De 8 meest gevraagde programmeertalen van 2018

De vraag naar goede programmeurs zit nog steeds in de lift. Of je nu gespecialiseerd bent in één taal of veel weet van meerdere talen, gewild ben je. Maar naar welke programmeertalen zijn werkgevers in 2018 specifiek op zoek? Omdat Bonque dagelijks met bedrijven werkt die op zoek zijn naar de beste developers, kunnen we jou precies vertellen welke talen dit jaar in trek zijn. Zit jouw taal ertussen?

8. Swift

Afbeelding: www.appadvice.com

Op de achtste plaats vinden we Swift, de door Apple ontwikkelde open source programmeertaal waarmee developers gemakkelijk apps kunnen ontwikkelen voor iOS en OS X. Deze relatief nieuwe taal is in korte tijd erg populair geworden bij ontwikkelaars, maar ook bij werkgevers. De snelheid waarmee apps gebouwd kunnen worden in Swift is een sterk pluspunt van deze taal.

Doordat Swift eenvoudig kan worden verwerkt in bestaande code in Objective-C en realtimefeedback geeft, kunnen developers in korte tijd kwaliteit leveren – aantrekkelijk voor werkgevers! Minpuntje: de Apple-taal is gebaseerd op Apple-tooling en Apple-API’s, moeilijk dus om apps te maken die op meerdere devices kunnen draaien.

7. PHP

programmeertalen

Op plaats zeven staat PHP, een server-side scripttaal waarmee je dynamische websites kunt bouwen. Met server-side wordt bedoeld dat PHP broncode op een server runt en niet in de browser van de gebruiker. Hiermee is PHP in staat data uit databases te halen, te communiceren met andere servers en berekeningen uit te voeren om vervolgens de code te genereren om de webpagina te tonen.

PHP is zeer multifunctioneel en daarom een veel gevraagde taal, ook in 2018. Daarnaast is het een groot voordeel dat PHP met alle belangrijke besturingssystemen werkt: zowel Microsoft Windows en Mac OS X als Linux en Unix-varianten.

6. C#

programmeertalen

Wanneer je aan C# denkt, denk je aan .NET. C# is namelijk de belangrijkste taal voor het .NET-framework. Dat de taal veel weg heeft van Java is geen toeval; in 2001 presenteerde Microsoft C# als tegenhanger van het populaire Java. Ook C# is objectgeoriënteerd en biedt developers de mogelijkheid om desktop-, server- en mobiele-applicaties te bouwen.

Vooral softwarebedrijven zijn regelmatig op zoek naar gespecialiseerde C#-ontwikkelaars, en bieden vaak uitdagende projecten waarin samen wordt gewerkt met specialisten in andere disciplines. Maar ook niet-softwarebedrijven hebben baat bij goede C#-ontwikkelaars.

5. JavaScript

programmeertalen
Dat Java en JavaScript vaak als één en hetzelfde worden gezien door niet-programmeurs is begrijpelijk maar niet terecht. JavaScript is namelijk een scripttaal. Waar Java gecompileerd wordt, wordt JavaScript direct geïnterpreteerd. Maar overeenkomsten zijn er wel degelijk; zeker in de syntaxis van beide talen vind je gelijkenissen.

“Java is to JavaScript as ham is to hamster.” – Jeremy Keith, web developer

JavaScript is bij uitstek geschikt voor het maken van interactieve webpagina’s. Door de groeiende vraag naar interactie op websites en de gebruiksvriendelijkheid van de taal staat JavaScript op de vijfde plaats in ons rijtje.

4. C++

programmeertalen

Afbeelding: www.pngall.com

Als opvolger van de programmeertaal C lag de lat hoog voor C++. Het populaire C werd hiermee uitgebreid met klassen zodat C++ een, in tegenstelling tot zijn imperatieve voorganger, objectgeoriënteerde programmeertaal werd. De veelzijdigheid van deze taal maakt ‘m zeer geschikt voor uiteenlopende doeleinden; zo is het besturingssysteem Windows geschreven in C++ en worden grote 3D-games geschreven in deze programmeertaal.

