Zoeken

De nieuwste artikelen direct in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Meer van zulke artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Heb je gevonden wat je zocht of kunnen we je nog ergens bij helpen?

Thijs, manager bij Bonque: ‘Ik vind iedereen die op een manier - zijn eigen manier - succesvol is, een held’

Gepubliceerd door Eva Haarsma
1 jaar geleden 13-03-2018
Leestijd: 5 minuten

Al voordat we beginnen met het interview, laat Thijs al snel doorschemeren dat er één ding is waar hij misschien nog wel het meest trots op is: zijn FIFA-beker die hij inmiddels twee jaar op rij heeft gewonnen. Met een grote grijns tovert hij even later een reusachtig bokaal tevoorschijn. Hij staat bij een collega op het bureau: ‘Die mag hem even van me lenen, ik heb hem het vorige jaar al op mijn bureau gehad’, zegt hij glimmend. ‘Ik weet nog dat we de eerste finale aan het spelen waren. Allemaal bloednerveus en met trillende handjes, haha!’

Als je vraagt hoe Thijs is gekomen waar hij nu staat, is het antwoord simpel: “van onderaf”. In 2012 gestart als trainee, in 2014 COTY (Consultant of the Year) en vanuit daar uiteindelijk doorgegroeid naar manager. Hiervoor heeft hij als intercedent gewerkt en merkte daar dat hij meer wilde bereiken dan in korte tijd mogelijk was. Ook niet met harder werken en betere resultaten. ‘Dat sprak mij niet aan. Ik boekte succes na succes en veel sneller en meer dan anderen, maar kreeg dezelfde salarisverhoging als iedereen en iets als een bonus was niet bespreekbaar. De filosofie van Bonque, dat je zelf je groei bepaalt, sprak mij enorm aan. Toen ik na het eerste gesprek de deur uitliep, wist ik dat dit mijn nieuwe baan moest worden. Het salaris, daar had ik het nog niet eens over gehad en vond ik ook niet relevant. Dat ik zelf mijn ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden in de hand had en dat alles mogelijk was, dát vond ik een geweldig vooruitzicht.’

‘Ik ben een lui persoon.’

Als Thijs aangeeft dat hij lui is, kunnen we een lach niet onderdrukken. ‘Lui? Hoe dan? Dan heb je het als lui persoon ver geschopt! Ben je niet gewoon superefficiënt?’ Business Developers werken namelijk hard, echt hard. Dus lui is niet direct een eigenschap die we hadden verwacht te horen. Thijs lacht mee en legt uit: ‘Ik bedoel dat ik veel prikkels nodig heb om optimaal te presteren. Met 60% inzet kom je er niet. Maar hier weet ik dat ik alles wat ik erin stop, ook weer terugkrijg. Ik hoef nooit stil te zetten, heb altijd iets te doen, er is altijd iets te ‘makeThijs, manager bij Bonquen’.’

Hard werken en 120% geven, het heeft natuurlijk ook een keerzijde. ‘De werktijden zijn pittig, Ik heb een dochtertje van twee. Gelukkig maak ik vanuit mijn huidige rol minder lange dagen dan vroeger, maar alsnog ben ik meer dan 60 uur per week van huis. Verder is er eigenlijk niets wat ik echt niet leuk vind aan mijn werk. Natuurlijk voer je wel eens een minder leuk gesprek, maar dat hoort erbij en ik leer er bovendien veel van.’

‘Ik zeg waar het op staat. Geef mijn ongezouten mening. Dat is niet altijd even subtiel, maar daar heb je wel het meest aan.’

Lui en wat nog meer? ‘Streng. Ik ben best streng en recht door zee. Ik kom mijn woord na, ben betrouwbaar, eerlijk en oprecht. Maar daardoor soms misschien ook wat bot. Ik zeg waar het op staat. Niet altijd leuk om te horen, maar daar heb je wel het meest aan. Ik doe het namelijk altijd om je te helpen. Mensen kunnen bij mij altijd terecht voor hulp. Dat vind ik ook direct het leukste aan mijn werk: als iemand bij mij komt voor hulp en advies. Zeker als iemand helemaal vast denkt te zitten. Linksom of rechtsom, ik probeer altijd een oplossing te vinden. Meestal lukt dat ook en daar haal ik veel voldoening uit.’

‘Het liefst zou ik willen dat iedereen stopt met roken, maar dan zit ik met allemaal chagrijnige collega’s om mij heen.’

