Welk bedrag staat er op een loonstrookje bij Google?

Google is een ‘moneymaking machine’. Alphabet, het moederbedrijf van Google, liet in de zomer van 2017 opnieuw indrukwekkende cijfers zien. Met een omzetgroei van 21% ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder, is weinig mis. Ja, er was iets met een (record)boete. En dit had – aangezien meegenomen in de cijfers – vanzelfsprekend invloed op de winst. Toch kunnen we gerust zeggen: er was nog steeds genoeg omzet over om een dikke pleister mee op de wonden te kunnen plakken. $26 miljard om precies te zijn. Onder de streep een nettowinst van zo’n $3,5 miljard. Hoe ziet een loonstrookje er bij Google dan precies uit?

Begin dit jaar werd Google (opnieuw) aangeklaagd omdat het vrouwen minder zou betalen dan mannen. Ook is er een nieuwe wet aangenomen in Californië die het werkgevers verbiedt om te vragen naar het salaris bij de vorige werkgever en vergat Google zich daar aan te houden. Foei Google! Tegelijkertijd heeft Google echt geen slechte naam onder de technische profs. Sterker nog: met enige regelmaat valt Google in de prijzen voor beste werkgever. En dat geldt zeker voor de ICT-sector.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Ervaren Accountant

Stremersch Accountancy, Stekene

AI Engineer

Algorhythm, Kontich

Bekijk alle vacatures van &Work >

Best betaalde banen bij Google

Volgens Glassdoor zit een finance director er het warmst bij. In deze functie verdien je bij Google een kleine $350.000. Het gemiddelde ICT-salaris ligt op ongeveer een ton. Echter, dat kan nog niet tippen aan het salaris van bijvoorbeeld onze eigen Matthijs van Nieuwkerk. Hoe dat kan? Bij de grootsten binnen Google is dat snel uit te leggen. In één woord: aandelen. Sundar Pichai, de topman van Google, kan hierover meepraten. Hij krijgt namelijk bijna 200 miljoen dollar aan aandelen. Van de verschillende IT-profielen worden de software engineers het vorstelijkst uitbetaald. Zij vangen met 125.000 tot 180.000 dollar de hoogste lonen. In Silicon Valley krijg je in dit werkveld zo’n 25% meer dan het gemiddelde in de VS. Als Java/Web developer verdien je er gemiddeld zelfs bijna 60% meer.

Meer dan salaris

Maar er is natuurlijk meer dan alleen een prettig loon. Google staat er ook bekend om dat de secundaire arbeidsvoorwaarden ruimschoots op orde zijn. Het is er prima toeven, zogezegd. Gratis maaltijden, klimmuren, pingpongtafels en zelfs glijbanen. En er is meer nog dan dat. Google personeelsdirecteur Laszlo Bock schreef in zijn boek Work Rules dat hij goede trucs heeft om zijn personeel hard te laten lopen. Vertrouwen in je personeel hebben bijvoorbeeld en pleiten voor autonomie. Daarbij zijn de doelen die Google opstelt niet mals (zeg maar gerust: krankzinnig en never nooit haalbaar). Ze zijn zelf ook de eersten om dat toe te geven. Schijnbaar zorgt dit voor enthousiaste en betrokken medewerkers. Een flinke portie motivatie, de neuzen krijg je dezelfde kant op en iedereen krijgt er een boost energie van.

Oneerlijke beloning

De salarissen bij Google zijn niet gebaseerd op dat wat op je cv staat. Want eerlijk is eerlijk: dezelfde functie hebben, betekent nog niet dat je hetzelfde presteert. Die collega die telkens jouw ideeën onderuit haalt, met een zuur gezicht naar zijn beeldscherm kijkt en een kwart van jouw motivatie heeft. Herkenbaar? Heeft hij dezelfde functie, dan verdient hij waarschijnlijk hetzelfde. Eerlijk? Misschien niet. Dus in een rare kronkel is eerlijke beloning eigenlijk oneerlijke beloning. Maak prestaties meetbaar en bespreekbaar. Zorg ervoor dat de toppers zich ook echt gewaardeerd voelen. En betaal dus die toppresteerder meer dan zijn collega die minder succes boekt, vinden ze bij Google.

Levensonderhoud

Meer verdienen, betekent niet altijd dat je meer overhoudt om uit te geven. Silicon Valley is prijzig. Het leven in dit technologieparadijs is al snel 60% duurder dan je gewend bent. Voor huisvestiging mag je zelfs 200% extra betalen. Trek vervolgens nog de belastingen eraf en je merkt dat je jezelf misschien iets minder rijk moet rekenen dan je aanvankelijk had gedaan. Dus ook al werk je bij Google, wacht nog heel even met de aanschaf van dat onbewoonde eiland.

Best betaalde werkgever

Werken bij Google mag dan voor de meesten een droom zijn, het kan altijd beter. Volgens Glassdoor spant netwerkfabrikant Juniper de absolute kroon en laat dit bedrijf Apple, Yahoo en Google een flink eind achter zich. Gemiddeld krijgt een tech-expert bijna $160.000 dollar op zijn rekening bijgeschreven.
Bedenk wel: een vet salaris is niet zaligmakend. Want aan een dikke bankrekening heb je weinig als je te ongelukkig bent om er een mooi leven voor jezelf mee op te bouwen. Dus zoek in de eerste plaats naar een bedrijf waar je echt graag voor wilt werken. En heb je dat gedaan? Vergeet dan niet ook te onderhandelen over een lekker salaris. Wat eerlijk is eerlijk: het maakt je leven wel makkelijker.

Tags: , ,