Categorieën: De arbeidsmarkt

De top 10 best betaalde banen van 2019

Leestijd: 5 minuten

Januari is hét moment om de cijfers van het afgelopen jaar eens onder de loep te nemen om voorspellingen te doen over trends in het komende. Tijd dus om eens te kijken naar de verwachting van best betaalde banen in 2019.

De banenmarkt is op dit moment dynamischer dan ooit en is onderhevig aan talloze veranderingen; zowel werkgevers als werknemers pakken de dingen anders aan en staan anders in het leven ten opzichte van dertig jaar geleden. Niet zo gek dus dat de lijst met best betaalde jobs er misschien iets anders uitziet dan je zou denken. Flexibele werknemers vormen namelijk een steeds groter wordende groep, net als freelancers of zzp’ers en dit heeft een effect op de salarisniveaus van de beroepen die ze uitoefenen. In de IT is het bijvoorbeeld steeds gangbaarder om als freelancer grote klussen op te pakken bij bedrijven die snel een project willen afronden. Hier wordt gemiddeld gezien een stuk meer voor betaald dan wanneer dit intern wordt opgepakt door een van de vaste werknemers.

‘Nieuwkomers’ op de banenmarkt

Uiteraard zijn er banen die steevast goedbetaald zijn en waar in de nabije toekomst ook niet veel in gaat veranderen. Denk bijvoorbeeld aan medisch specialisten, apothekers of advocaten; zij zijn uiteraard ook afhankelijk van de marktwerking en/of het aantal patiënten/klanten, maar over het algemeen is het salaris van deze beroepen redelijk stabiel, en relatief hoog. Dit is ook al vele jaren het geval. Ondanks de overvloed aan welbekende beroepen in de lijst best betaalde jobs zijn er ook relatief jonge functies die in korte tijd positie hebben gewonnen. Manager Software Development heeft de laatste jaren een flinke opmars gemaakt als het gaat om salarisniveau, evenals soortgelijke IT-functies overigens.

De verwachte cijfers van komend jaar laten zien dat de best betaalde banen van 2019 de volgende zijn:

10. Apotheker

Het valt op dat dit beroep al een aantal jaren langzaam aan het dalen is in de lijst best betaalde banen. Desalniettemin verdien je als apotheker nog steeds een flinke boterham. Na een intensieve opleiding en vervolgopleiding farmacie ben je geneesmiddelendeskundige en in staat om op wetenschappelijk niveau te adviseren over passende medicijnen, nieuwe medicijnen te ontwikkelen en betrokken te zijn bij het algemene medicatiebeleid. Een zelfstandige apotheker kan een salaris verwachten oplopend tot €80.000,- per jaar.

9. Software Architect

Tegenwoordig kun je er niet meer omheen; goedgeschreven en gebruiksvriendelijke software is essentieel voor ieder professioneel bedrijf. Of je nu een hypercommercieel salesbedrijf bent of onder de overheid valt, kwalitatieve software is key. En daar heb je Software Architecten voor nodig. De hard groeiende vraag naar deze specialisten drukt ook het salarisniveau omhoog. Er zit overigens wel verschil in niveau per specialisme, maar ook voor de ‘slechtst betaalde’ software architect functies is de compensatie zeker niet beroerd.

8. Data Scientist

Dit beroep kent een soortgelijke trend als zijn voorganger. Ook data is on-mis-baar voor moderne bedrijven. Er wordt zelfs flink gehandeld in data. Hier bouw je als bedrijf namelijk alles omheen. Als Data Scientist zit je de komende periode dus wel goed.

7. Advocaat

Evenals de apotheker hoeft de advocaat niet te vrezen voor een flinke daling in zijn/haar salaris. Ook in 2019 is dit nog steeds één van de goed betaalde banen in Nederland. Een oudgediende die al een behoorlijke tijd zijn positie in deze lijst weet vast te houden.

6. Software Development Manager

Op plaats zes vinden we de Software Development Manger die in het begin van dit artikel al voorbij kwam. De relatief hoge positie in deze lijst bewijst nog maar eens dat IT booming business is. De combinatie van uitgebreide kennis van informatie- en communicatietechnologie en leiderschapskwaliteiten wordt beloond met een erg goed jaarsalaris. Managers in IT zijn over het algemeen niet dik gezaaid; veel IT’ers kiezen er bewust voor om de stap naar management niet te maken.

5. Notaris

Dit beroep heeft al jaren een stevige positie in de best betaalde banen lijst. Als tussenpersoon fungeert de notaris in het rechtsgeldig maken van overeenkomsten en verklaringen door deze vast te leggen in notariële akten. De adviesrol van een notaris wordt nog steeds als waardevol gezien. Blockchaintechnologie is overigens wel interessant om in de gaten te houden voor notarissen, omdat dit wellicht de rol van tussenpersonen overbodig maakt. Desalniettemin blijkt de huidige markt nog steeds erg gunstig voor notarissen.

