Categorieën: Tech & Trends

7 gratis online programmeercursussen voor deze zomer

Leestijd: 4 minuten

De zomer is in volle gang. Als je werkt, heb je misschien op dit moment wel vakantie. Ben je juist op zoek naar een baan? Wellicht heeft je zoektocht in de zomer iets minder prioriteit. De zon schijnt immers – terrasjes wachten op je, koude drankjes staan voor je klaar. Aan de andere kant biedt deze tijd je ook de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen. We geven je zeven gratis online programmeercursussen die ervoor zorgen dat je met meer skills de zomer uitkomt.

Een online programmeercursus: goedkoop en toegankelijk

Heb je je altijd al eens willen oriënteren op andere specialismen binnen de ICT? Of is er een bepaalde programmeertaal die je aan je cv zou willen toevoegen? Een online cursus is dé manier.

Wees gerust, deze zeven cursussen kosten je geen zeeën van tijd. De meeste zijn te doen met wekelijks een paar uur van je aandacht. Bovendien zijn ze ook nog eens gratis. De enige voorwaarde is dat je goed Engels begrijpt – maar dat is voor een developer natuurlijk een abc’tje.

1. Introduction to Computer Science – Harvard University

In 2014 was Introduction to Computer Science de meest populaire ‘on-campus’ cursus aan Harvard University. In deze cursus leer je hoe je in algoritmes moet denken en hoe je programmeerproblemen efficiënt kunt oplossen. Daarnaast leent deze cursus zich uitstekend om bekend te raken met talen als CSS, HTML en PHP.

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijdsinvestering 180 uur

2. Introduction to Programming in Java – MIT OpenCourseWare

Altijd al software willen ontwikkelen van hoge kwaliteit? Software die echte problemen kan oplossen? Dan is Introduction to Programming in Java echt wat voor jou. Enige programmeerervaring is voor deze cursus wel een must. Ook als je geen ervaring hebt, maar wel ontzettend gemotiveerd bent, moet deze cursus geen probleem zijn.

De cursus wordt aangeboden door MIT OpenCourseWare, een initiatief van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). MIT OpenCourseWare biedt veel educatief materiaal van de bachelor- en masteropleidingen aan het MIT online aan. Gedeeltelijk gratis en openlijk beschikbaar voor iedereen. Voor je het weet ben je een goede Java-developer.

Moeilijkheidsgraad Gemiddeld
Tijdsinvestering 16 uur

3. Programming for Everybody (Getting Started with Python) – University of Michigan

Geen moeilijke ingewikkelde wiskundige vraagstukken. Programming for Everybody (Getting Started with Python) is een cursus voor iedereen met gemiddelde computerervaring. Altijd al de basis van het programmeren willen leren? En nieuwsgierig naar Python? Bekijk dan deze cursus eens. Hij wordt aangeboden door de Universiteit van Michigan, via Coursera.

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijdsinvestering 20-40 uur

4. Dash – General Assembly

Op de site van General Assembly kun je op een hele toegankelijke wijze bekend raken met HTML, CSS en JavaScript. Dash doet dit door je een stapsgewijze introductie aan te bieden in het creëren van een website. Het mooie aan deze cursus is dat je in het gebruikersgedeelte in real-time de output van je code kunt zien.

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijdsinvestering 8-12 uur

5. Introduction to C and C++ – MIT OpenCourseWare

De cursus Introduction to C and C++ van MIT OpenCourseWare duurt vier weken. Het is een korte en bondige introductie op programmeren in C en C++. Ook een fijne cursus als je als developer je kennis van C en C++ wilt bijschaven. De inhoud is afgestemd op beginners en dus voor iedereen te begrijpen. Na deze cursus weet je precies wat memory management, pointers en objectgeoriënteerd programmeren inhouden.

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijdsinvestering 16 uur

6. Learn HTML & CSS: Part I – Codeacademy

In de interactieve cursus Learn HTML & CSS: Part I leer je hoe je websites kunt maken met HTML en CSS. Codeacademy is een megagrote community: met meer dan 4,5 miljoen gebruikers heb je genoeg mogelijkheden voor feedback en discussie. Voor deze cursus heb je geen webdevelopment-ervaring nodig.

