Zenuwachtig voor je sollicitatiegesprek? Tijd voor een growth mindset

hoe lang duurt een sollicitatiegesprek en geeft dat aan hoeveel kans je maakt?

Herken je die gevoelens voorafgaand aan een sollicitatiegesprek? De zenuwen als je onderweg bent, de onrust in je hoofd als je even moet wachten in de lobby, de angst dat je tijdens het voorbereiden van je gesprek iets over het hoofd hebt gezien? Deze gevoelens komen naar boven omdat je je buiten je comfortzone begeeft — je weet niet wat de mogelijke uitkomst zal zijn. Het veranderen van je instelling kan je helpen: ga voor een growth mindset.

Waarschijnlijk denk je dat dit wéér zo’n artikel met een aantal ‘gouden tips’ is over hoe je je sollicitatiegesprek eigen kunt maken. We zullen je dit soort adviezen besparen en direct doorgaan naar de basis: je instelling, of mindset.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Functioneel Beheerder AFAS

AS WORKS, Apeldoorn

Assistent Accountant

AT&C Accountants en Belastingadviseurs, Tiel

Bekijk alle vacatures van &Work >

Fixed mindset vs. growth mindset

Je vraagt je vast af wat je instelling met het sollicitatiegesprek te maken heeft. Wij gaan je vandaag wat leren over het psychologisch concept dat in het Engels the theory of intelligence heet. Deze theorie gaat over het beeld dat mensen hebben bij persoonlijke eigenschappen als intelligentie, talent en vaardigheden.
Volgens de theorie kun je twee typen mensen onderscheiden: mensen met een fixed mindset en mensen met een growth mindset. Carol Dweck, psycholoog aan de universiteit van Stanford, deed onderzoek naar deze twee manieren van denken.

Fixed mindset

Iemand met een fixed mindset is ervan overtuigd dat persoonlijke vaardigheden gebonden zijn aan grenzen. Persoonlijke ontwikkeling is voor hem of haar mogelijk tot aan een bepaalde grens — het plafond. Hij of zij ziet het verleden als een aaneenschakeling van gemaakte fouten. De opvatting hierbij is dat het leven grotendeels van tevoren is vastgelegd.

Growth mindset

Een persoon met een growth mindset denkt heel anders: hij of zij is ervan overtuigd dat er geen grenzen zijn aan persoonlijke ontwikkeling.
Dweck stelt dat mensen met een fixed mindset van iets mogelijks vaak iets onmogelijks maken. De grens van persoonlijk talent en persoonlijke vaardigheden zit deze mensen in de weg. Een negatieve gebeurtenis of tegenvallend resultaat zal daarom snel als een permanent gegeven worden gezien.
Mensen met een growth mindset doen dit niet — zij zijn ervan overtuigd dat hun persoonlijke vaardigheden en hun talent tot grote hoogte kunnen stijgen. Ze breken door het plafond dat bij mensen met een fixed mindset een belemmering vormt.

De voordelen van een growth mindset

Mensen met een growth mindset zien een sollicitatiegesprek als een potentiële kans: het brengt voordelen met zich mee. Waar mensen met een fixed mindset sollicitatiegesprekken zullen zien als noodzakelijk kwaad, zien mensen met een growth mindset een sollicitatiegesprek als een kans op persoonlijke ontwikkeling. Voor hen is het een bron van mogelijkheden.
Mocht je nog niet overtuigd zijn van het voordeel van een growth mindset, dan volgen hier nog drie redenen waarom je zo snel mogelijk zou moeten overschakelen.

1. Je vergroot je zelfvertrouwen

Het gegeven dat een sollicitatiegesprek wat oplevert, ongeacht de uitkomst, is een geruststellende gedachte. Als deze gedachte je uitgangspunt is bij elk sollicitatiegesprek, ga je een stuk zelfverzekerder het gesprek in. Een growth mindset geeft je zelfvertrouwen een boost.

2. Je krijgt meer doorzettingsvermogen

Dweck constateerde dat mensen met een fixed mindset hun eigen falen als de oorzaak van een slecht resultaat zien. Ze raken daardoor sneller ontmoedigd, met als gevolg dat ze eerder opgeven, zelfs wanneer ze over de juiste vaardigheden beschikken.
Mensen met een growth mindset koppelen een slecht resultaat minder snel aan hun eigen falen. De kracht van mensen met een growth mindset is niet dat ze een slecht resultaat ontkennen, maar dat ze het resultaat accepteren en doorgaan. Ze zien in dat persoonlijke ontwikkeling tot stand komt door het maken van fouten. Je leert hoe het de volgende keer beter kan.
Wie een growth mindset heeft, gaat na tegenvallende resultaten over tot actie. Dit heeft een positieve invloed op je doorzettingsvermogen.

3. Je ontwikkelt je emotionele intelligentie

Professor James Gross, net als Dweck werkzaam aan de universiteit van Stanford, onderzocht hoe studenten met een fixed mindset en studenten met een growth mindset omgaan met nieuwe situaties.
Wat bleek? De eerste groep had moeite om zichzelf op sociaal en emotioneel niveau aan te passen aan nieuwe situaties. De tweede groep was hier veel beter in. Bovendien hadden de studenten met een growth mindset meer controle over hun emoties.

growth mindset

Hoe neem je een growth mindset aan?

We leggen kort uit hoe ook jij een growth mindset kunt ontwikkelen. Het is niet ingewikkeld.

1. Verplicht jezelf tot verandering

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen, om te zien welk gedrag je kunt veranderen:

  • Hoe reageer je op slechte resultaten?
  • Ontvang je kritiek met een gesloten, defensieve houding? Of ben je er ontvankelijk voor?
  • Vermijd je taken buiten je comfortzone en ga je uitdagende situaties liever uit de weg? Of zie je obstakels juist als de eerste stap tot iets groters?

2. Waardeer de moeite

Wat vergeet je, wanneer je focus alleen ligt op de uitkomst van een sollicitatiegesprek? Je vergeet jezelf te waarderen voor je inzet, creativiteit, strategie, improvisatie en doorzettingsvermogen. Met deze vaardigheden heb je immers het gesprek afgedwongen.
Met een growth mindset ligt je focus niet alleen op het eindresultaat. Waardeer het proces en je eigen vooruitgang.

3. Durf je fouten te benoemen

Mensen met een fixed mindset gaan anders met fouten om dan mensen met een growth mindset. Wanneer je een growth mindset adopteert, ben je in staat je eigen fouten te benoemen. Gebruik constructieve kritiek in je voordeel, om zo jezelf te ontwikkelen. Dit maakt je bovendien tot een persoon waar mensen graag mee samenwerken.

4. Verlaat je comfortzone

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk uitdagingen aanneemt die buiten je comfortzone liggen. Uitdagingen zijn er om je vindingrijkheid te ontwikkelen. Je sollicitatiegesprek wordt hierdoor niet meer een kwestie van leven of dood — het is een weg naar nieuwe mogelijkheden.

Tags: ,