Netwerken. Met deze 5 tips ben je zo over je sociale handicaps heen.

Netwerken. Het is net zoiets als je administratie op orde brengen. Iedereen weet dat je het moet doen, dat je er beter van wordt. Maar de meeste mensen hebben er een gruwelijke hekel aan. Ze voelen zich er heel ongemakkelijk bij of hebben het idee dat het ‘nep’ of zelfs iets ‘vies’ is. En je moet het toch. Geen zorgen. Nadat je dit gelezen hebt, denk je er heel anders over!
Je kunt er echt niet meer omheen. Netwerken is cruciaal. Er is al zoveel onderzoek naar gedaan. Dat weet jij net zo goed als ik. Maar de één heeft er echt aanleg voor, de ander heeft misschien wat sociale handicaps te verbloemen, sociale vaardigheden aan te leren of zijn onzekerheden opzij te zetten. Focus op het leerproces in plaats van zakelijk gewin. Dan voel je je direct minder ‘vies’. En check vervolgens de volgende tips:

Bekijk alle vacatures van &Work >

1) Zorg voor een gemêleerd netwerk

Het maakt niet uit welke hand je schudt: elke hand is er één. Het is juist goed om mensen met uiteenlopende functies te leren kennen, met verschillende (culturele) achtergronden en uit andere economische klassen. Hoe gemêleerder je netwerk, hoe leuker en beter. Soms blijkt het contact waar je het minst van had verwacht, het meest waardevol te zijn. Dus ga vooral de deur uit, spreek zoveel mogelijk mensen aan en staar je niet blind op die ene hoge pief. En heb je geen zin om naar allerlei evenementen of beurzen te gaan? Je kunt ook op een heel andere manier je netwerk vergroten. Via sport of iets als couchsurfen bijvoorbeeld. Zo kun je heel snel veel verschillende mensen in een niet-zakelijke setting goed leren kennen.
Netwerken: zorg voor een gemêleerd netwerk

2) Zie je netwerk als een vriendengroep

‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.’ Een spreuk zo oud als de weg naar Rome. Maar of je nu wel of niet de bijbel kent, iedereen beaamt de waarde van deze uitspraak. Behandel een ander zoals je zelf ook behandeld wil worden. De basis daarin is dan ook: vertrouwen. Wees oprecht geïnteresseerd. Dus luister veel, vraag door en wees attent. Denk eerst aan de ander en dan pas aan jezelf. Wees aardig voor de mensen om je heen, geef ze het voordeel van de twijfel (als je twijfelt) en behandel anderen met respect. Netwerken is meer dan het verzamelen van visitekaartjes; als je de gunfactor niet hebt, zal niemand jouw kaartje bewaren. Kijk dus ook in eerste instantie of jij misschien iets voor de ander kan betekenen. En feed the network! Deel alles van anderen, altijd en overal.

3) Houd je goede naam fris

Direct op zoek gegaan om te zien wat je voor een ander kunt betekenen? Welke aanknopingspunten jij hebt in je netwerk, waar je iemand een dienst mee kunt bewijzen of welke interessante mensen je wellicht aan elkaar kunt koppelen? Heel goed, je hebt het begrepen! Maar… verwijs geen mensen door waar je geen vertrouwen in hebt. Dat doet je zuivere naam immers geen goed. (Kies liever voor kwaliteit boven kwantiteit.) In dezelfde lijn ligt roddelen. Doe het niet! Dikke kans namelijk dat je het op een gegeven moment weer terug op je bordje krijgt. Nog zo’n mooie tegeltjeswijsheid: wie een kuil graaft voor een ander…. Daarbij zullen mensen zich ook gaan afvragen wat je dan wel niet allemaal over hen zegt, zodra je de deur uitloopt. It’s all about karma!
Netwerken: houd je goede naam schoon

4) Intern netwerken

Netwerken betekent niet altijd dat je bewapend met je visiekaartjes op pad moet. Intern netwerken kan ook heel lucratief zijn. Loop bijvoorbeeld regelmatig een rondje over de afdeling, of beter nog: andere afdelingen. Maak wat vaker een praatje bij het koffiezetapparaat en blijf alert. Vergeet ook de borrels niet. Altijd een goed moment om mensen te leren kennen. En natuurlijk kom je daar achter de leukste verhalen! Bovendien: met een biertje in de hand, praat toch altijd net wat makkelijker. Breekt het ijs veel sneller.

5) Warm houden

Heb je al heel veel mensen leren kennen? Lekker bezig. En nu? Houd je contacten warm. Dat betekent ook: attent zijn. Laat het weten als je iets voor iemand hebt. Bedank nadrukkelijk als jou iets wordt aangeboden – ook als je er misschien niet direct iets aan hebt gehad. Laat ook iets van je horen als je níet iets nodig hebt. Onthoud namen en liefst wat meer; kleine aanknopingspunten waarmee je laat weten dat je hebt opgelet de vorige keer, zoals vakanties waar ze over verteld hadden, kinderen, huisdieren, politiek. Het kan van alles zijn. Ook een complimentje krijgen, wordt altijd wel gewaardeerd. Maar blijf wel oprecht, anders val je direct door de mand en werkt het juist averechts.
Zie je? Het valt allemaal best wel mee. Vergeet volledig dat je intentie misschien ooit was: er zakelijk gezien beter van te worden. Veel mensen zijn de moeite waard om te leren kennen en maken je leven gewoon een stuk rijker. Sociaal gezien dus. Maak er een feestje van, maak je niet te druk, wees jezelf (tot op zekere hoogte misschien) en raak niet direct van je à propos als het een keer tegenzit. Haal je schouders op en spring direct weer op dat paard. Van elke keer leer je en je wordt er steeds beter in. Let maar op!
Meer tips over netwerken vind je hier. Benieuwd hoe je jouw grootste netwerkfouten kan voorkomen? Ook dat hebben we voor je op een rij gezet.

Tags: ,