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijdsinvestering 9 uur

7. Become an iOS Developer from Scratch – Udemy

Altijd al nieuwsgierig geweest wat het maken van een iPhone-app precies inhoudt? Met de cursus Become an iOS Developer from Scratch van Udemy kun je nog voor het einde van de dag je eigen app aanbieden via de App Store. Udemy is een soort marktplaats voor online cursussen. Het is een verzamelplaats voor leermateriaal met betrekking op allerlei vakgebieden — vaak voor een lage prijs. Deze cursus is zelfs gratis!

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijdsinvestering 8 uur

Zijn we iets vergeten?

Welke skill je ook aan je repertoire wilt toevoegen, er zijn altijd toegankelijke mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Als ze ook nog eens gratis zijn, staat niets jouw carrière als developer nog in de weg.

Vind je dat we een goede online programmeercursus zijn vergeten? Heb je zelf positieve ervaringen met een bepaalde cursus? Laat het ons weten!

(Visited 270 times, 1 visits today)
Marieke

Bekijk opmerkingen

 • Het kan aan mij liggen, maar voor zover ik weet heeft HTML/css niets met programmeren te maken. HTML en CSS zijn opmaak-codes, maar er wordt totaal niet geprogrammeerd.

  • Hoi Norman, bedankt voor je reactie! Je hebt natuurlijk gelijk. 'Programmeercursus' is in dit geval misschien niet het goede woord. Maar 'opmaakcursus' klinkt ook niet, toch? Laten we het op front-end-cursus houden! Mee eens?

   • Om C nu front-end te noemen gaat wat ver, niet?

    Feitelijk is html/css bij de rest zetten iets van appels en peren...

    • Ik doelde met 'front-end-cursus' uiteraard alleen op de cursussen die zich met name richten op HTML en CSS, niet op alle cursussen in dit artikel.

     Jij bent zo te horen in elk geval niet op zoek naar HTML- en CSS-cursussen - maar misschien iemand anders wel! Sommige mensen houden meer van peren dan van appels :)

Deel
Gepubliceerd door
Marieke
Tags: programmeercursusprogrammeertalenprogrammerenprogrammeurs

Recent artikelen

 • Carriere

Waarom jezelf ontwikkelen in je carrière invloed heeft op alles daarbuiten

Leestijd: 5 minuten Een goed ontwikkeltraject verbetert niet alleen je werkzaamheden, je neemt ook waardevolle dingen mee naar huis. Welke… Lees meer

7 februari 2019 11:08
 • Op de werkvloer

Bored to death – hoe een bore-out je leven kan verzieken

De term bore-out is minder bekend dan zijn populaire broertje burn-out. Over die laatste ‘rebel’ horen we namelijk steeds maar… Lees meer

21 januari 2019 11:35
 • Op de werkvloer

Wanneer je je baan leuk vindt, maar een hekel hebt aan de bedrijfscultuur

Leestijd: 5 minuten Over hoe je tóch op je plek kunt zitten in een omgeving die niet helemaal bij je… Lees meer

3 januari 2019 11:15
 • De arbeidsmarkt

De top 10 best betaalde banen van 2019

Leestijd: 5 minuten Hier vind je de best betaalde banen van 2019. Benieuwd of jouw baan ertussen staat? Lees meer

3 januari 2019 09:05
 • Solliciteren

Sollicitatiegesprek voeren? 10 tips om het gesprek direct naar je hand te zetten

Leestijd: 7 minuten Hoe je je positieve punten naar voren brengt in een sollicitatiegesprek, op welke gesprekspartner je je moet… Lees meer

2 januari 2019 18:03
 • De arbeidsmarkt
 • Tech & Trends

De 8 meest gevraagde programmeertalen van 2019

Leestijd: 6 minuten Welke programmeertalen zijn het meest in trek bij werkgevers? Met andere woorden: met welke taal op je… Lees meer

19 december 2018 16:00