Sollicitatiebrief voorbeeld nodig? 6 tips en tricks om je kansen te vergroten voor jouw droombaan

Sollicitatiebrief schrijven op laptop

De concurrentie op het sollicitatiestrijdveld is moordend; om op te vallen is een goedgeschreven sollicitatiebrief niet meer genoeg. Tegenwoordig moet je voordat je überhaupt een sollicitatiegesprek hebt al laten zien dat je het bedrijf kent, dat je jezelf kent, maar ook je kwaliteiten, je zwakheden en je ambities. Dit allemaal het liefst gegoten in een tekst van maximaal een half A4’tje. Onmogelijk of is een moderne sollicitatiebrief dé manier om een baan te scoren?
Jouw brief  maakt of breekt je kans op een gesprek, waarbij de speld in die hooiberg alleen wordt gevonden wanneer een sollicitatiebrief geen generieke ‘kies-mij-tekst’ is maar een professioneel en goed onderbouwd document. Met een persoonlijk randje. Een oud (maar niet met-ganzenveer-geschreven-oud) gezegde binnen ons bedrijf luidt: master the art of writing a grand application letter and thou shall be rewarded a position. Oké, dit is niet echt een bedrijfsgezegde, maar ‘t zou zeker niet misstaan op een tegeltje. Een pakkende en moderne sollicitatiebrief zet jou namelijk écht op een voorsprong. Hoe je het aanpakt? Dat lees je hier. Maak bijvoorbeeld gebruik van ons handige sollicitatiebrief voorbeeld en andere handige tips en tricks!

Een voorbeeld van een moderne sollicitatiebrief

Allereerst is een voorbeeld sollicitatiebrief wel op z’n plaats in dit artikel. Hieronder vind je een voorbeeld sollicitatiebrief die een beetje afwijkt van de traditionele tekst. Ervan uitgaande dat je cv alle relevante informatie bevat als het gaat om jouw skills en competenties, is een moderne sollicitatiebrief dé plek om jezelf te verkopen. Niet als arrogante know-it-all maar als zelfbewuste en enthousiaste professional. Here we go!

Dhr. T. de Koning, MSc

Apollolaan 171

1077 AS Amsterdam

Google Amsterdam
T.a.v. dhr. W. Hendricks

careers.google.com

Amsterdam, 29 oktober 2018

 

Betreft: Sollicitatie Research Software Engineer

 

Hello world…ik bedoel Google! (Oude gewoonte)

 

Ik behoor tot de lucky few die zijn jeugddroom werkelijkheid zag worden. Deze droom? Tovenaar worden. Dingen doen die ondenkbaar leken, wensen in vervulling laten komen. Al heb ik niet de titel ‘tovenaar’ achter mijn naam staan, als software engineer doe ik precies dat. Niet met een toverstaf maar met code.
En waar kun je als creatieve software tovenaar beter tot je recht komen dan bij het Hogwarts onder de tech-bedrijven? Google is voor mij een grote inspiratiebron; de randen opzoeken van de mogelijkheden van technologie, waarbij zowel de individuele gebruiker als de wereld an sich genieten van de voordelen die voortvloeien uit het werk van één bedrijf. Zelf ben ik nu twee jaar actief in de wereld van artificial intelligence en machine learning (deep learning) en ik verbaas me nog elke dag over de te gekke mogelijkheden van deze technieken!
Ik heb een achtergrond in C en C++, en experimenteer af en toe met Python om mijn brein te blijven triggeren. Dit is de basis die mij een goede kandidaat maakt voor deze functie, maar waarom ik dé kandidaat ben zit ‘m in het volgende: ik leef voor onderzoek, vernieuwing en verbetering. Tijdens mijn masterstudie Computer Science heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van AI op verschillende cognitieve aspecten van het menselijk brein. Deze kennis gebruiken om baanbrekende tools neer te zetten maakt mij een gelukkig man. Dat Google deze tak van sport ook beoefent, is geen toeval: we weten allebei dat hier de toekomst ligt.
Ik vertel graag meer over mijn toverkunsten tijdens een persoonlijk gesprek – of sollicitatiegame, of duo skydive-sessie (ik verwacht dat jullie ook in het sollicitatiegesprek alles behalve traditioneel zijn). Dus als jullie net zo enthousiast zijn over deze software wizard als hij over jullie, komt er nóg een wens uit!
Met vriendelijke groet,
Timo de Koning

Of download een voorbeeld sollicitatiebrief
Moderne sollicitatiebrief met groots entree

6 handige tips en tricks voor een moderne sollicitatiebrief

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Maak je entree memorabel

Niet je fysieke entree – dat is een zorg voor later en een onderwerp voor een ander artikel – maar de opening van je brief. Blaas ze weg, grijp ze bij hun strot en laat ze tot het laatste woord niet meer los. Misschien is dit ietwat ambitieus aangezien hr-managers of recruiters niet alle tijd van de wereld hebben en daarom sollicitatiebrieven vaak vluchtig scannen, maar het is een mooi streven. Je opening memorabel maken doe je door een verhaal neer te zetten. Een persoonlijk, professioneel en pakkend verhaal. Tip: stem je verhaal af op je toekomstige werkplek; bestudeer de over-ons- of werken-bij-pagina op de website van het bedrijf waar je gaat solliciteren grondig en bepaal welke ‘stijl’ hier aangehouden wordt. Formeel? Probeer dan vooral niet lollig te doen in je sollicitatiebrief. Casual? Gooi er hier en daar een grapje in.
Als IT’er werk je in een relatief jong vakgebied. Je werkt met technologie, met nieuwe tools en met vernieuwende concepten. De drang om je als individu maar ook als bedrijf te blijven ontwikkelen is nergens zo sterk als in jouw vakgebied. En dit vertaalt zich naar een creatieve en vaak informele werkomgeving. IT-bedrijven kunnen het vaak waarderen wanneer een sollicitant extra moeite doet om een persoonlijke brief te schrijven waarin hij/zij een clever nerd-grapje verwerkt of op een creatieve manier inhaakt op nieuwe ontwikkelingen. Wijk niet te ver af van dat waar het om gaat (uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek natuurlijk) maar blijf ook niet te dicht bij de droge inhoud.

