De beste programmeurs hebben geen ICT-certificaten

ict-certificaten bij developers

Een goede programmeur word je niet zomaar. Talent hebben is handig, maar niet genoeg. Je zult je best moeten doen om jezelf te ontwikkelen. Het volgen van een ICT-opleiding en het opdoen van werkervaring zijn de meest voor de hand liggende manieren om goed te worden in je vak. Maar hoe zit het met ICT-certificaten? Heb je die als developer nodig?

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Monteur

HWS Verhuur, Noordwijk

Nieuwbouwmonteur Liften

Otis B.V., Utrecht

Bekijk alle vacatures van &Work >

ICT-certificaten voor developers

“It’ers met certificeringen verdienen meer, hebben een hogere productiviteit en lossen sneller problemen op”,
– beweerde Computable in april 2017.

De website baseert zijn uitspraak op een recent onderzoek van Global Knowledge. Dit bedrijf biedt ICT-trainingen en -opleidingen aan, wat de uitkomst van het onderzoek iets minder verrassend maakt.

Verschillende rollen: niemand is ‘ICT’er’

‘De ICT’er’ is in principe een onzinnige term. Developers, beheerders, consultants, securityspecialisten, database administrators – ze zijn allemaal ICT’ers, maar ze doen allemaal iets anders.
We richten ons in dit artikel op de eerste groep. Voor het gemak gebruiken we de term ‘developer’ of ‘programmeur’, maar binnen deze groep vallen natuurlijk verschillende typen specialisten.
Moet je als programmeur je pijlen richten op het behalen van ICT-certificaten? En waarom, of waarom juist niet?

Dit is waarom je certificaten zou moeten hebben

Waarom zou je als programmeur certificaten moeten halen? We zetten vier argumenten voor je op een rij.

1. Je vergroot je kennis

Voorop staat natuurlijk dat het vergroten van je theoretische kennis nooit verkeerd is. Over welk onderwerp het ook gaat.
Als je net van school komt of een junior developer bent, geven ICT-certificaten je een goede basis. Je weet de dingen die je in elk geval zou moeten weten. Een werkgever ziet aan je cv dat je kennis in huis hebt, ook al heb je weinig werkervaring.

2. Bedrijven vinden certificaten belangrijk

De praktijk leert dat met name kleinere en middelgrote bedrijven waarde hechten aan certificaten voor developers. Vooral als het geen pure techbedrijven zijn. Als de persoon die jouw cv te zien krijgt geen technische achtergrond heeft, zal hij of zij sneller af gaan op certificeringen. Een recruiter of een HR-manager, bijvoorbeeld.
Als er relevante ICT-certificaten op je cv staan, kun je degene die jouw sollicitatie beoordeelt sneller overtuigen van je toegevoegde waarde voor het bedrijf.

ict-certificaten

3. Een echte specialist heeft een certificaat

Een bedrijf dat op zoek is naar een iemand die uitgesproken specialist is in een bepaalde technologie of taal, zal sneller overtuigd worden door een kandidaat met de nodige certificaten. Als Oracle-specialist mogen Oracle-certificaten natuurlijk niet ontbreken op je cv, om maar eens een voorbeeld te noemen. Zo zijn er meer richtingen waar een certificaat je een voorsprong geeft.

4. Snelle ontwikkelingen vragen om snelle uitbreiding van je kennis

De ICT-wereld ontwikkelt zich razendsnel. Een cliché, maar wel een waarheid als een koe. Om als programmeur bij te blijven, is het bijhouden en uitbreiden van je kennis belangrijk. Het behalen van certificaten is een manier om dit te doen. Je toont daarnaast aan je werkgever of opdrachtgever dat je je vak serieus neemt. Mooi meegenomen, toch?

Dit is waarom je géén certificaten zou moeten hebben

Je richten op het behalen van ICT-certificaten is best een goed idee, zou je kunnen concluderen uit bovenstaande. Toch is niet iedereen het daarmee eens. Dit zeggen de tegenstanders:

1. Skills zijn belangrijker dan theoretische kennis

Als developer word je over het algemeen niet afgerekend op theoretische kennis. Je wordt beoordeeld op basis van je prestaties, code reviews en de feedback die opdrachtgevers of collega’s geven. Ook als je gaat solliciteren, geldt meestal: iemand met een technische achtergrond kijkt meer naar wat je kunt dan naar wat je weet.

“You should be spending your time building stuff, not studying for multiple choice tests”

‘Je kunt beter werken met technologie, dan leren over technologie’, vinden veel programmeurs. Jeff Atwood hoort bij deze groep. “You should be spending your time building stuff, not studying for multiple choice tests”, zegt hij. Oftewel: ICT-certificaten zijn best handig, maar daadwerkelijk programmeren is de beste leerschool.
De Britse developer David Bolton is er simpelweg van overtuigd dat certificaten niet de moeite waard zijn. Op het moment dat je een baan hebt, zal je werkgever willen zien dat jij je werk goed doet. En het liefst op een zo efficiënt mogelijke manier. Of je dat nou op basis van theoretische kennis doet of niet, maakt je baas niet uit.