C++ wordt over het algemeen wel gezien als vrij ingewikkelde taal. Het leren van deze taal vergt daarom ook veel tijd en aandacht, maar loont de moeite zeker. C++-ontwikkelaars vind je vaak bij bedrijven die software ontwikkelen. De laatste jaren zit er overigens ook een stijgende lijn in de vraag naar C++-specialisten bij bedrijven die niet actief zijn in de ICT-sector.

3. C

programmeertalen

C is ontwikkeld tussen 1969 en 1973. Oud maar zeker niet afgeschreven. Sterker nog, C staat nog steeds erg hoog in de lijst met meest gevraagde programmeertalen, hoewel de populariteit de laatste jaren wel iets is afgenomen. Desalniettemin strekt de invloed van C ver; diverse jongere programmeertalen, zoals C++, Objective-C, Java, C# en PHP, zijn sterk beïnvloed door de programmeertaal uit 1973.

De taal vereist een hoge mate van nauwkeurigheid – een C-programmeur moet precies weten wat hij doet. De grote voordelen van C zijn de snelheid en dat de taal voor veel verschillende toepassingen kan worden gebruikt.

2. Python

programmeertalen

Afbeelding: www.python.org

Op de tweede plaats vinden we Python, een programmeertaal met Nederlandse roots. In 1991 introduceerde de Nederlander Guido van Rossum Python en markeerde daarmee het begin van het succes van de taal. Inmiddels wordt de taal doorontwikkeld door de non-profitorganisatie Python Software Foundation (PSF). Python wordt gebruikt als scripttaal in besturingssystemen, als programmeertaal voor wiskundige en wetenschappelijke programma’s en bij de ontwikkeling van webapplicaties.

Omdat de basis van Python relatief makkelijk onder de knie te krijgen is, en het overal toegepast kan worden, is deze taal wereldwijd één van de meest gebruikte. Python is daarmee ook een snelle klimmer in dit lijstje. Talloze bedrijfssystemen, games en webshops worden aangestuurd door Python en de vraag naar Python-specialisten groeit daarom hard.

1. Java

programmeertalen

De in 1995 geïntroduceerde programmeertaal Java is wederom de meest gevraagde taal. Ook dit jaar verdedigt de taal zijn nummer 1-positie in onze lijst. Niet zo gek – Java is namelijk ontzettend veelzijdig en toepasbaar op elk platform. Zowel in het bouwen van web- en desktopapplicaties als het ontwikkelen van mobiele apps of embedded toepassingen; Java stelt niet teleur.

De vraag naar Javanen is nog steeds gigantisch, zowel nationaal als internationaal. Bedrijven in uiteenlopende sectoren zijn permanent op zoek naar gespecialiseerde Java-developers.

Wat brengt de toekomst?

Een baan als ontwikkelaar is erg aantrekkelijk – de vraag is groot, het aanbod kleiner. Ook als jouw taal niet de meest gevraagde is, zijn er genoeg bedrijven die precies jouw specialisatie zoeken. En volgend jaar is het zeer waarschijnlijk weer anders, dus laat dat omscholen nog maar even achterwege. Ben je nog beginner? Leer dan programmeren met een van deze gratis cursussen.

(Visited 7.942 times, 30.398 visits today)
Klaar voor de volgende stap? Bekijk meer dan 1.500 ICT-vacatures Alle vacatures

Tags:

Sara de Rouw

Sara heeft een grote passie voor schrijven. Met een brede interesse en veel creativiteit ziet ze overal een verhaal in. Ook wordt haar nieuwsgierigheid getriggerd door de dynamische tech-wereld, waarin haar belangstelling voor games, gadgets en andere digitale trends beantwoord wordt.

Sara de Rouw