen maar soms is het wel belangrijk om diplomatiek te zijn. Klikt het niet met één collega, probeer zijn of haar opmerkingen naast je neer te leggen. Je hebt alleen invloed op je eigen reactie en niet op die van iemand anders.

Heb je geen klik met al jouw collega’s? Ga voor jezelf na hoe belangrijk jij deze klik vindt. Als de band met je collega’s voor jou essentieel is, dan doe je er verstandig aan om je carrière onder de loep te nemen. Misschien is tijd voor de volgende stap in je loopbaan.

9. Hoop je op betere tijden?

Het is al tijden verre van ideaal op je werk; dat ene project vraagt zoveel van je tijd, die felbegeerde promotie is aan je neus voorbij gegaan en met die ene interim manager heb je ook geen klik. Gelukkig vertrekt hij volgende maand, dan wordt vast alles beter.

Het afgelopen jaar heb je jezelf al drie van die deadlines gesteld. En als je eerlijk tegen jezelf bent; is de situatie veranderd? Of hoop je nog steeds op betere tijden?

Hoe verander je de situatie op je werk?

Een situatie waar je zelf geen invloed op kunt uitoefenen, kun je het beste accepteren zoals de situatie is. Het enige waar je invloed op hebt, is hoe je hiermee omgaat. Praat met anderen of bespreek het met collega’s, zij kunnen je helpen de situatie te relativeren.

Op een gegeven moment is het tijd om verder te gaan. Sta stil bij de door jou gestelde doelen en kijk of deze nog bij je carrièrepad passen. Misschien is het tijd voor een nieuwe baan. Een nieuwe baan kan ervoor zorgen dat je weer vol nieuwe energie naar het werk gaat. Ga je op zoek naar een nieuwe baan? Check deze 5 tips en je wordt aangenomen.

10. Houdt je lichaam je werk goed vol?

De laatste tijd heb je steeds vaker last van lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid of nek- of rugklachten. Ook word je steeds vaker midden in nacht ineens wakker, terwijl je normaal gesproken altijd prima doorslaapt.

Gewoon even pech, of geeft je lichaam aan dat het de stress op je werk meer dan beu is? Onderschat niet hoeveel invloed stress op je lijf kan hebben. Hoe je het ook wendt of keert, als je werkgerelateerde klachten hebt, vraagt dit veel van je lijf. Als je lichaam aan de bel trekt, ben je eigenlijk al te ver gegaan en wordt het tijd om hiermee aan de slag te gaan.

Wat kun je doen aan werkgerelateerde lichamelijke klachten?

Op het moment dat je werkstress ervaart, is het belangrijk om het gesprek aan te gaan met je manager. Samen kunnen jullie kijken welke verandering kunnen plaatsvinden.

Ervaar je ondanks de genomen maatregelen nog steeds een hoge werkdruk? Of kom je er niet uit met je werkgever of leidinggevende? Je kunt vaak terecht bij je huisarts of bedrijfsarts. Zij helpen je om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van de hoge werkdruk en bieden je een handvat om stress op het werk te verminderen. Ook kunnen zij je adviseren hoe je kunt omgaan met stress.

Of merk je dat het tijd is voor een andere baan? Gebruik
onze gratis online persoonlijkheidstest en kom erachter wat jouw drijfveren zijn. Op die manier ontdek je welke werkomgeving bij jou past. 

(Nieuwe) baan voelt niet goed? Tijd voor een nieuwe baan!

Herken je je in veel van deze punten? Stop dan met doorbijten en vind een nieuwe baan die wel bij je past. Het is zonde als je niet op je plek zit op je werk. Kijk bijvoorbeeld eens door onze nieuwste vacatures.

Tags: , ,