4. Finance Manager

Alles wat ook maar een klein beetje te maken heeft met de financiën binnen een bedrijf komt terecht op het bureau van de Finance Manager. Een belangrijke rol binnen een organisatie dus. Zowel kleine en middelgrote bedrijven als grote multinationals hebben baat bij zorgvuldige, betrouwbare en vakkundige Finance Managers die weten wat er speelt in de markt en die te allen tijde de financiële processen bewaakt. Deze sleutelfunctie wordt dan ook vaak beloond met een royaal salaris.

3. Gezagvoerder Verkeersvliegtuig

Als gezagvoerder van een verkeersvliegtuig heb je een aantal belangrijke verantwoordelijkheden. Deze functie vraagt daarom ook de nodige ervaring, kunde en kennis van je. Beslissingen moeten in een fractie van een seconde worden genomen. Daarnaast kent de Nederlandse wet een gezagvoerder naast zijn/haar vaste functie-invulling ook een aantal aanvullende bevoegdheden toe. Denk bijvoorbeeld aan hulpofficier van justitie, wat betekent dat een gezagvoerder strafbare feiten kan vastleggen, personen mag arresteren en geldboetes aan passagiers mag opleggen. Een buitengewoon verantwoordelijke functie dus.

2. Medisch Specialist

De functie medisch specialist staat al jaren in de top-3 van deze lijst. Dit is overigens niet zo gek, een medisch specialist werkt namelijk vaak onder gigantische druk en draagt daarnaast een grote verantwoordelijkheid voor het welzijn van de patiënt. Binnen deze functietitel vallen diverse specialisaties met uiteenlopende salarisniveaus. Vrijwel alle functies hebben een salarisniveau aan de bovenkant van de salarisladder.

1. Voorzitter Raad van Bestuur (middelgrote organisatie)

Aan het roer van een organisatie staat de voorzitter Raad van Bestuur welke verantwoordelijk is voor een goed besluitvormingsproces. Deze functie is de afgelopen decennia snel in positie gestegen wat betreft het salarisniveau. Met name in de financiële sector kan deze functie gepaard gaan met een hoog salaris. Als voorzitter Raad van Bestuur wordt er van je verwacht dat je over bepaalde competenties beschikt die te maken hebben met leidinggeven, strategie en besluitvorming. Deze competenties worden over het algemeen met ervaring opgedaan, wat betekent dat deze functie het resultaat is van werkervaring, persoonlijkheid en persoonlijke prestaties.

Best betaalde banen en arbeidsmarktperspectief

Het is natuurlijk niet voor niets dat een aantal van de bovengenoemde functies vastgemetseld zit in deze lijst; er is vraag naar deze mensen en deze vraag is stabiel. Ondanks de veranderende arbeidsmarkt blijven deze beroepen relevant en weten zich zodanig aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen dat ze hun dominante positie behouden. IT-functies maken overigens wel een opmars en hebben de potentie om binnen afzienbare tijd meer vermeldingen in de top-10 te hebben.

(Visited 1 times, 12 visits today)
Sara de Rouw

Sara heeft een grote passie voor schrijven. Of het nu gaat om academische teksten of korte, luchtige artikeltjes - ze schrijft het met plezier. Met een brede interesse en veel creativiteit ziet ze overal een verhaal in. Ze zit daarom als copywriter helemaal op haar plek!

Recent artikelen

  • Carriere

Waarom jezelf ontwikkelen in je carrière invloed heeft op alles daarbuiten

Leestijd: 5 minuten Een goed ontwikkeltraject verbetert niet alleen je werkzaamheden, je neemt ook waardevolle dingen mee naar huis. Welke… Lees meer

7 februari 2019 11:08
  • Op de werkvloer

Bored to death – hoe een bore-out je leven kan verzieken

De term bore-out is minder bekend dan zijn populaire broertje burn-out. Over die laatste ‘rebel’ horen we namelijk steeds maar… Lees meer

21 januari 2019 11:35
  • Op de werkvloer

Wanneer je je baan leuk vindt, maar een hekel hebt aan de bedrijfscultuur

Leestijd: 5 minuten Over hoe je tóch op je plek kunt zitten in een omgeving die niet helemaal bij je… Lees meer

3 januari 2019 11:15
  • Solliciteren

Sollicitatiegesprek voeren? 10 tips om het gesprek direct naar je hand te zetten

Leestijd: 7 minuten Hoe je je positieve punten naar voren brengt in een sollicitatiegesprek, op welke gesprekspartner je je moet… Lees meer

2 januari 2019 18:03
  • De arbeidsmarkt
  • Tech & Trends

De 8 meest gevraagde programmeertalen van 2019

Leestijd: 6 minuten Welke programmeertalen zijn het meest in trek bij werkgevers? Met andere woorden: met welke taal op je… Lees meer

19 december 2018 16:00
  • Solliciteren

Arbeidsvoorwaarden en waar over onderhandelen?

Leestijd: 5 minuten Arbeidsvoorwaarden zijn een belangrijk onderdeel van het hele sollicitatieproces. Als je op zoek gaat naar een nieuwe… Lees meer

19 december 2018 15:56