2. Humor als wapen

Combineer humor met je uiteindelijke doel. Je wil dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek omdat jouw kwaliteiten overeenkomen met de functievereisten. Je sollicitatiebrief is daarom dé plek om je persoonlijkheid én je kwaliteiten te laten spreken. De volgende sollicitant pakte dit bijvoorbeeld zo aan:

When I was growing up, all I wanted to be was one of those people who pretend to be statues on the street. Thankfully, my career goals have become a little more aspirational over the years, but I love to draw a crowd and entertain the masses—passions that make me the perfect community manager.

3. Maak slim gebruik van cijfers

Als we je vertelden dat een groot deel van onze werknemers elke dag op de fiets naar het werk komt, ben je er dan van overtuigd dat dit harde feiten zijn? Vervang ‘een groot deel’ nu eens door ‘meer dan 76%’. En nu? Precies, cijfers liegen niet – als ze naar waarheid worden gebruikt. Logisch natuurlijk, maar niet onbelangrijk. In je sollicitatiebrief kun je ervoor kiezen om één of twee concrete voorbeelden te geven van projecten waar jij aan hebt gewerkt of die je eigenhandig hebt opgezet, waarvan de werkzaamheden betrekking hebben op de functie-eisen in de vacature. Mooier nog: vertel bijvoorbeeld precies met hoeveel procent de conversieratio is gestegen naar aanleiding van jouw ontwikkelde en geïmplementeerde tool.
Niet alleen hebben cijfers een positief effect op jouw geloofwaardigheid, ze vallen ook op in je tekst. Ervan uitgaande dat je sollicitatiebrief in een paar seconden wordt doorgenomen, is het toevoegen van cijfers een strategische zet. Op die manier leid je de lezer langs jouw noemenswaardige prestaties, zonder bulletpoints of andere stilistische elementen te gebruiken. Slim!

4. Match je sollicitatiebrief met je cv

Het staat professioneel, je schept eenheid én je valt op; met een mooi vormgegeven sollicitatiebrief die is afgestemd op je cv vergroot je je kansen op een gesprek. Door kleur, stijl en taalgebruik op elkaar af te stemmen weet een lezer direct dat jouw brief bij jouw cv past, waardoor deze niet in de grote stapel verloren gaat.
Om deze eenheid te creëren hoef je geen designer te zijn; online vind je namelijk veel (gratis) templates voor zowel je cv als je sollicitatiebrief. Je hoeft alleen nog maar je eigen tekst in te vullen. Simpel!

5. Go out with a bang

Ken je de peak-end rule? Dit is een psychologisch fenomeen waarin iemand een ervaring, voorstelling of bijvoorbeeld jouw brief beoordeelt op het gevoel dat hij/zij had tijdens de peak (het hoogtepunt) en het einde. Hierbij is het gemiddelde gevoel ondergeschikt aan het gevoel op deze twee momenten. Dit betekent dat het einde van jouw brief steengoed moet zijn. Het moet de lezer aanspreken, overtuigen en aanzetten tot actie. Ook belangrijk: de lezer moet jouw brief onthouden. Kies je woorden dus zorgvuldig.
Vind hier je moderne sollicitatiebrief voorbeeld en vergroot je kans op een baan!
Hoe je dit doet? Wees creatief! Zolang je niet té out-of-the-box denkt, zit je goed. Maak het vooral persoonlijk. Welke positieve eigenschappen bezit jij die écht van meerwaarde zijn voor het bedrijf waar je solliciteert? Ook aan het einde van je brief kun vaak altijd een scheutje humor toevoegen.
Voel je je extra ballsy? Neem dan een voorbeeld aan deze dappere sollicitant:

In closing, I’ll just say that my resume probably looks a bit stodgy, but I’ll be damned if I’m going to stuff it with bullshit fluffy language and credentials just to get matches on some HR filtering software and I’m not going to hire a 24 year-old career-coach to ‘teach’ me how to sell myself. I hope you like it anyway. I’ll reveal my super power only if hired.

6. Ook een moderne sollicitatiebrief bevat nul fouten

Deze regel verandert nooit: zorg dat alle schrijf-, stijl- en schoonheidsfoutjes uit jouw sollicitatiebrief zijn gefilterd. Het zou jammer zijn als je grandioze brief zijn impact verloor door een dikke dt-fout in je introductie. Proofreading is daarom echt geen overbodige tijdsbesteding. En laat de brief ook vooral lezen door een vriend. Klaar? Opsturen maar!
Wil je meer tips over het schrijven van een goede sollicitatiebrief? Hier op ons blog vind je alles over solliciteren, de arbeidsmarkt en carrièretips! Bijvoorbeeld hoe je een perfecte motivatiebrief moet schrijven.

Tags: ,