Eva Haarsma

Tekst nodig voor het afscheid van je collega? Doe dit vooral niet!

Als een collega vertrekt, zal je dat in meer of mindere mate raken. Is het nét die persoon waarmee je elke pauze naar de Albert Heijn liep, je elk bedrijfsfeestje tot in de kleine uurtjes vierde, uitgebreid veranderingen thuis besprak of over diep filosofische kwesties mijmerde, kan het vertrek inslaan als een bom. Is wat jou betreft dit afscheid eigenlijk meer dan welkom, want is het de collega waarmee je toch al niet veel had of misschien zelfs de persoon die je kan missen als kiespijn, is dit natuurlijk weer een heel ander verhaal. Wat jouw relatie met de vertrekkende collega ook is, een passende afscheidstekst is hoe dan ook pittig. Knoop deze tips over hoe het vooral níet moet, in elk geval goed in je oren.

1. Humor gebruiken bij een afscheid collega tekst

Een vrolijke noot toevoegen bij het afscheid van een collega, daar is in principe niet direct heel veel mis mee. Sterker nog, het kán een ijzersterke toevoeging zijn. Met de nadruk op kán. Het is namelijk enorm belangrijk dat je heel goed weet hoe je dat doet. Finesse, zogezegd. Heb je daar weinig gevoel voor? Laat het dan liever achterwege. De scheidslijn tussen gepaste humor en een pijnlijke grap is soms heel dun. Bedenk ook heel goed wie je voor je hebt, wat je relatie met die persoon is geweest en of de vertrekkende collega dit kan waarderen bij zijn afscheid of niet. Weet je er een mooie show van te maken, is humor gebruiken absoluut aan te raden om het afscheid luchtig, oprecht en persoonlijk te maken. Ook alle andere collega’s luisteren namelijk liever naar een goede grap en leuke anekdote, dan een serieuze pitch waarin je uitlegt hoe spijtig het is dat een collega vertrekt.

tekst afscheid collega

2. Familiesituaties benoemen bij het afscheid

Ook bij het noemen van persoonlijke dingen, zoals een thuissituatie, is het goed om te weten dat dit soms een heel precair onderwerp kan zijn zonder dat je het in de gaten had. Voor je het weet was je collega net weg bij zijn vriendin, hebben ze al de hele week ruzie of speelt er iets heel anders waar je nog helemaal geen weet van had. Genoeg collega’s natuurlijk die hun persoonlijke issues niet aan de grote klok gaan hangen en die op het werk niet te veel loslaten over wat er echt allemaal speelt achter de schermen. Wees dus ook hiermee voorzichtig.

3. Als leidinggevende een vriend spelen

Is het aan jou om een meesterlijke speech uit je mouw te schudden, maar ben je eigenlijk nooit heel direct betrokken bij deze collega geweest (bijvoorbeeld omdat je wel iemands leidinggevende was, maar niet heel direct samen hebt gewerkt), hoef je ook bij het afscheid niet ineens te pretenderen dat je iemands vriend bent geweest. Wat handig is in zo’n situatie, is om te overleggen met iemand die wél close met deze collega is geweest. Diegene kan ongetwijfeld een boekje opendoen over wat je wel of juist niet moet zeggen, je leuke anekdotes vertellen of aangeven wat zo typerend is voor deze collega.

4. Een te enthousiast praatje houden

Natuurlijk wil je er graag voor zorgen dat je positiviteit uitstraalt bij het afscheid van je collega – je hoeft geen tearjerker van je speech te maken. Maar bedenk ook dat het niet prettig is als het overkomt alsof mensen blij zijn om je te zien vertrekken. Vind – zoals eigenlijk altijd – ook hier de gulden middenweg. Trek niet alle andere collega’s mee in een deprimerende sfeer, maar wees ook niet de net té enthousiaste collega die met een enorme grijns op zijn gezicht staat te vertellen hoe jammer het is om afscheid te moeten nemen van de betreffende collega.

5. Vertellen dat de vertrekkende collega zoveel gaat missen

Best mogelijk dat je iets van de toekomstplannen die voor het bedrijf op de agenda staan, wil noemen in je speech. Dat is ook helemaal niet gek, je hebt nu immers toch direct even iedereens aandacht. Maar maak er niet een verhaal van om te vertellen wat de vertrekkende collega allemaal wel niet gaat missen voor toffe dingen. Geef bijvoorbeeld liever aan dat iemand – indien het geval – altijd welkom is om terug te komen en dat tegen die tijd misschien wel heel nieuwe gave projecten in de planning liggen waar hij of zij perfect aan mee zou kunnen helpen. Dan vertel je toch wat over de toekomst, maar maak je er geen ‘your loss-verhaal’ van. En heb het liever ook niet over (het verschil) in salaris.

Afscheid Collega Emotioneel

6. Een te emotioneel afscheidsverhaal houden

Maak het niet te lollig allemaal, maar zorg er ook voor je je emoties onder bedwang hebt. Extra tip: mocht dit iets zijn waarvan je zelf weet dat je er rekening mee moet houden, kijk dan liever niet te diep in het glaasje tijdens een afscheidsborrel. Voor je het weet hang je in tranen over iemands schouders uit te huilen en geef je een heel typische laatste indruk mee.

7. Een te eerlijke afscheidsspeech vertellen

Ben je deze collega liever kwijt dan rijk omdat hij zijn werk nooit heeft gedaan? Niet nodig om dat er op een afscheid nog even in te wrijven. Bedenk iets anders om het over te hebben, bijvoorbeeld hoe de persoon binnenkwam, of misschien iets wat hij of zij wél ok had opgepakt. Laat kritiek achterwege op dit moment en brand iemand zeker niet op zijn laatste moment bij het bedrijf nog even helemaal af – daar heeft geen van beide partijen nog iets aan.

Gedicht bij een afscheid collega?

Eerlijk? Doe het liever gewoon niet. Of maak het zo over de top grappig, dat het leuk wordt – maar dat is echt een hele kunst. Je komt al vrij snel op een niveau van rozen zijn rood en viooltjes zijn blauw. Rijmelarij van likmevestje waarmee je er eerder knullig op staat, dan dat je er een gevatte tekst mee de wereld in helpt… beetje jammer.
Als je echt niets weet, wens iemand dan gewoon het allerbeste. Say it like you mean it, dan heb je de kern eigenlijk al te pakken!

Gaat niet je collega weg, maar denk je er zelf over om ontslag te nemen? Lees de 7 tips bij ontslagnemen. Wil je wel weg, maar heb je nog geen nieuwe baan gevonden? Check Bonque.

(Visited 1.302 times, 1.304 visits today)
Klaar voor de volgende stap? Bekijk meer dan 1.500 ICT-vacatures Alle vacatures

Tags:

Eva Haarsma

Eva Haarsma

Eva Haarsma is Senior Content Marketeer. Ze gaat voor ons op zoek naar de nieuwste trends op het gebied van IT, online marketing, carrière en lifestyle. Ze pluist onze database uit op zoek naar interessante facts en houdt je op de hoogte van relevant nieuws. Eva is daarnaast ervaren in het ondersteunen van anderen tijdens de verschillende stappen in het sollicitatieproces en heeft uiteraard een voorliefde voor schrijven.

Eva Haarsma

Eva Haarsma