Elk bedrijf heeft geschreven en ongeschreven regels. Als jij compleet de vrije hand had, welke regel zou je dan invoeren? ‘Er zijn al veel nuttige regels waar ook iedereen zich aan houdt. Het eerste dat me te binnen schiet is: niet roken. Het is gewoon onwijs zonde van je tijd. En natuurlijk niet gezond. Maar als ik dat als regel zou invoeren, zou ik hier met veel chagrijnige collega’s zitten die na anderhalf uur zenuwachtig beginnen te tikken met hun pen. Dus dat moet maar niet. Maar iets anders kan ik eigenlijk niet bedenken.’

Dromen voor de toekomst heeft Thijs wel. ‘Een eigen kantoor dichtbij huis waar ik zelf verantwoordelijk voor ben. Maar de kans dat we een kantoor gaan openen in Heemskerk-Beverwijk is waarschijnlijk vrij klein. Of ik dan een andere aanpak zou hebben? Niet echt. Zoals ik aangaf, ben ik best streng. Zo vind ik het bijvoorbeeld niet nodig dat je mobieltje op je bureau ligt. In je pauze of als je koffie haalt, kun je best snel even kijken. Maar daarna leg je hem gewoon weer weg. Dat doe ik zelf ook. Als mensen mij willen bereiken in noodgevallen, lukt dat ze echt wel. Dan bellen ze naar kantoor of sturen eventueel een mailtje.’

‘Dat ik consultant van het jaar ben geworden, daar ben ik wel heel erg trots op. [Lacht] En natuurlijk op de FIFA-beker die ik won in 2016 en 2017.’

Bonque heeft al veel moois bereikt, maar wat is volgens jou het mooiste aan Bonque? ‘De werkwijze van Bonque is uniek. En we zijn nog steeds vol in ontwikkeling. We willen ernaar toe een echt partnership met bedrijven aan te gaan, voor langere tijd. Dit is ook een weg die we onder mijn hoede verder zijn ingeslagen. Zo kunnen we het meest voor elkaar betekenen. Eén van onze krachten is dat we goed kunnen levelen met verschillende niveaus. We kunnen gesprekken voeren met de kleinere en grotere bedrijven en zijn altijd straight forward. We zijn gericht op resultaat en kwaliteit. Sámen met de klant werken we toe naar succes.’ En van je eigen prestaties, waar ben je trots op? ‘Ik ben er enorm trots op dat ik consultant van het jaar ben geworden. Daar werk je keihard voor en het is dan geweldig als je het bereikt hebt.’

We vragen Thijs of hij een held heeft, een voorbeeld. ‘Een held noemen? Dat vind ik wel lastig hoor! Ik vind iedereen die op een manier succesvol is, een held. Maar iedereen doet dat op zijn eigen manier en juist dat máákt je een held, als je een eigen weg vindt, jouw pad bewandelt. Authenticiteit en eigenheid dus, dat vind ik mooi. En ja, ik houd van voetbal en dan past Johan Cruijff natuurlijk al snel in dit plaatje. Dat was ook zo’n eigenheimer. Hij had een geweldige aanpak, heel eigen. Vooral hoe hij dingen doorbroken heeft, vind ik mooi. Maar ook dat hij wist waar hij zelf goed in was en waarin niet. Die zelfkennis is een belangrijke factor naar grote successen.’

‘Winners never quit. Quitters never win. Opgeven is nooit een optie.’

Welke lijfspreuk heb je dan? Misschien één van Cruijff’s beroemde citaten? ‘Dat niet. Ik heb er wel 2. Winners never quit. Quitters never win. Opgeven is nooit een optie. Met die instelling kom je er namelijk niet. En wat ik ook heel belangrijk vind: ‘Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me’. Als ik één keer een fout maak waardoor ik mijn doel niet bereik, doe ik er de volgende keer echt alles aan om te zorgen dit nooit meer kan gebeuren.’

Enthousiast geworden? Bonque is nog steeds flink aan het groeien en we zijn altijd op zoek naar talenten om ons team te versterken. Denk jij dat je Thijs van de FIFA-troon kan stoten? Dan zoeken we jou! Solliciteer maar snel.

(Visited 18 times, 1 visits today)
Eva Haarsma

Eva Haarsma is Senior Content Marketeer en altijd op zoek naar trends, nieuws en facts op het gebied van IT, online marketing, carrière en lifestyle. Ervaren in het ondersteunen van anderen tijdens de verschillende stappen in het sollicitatieproces en heel graag aan het schrijven.

Bekijk artikelen