2. Certificaten zijn voor niet-developers

Voor consultants, systeem- en netwerkbeheerders, data-analisten en securityspecialisten zijn certificaten relevanter dan voor developers. Oracle-, Microsoft- of Cisco-certificaten, bijvoorbeeld. Ze geven je de theoretische kennis die je in bepaalde rollen nodig hebt, en worden door vrijwel iedereen erkend als toonaangevend.
De ontwikkeling van een applicatie of website is een ander proces dan het implementeren, beheren en analyseren ervan. Het werken met hardware is helemáál andere koek.

3. Goede programmeurs richten zich niet op één ding

In de techwereld bestaat het beeld dat vooral minder goede developers gebrand zijn op het behalen van certificaten. Google onderzocht dit en kwam erachter dat kandidaten met certificaten op hun cv minder goed presteerden tijdens sollicitatiegesprekken.
Eerder noemden we dat het voor een échte specialist nuttig is om bepaalde certificaten op zak te hebben. Toch zijn veel bedrijven juist op zoek naar iemand die meerdere dingen beheerst. Of de potentie heeft meerdere dingen te leren. In dat geval is een certificaat minder van belang.
Vooruitstrevende werkgevers denken zo: je kunt beter een goede developer zijn die toevallig met PHP werkt, dan specifiek een PHP-developer. Ook onder developers zelf heerst deze overtuiging. De beste programmeurs zijn niet gebonden aan één taal, omdat ze snel een andere kunnen leren.

4. Bedrijven vinden certificaten niet belangrijk

Huh? Inderdaad, zojuist zeiden we nog dat bedrijven certificaten belangrijk vinden. Bepaalde bedrijven.
Er zijn ook werkgevers die juist géén certificaten willen zien op het cv van een developer. We hebben het dan over bekende bedrijven als Google en Amazon. Zij willen dat je als programmeur snel leert en in staat bent steeds nieuwe dingen op te pikken. Deze skills zijn voor hen belangrijker dan theoretische kennis. Ook veel start-ups in Silicon Valley denken op deze manier.

5. Er zijn geen goede examens voor programmeurs

Voor developers zijn er weinig geschikte examens. Daarbij blijft het altijd de vraag hoe compleet een examen is – en dus hoe waardevol het bijbehorende certificaat is.
Er zijn programmeerexamens die om exacte kennis van de syntax van een taal vragen. Als programmeur is dit maar een klein element van wat je moet beheersen. Daarnaast heb je zulke kennis door geavanceerde IDE’s en handige tools steeds minder nodig.
Als developer toon je met het behalen van een dergelijk certificaat aan dat je een gedeelte van een taal snapt, niet dat je ook echt kunt werken met deze taal.

6. Certificaten zijn zo weer verouderd – en erg duur

Een belangrijk nadeel van certificaten is dat ze snel gedateerd raken. Dat geldt in de techwereld meer dan op andere plekken. De kennis van nu kan over twee jaar alweer verouderd zijn. Daarnaast is het behalen van een certificaat meestal niet goedkoop.

Heb je als programmeur certificaten nodig?

Oké, er zijn dus zowel voordelen als nadelen van het behalen van ICT-certificaten te noemen.
Je theoretische kennis vergroten is prima, en een certificaat staat goed op je cv. Als je vol voor één specialisme gaat, kun je een certificaat goed gebruiken. Ook het bijhouden van technologische ontwikkelingen kan met behulp van certificaten. Met een certificaat op je cv kom je als sollicitant bij bepaalde bedrijven bovendien sneller binnen.
Af en toe kom je een vacature tegen waarin behaalde certificaten een harde eis zijn. Desondanks komen certificaten in vacatures voor developers amper naar voren als belangrijke eis.
Uiteindelijk zijn je programmeerkwaliteiten belangrijker dan je theoretische kennis. Als developer kun je jezelf het best ontwikkelen door te doen. Daarbij is het waardevoller om snel nieuwe dingen op te kunnen pakken, dan om alles te weten van één specifiek onderdeel.
Hét grote mankement van ICT-certificaten is dat ze niets zeggen over je skills. Ook geven ze geen informatie over je instelling en je werkervaring. Goed kunnen programmeren is doodeenvoudig een vaardigheid die je niet kunt aantonen met theoriekennis. Als developer zul je je vaardigheden in principe dag-in-dag-uit moeten blijven ontwikkelen.
Wil je toch graag theoretische kennis opdoen? In plaats van voor een duur examen kun je kiezen voor betaalbare of gratis online programmeercursussen. Die helpen je een flink eind op weg. Maar ga vooral zelf proberen, bouwen en uitzoeken, in plaats van je vol op de theorie te storten.

Tags: ,