Marieke

4 fouten die starters maken bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt

Het is zover: je bent afgestudeerd en gaat op zoek naar je eerste baan. Het begin van de rest van je leven! Voor veel mensen is dit een belangrijke periode in hun leven, waarin ze beslissingen maken die hun verdere leven en carrière stevig beïnvloeden. Maar het is ook een tijd van onontkoombare valkuilen. Gelukkig zijn er al vele starters voor jou geweest die de arbeidsmarkt gingen bestormen en maakt iedereen vaak in eerste instantie dezelfde fouten. Welke fouten wil je absoluut voorkomen in de eerste jaren en maanden van je carrière? Wij helpen je aan een vliegende start!

1. De eerste de beste baan aannemen

Natuurlijk is de arbeidsmarkt nog niet volledig hersteld en snappen we je enthousiasme als je een baan wordt aangeboden als je net afgestudeerd bent. Er bestaat bijna geen groter compliment. En een baan is beter dan geen baan, toch?

Toch is het slim om ieder baanaanbod met een enigszins kritische houding te bekijken. Zeker als je hoogopgeleid bent en goede papieren hebt, zal dit niet de enige werkgever zijn die je zal willen verwelkomen. Belangrijk is dat je je realiseert dat je met je eerste positie een weg inslaat die richting gaat geven aan jouw carrière. Je gaat mensen ontmoeten, ervaringen opbouwen die je carrière een bepaalde richting in gaan sturen. Dus: is dit het vakgebied waar je carrière in wilt maken en biedt deze baan je de kans om erin door te groeien? Of is het een dead end in een carrièrepad waar jij je eigenlijk helemaal niet thuis voelt? Soms kan even wachten en geduld hebben een betere keuze zijn dan te eager zijn.

2. Niet onderhandelen over je salaris en arbeidsvoorwaarden

Weet je dat dit de perfecte baan voor jou is? Top, dan is het tijd voor de volgende stap. Dat je starter bent, betekent natuurlijk niet dat je zomaar akkoord hoeft te gaan met alles wat je contractueel gezien voorgelegd wordt. Veel starters zijn allang blij en trots dat ze een baan binnengesleept hebben en verliezen na het doorslaggevende belletje hun focus. Terwijl juist in het arbeidsvoorwaardengesprek de belangrijkste horde nog genomen moet worden! Onderhandelen over je salaris is niet alleen voor de huidige fase van je carrière belangrijk; het heeft ook consequenties voor later. Zet je nu niet te laag in, dan zijn je groeikansen in de toekomst ook veel beter. Een hoger salaris geeft je ook een betere onderhandelingspositie voor toekomstige banen.

Zorg dus dat je exact weet wat iemand van jouw kaliber waard is: vergelijk jezelf met (con)collega’s in hetzelfde vakgebied, opleidingsniveau en ervaringsniveau. Er bestaan allerlei online tools die je vertellen wat een redelijk salaris is voor iemand in jouw situatie – neem deze informatie mee in je onderhandelingen en zeg de baan pas toe als je 100% tevreden bent over het geboden contract.

Vergeet daarbij vooral niet een kritische blik te werpen op je secundaire arbeidsvoorwaarden: het kan een groot verschil maken in jouw werkgeluk (en je privéleven) of je meer vakantiedagen hebt dan het landelijk minimum, dat je een auto van de zaak hebt of dat je de mogelijkheid tot thuiswerken hebt. Ook hierin nemen veel starters genoegen met wat een werkgever hen standaard biedt, terwijl er veel meer mogelijk is. Over alles valt te onderhandelen!

3. Niet doen wat je zegt (of niet zeggen wat je doet)

Pas afgestudeerden barsten vaak van de ambitie en willen graag laten zien wat ze in huis hebben. Ze denken dat ze de hele wereld aankunnen en beloven daarom bij binnenkomst gouden bergen over de hoeveelheid werk die ze gaan verzetten. Terwijl ze in feite nog helemaal niet weten hoe processen binnen het nieuwe bedrijf verlopen, of welke obstakels ze gaan tegenkomen.

Het vervelende is: zodra jij beloftes maakt ten overstaan van je collega’s, verwachten ze dat je die beloftes gaat waarmaken. En iedereen heeft een hekel aan mensen die hun beloftes niet nakomen. Voor je het weet, heb je te kampen met een imagoprobleem en sta je bekend als ‘die gast/dame die grote verhalen heeft, maar nooit iets waarmaakt’. Wees dus iets bescheidener in je beloftes, dan wordt het makkelijker om ze waar te maken en riskeer je niet dat je in de eerste maanden of jaren van je werkende leven al met torenlhoge stresslevels te maken krijgt. En als je de kunst van het verwachtingsmanagement echt verstaat, zijn je collega’s nog steeds onder de indruk van je prestaties.

Een ander uiterste is dat je je baan als een soort ongeleid projectiel tot uitvoering gaat brengen.Niet doen wat je zegt is niet ideaal, maar niet zeggen wat je doet is ook een vervelende eigenschap bij een beginnende werknemer. Zeker als je nog een starter bent, willen mensen graag weten waar je mee bezig bent en wat dat voor resultaten oplevert. Zorg dus dat je te allen tijde paraat hebt wat je huidige project is, hoe veel tijd het gaat kosten en welke resultaten per wanneer geboekt gaan worden. Kwantificeer je geboekte resultaten waar mogelijk. Zo zorg je ervoor dat je serieus genomen wordt in je werk.

4. Denken dat je alles al weet

Je werkt al een tijdje bij je eerste werkgever en alles gaat je voor de wind: je behaalt goede resultaten, je weet inmiddels aardig de weg binnen het bedrijf en je manager is groot fan van je. Wake up call: pas op voor arrogantie en vergeet vooral je eigen ontwikkeling niet! Als alles op rolletjes gaat, is het gemakkelijk om achterover te gaan leunen en je focus te verliezen. Je kunt bovendien vrij makkelijk verwaand overkomen, wat je meestal niet erg populair maakt bij je naaste collega’s – mensen waarvan je juist veel zou kunnen leren.

Je mag best trots zijn op wat je hebt bereikt, maar het is geen enkel excuus om stil te blijven staan. In geen enkel beroep. Blijf dus altijd aan jezelf werken! Als programmeur is er altijd nog een nieuwe programmeertaal bij te leren, als consultant kun je vast nog werken aan je people skills en als verkoopmedewerker zijn er vast nog nieuwe salestechnieken die je nóg beter in je vak gaan maken. Geen enkel vak heb je 100% onder de knie op het moment dat je je eerste bedrijf binnenkomt; bovendien is bijleren de ideale manier om je baan interessant te houden voor jezelf.

Praat met je manager over je ontwikkelingsmogelijkheden en toon je van je ambitieuze kant – sympathieke reacties gegarandeerd. Bovendien is het een investering in je eigen toekomst: je wilt toch niet binnen een paar jaar al uitgekeken zijn op jouw vakgebied?

(Visited 1 times, 4 visits today)
Klaar voor de volgende stap? Bekijk meer dan 1.500 ICT-vacatures Alle vacatures

Tags: