Bored to death – hoe een bore-out je leven kan verzieken

De term bore-out is minder bekend dan zijn populaire broertje burn-out. Over die laatste ‘rebel’ horen we namelijk steeds maar meer. Elk jaar stijgt het aantal mensen met een burn-out; de statistieken liegen er niet om. En de discussies die ermee vergezeld gaan over ‘of we van suiker zijn geworden’, ‘of we niet meer met problemen kunnen dealen’ en ‘overal voor naar een dokter willen stappen’, zijn ook al niet te stoppen. Al is de bore-out misschien minder veelbesproken, ook deze is enorm in opkomst. En de klachten kunnen net zo ernstig zijn als bij een burn-out. Dus wees voorbereid!

Bekijk alle vacatures van &Work >

Wat is een bore-out?

De bore-out heeft dezelfde symptomen als een burn-out, maar een andere oorzaak. Bij een bore-out ben je ook gestrest en heb je last van fysieke en mentale uitputting. Die stress komt alleen niet voort uit ‘te veel hooi op je vork’ of boven je kunnen proberen te presteren, maar is te wijten aan verveling.

Bore-out symptomen

De kenmerken zijn:

  • Overdag ben je extreem vermoeid
  • ’s Nachts kun je niet goed slapen
  • Je voelt je lusteloos
  • Je hebt depressieve en cynische gedachten
  • Je hebt een laag zelfbeeld ontwikkeld
  • Je bent prikkelbaar en gestrest
  • Je voelt je niet gewaardeerd

 

Als een bore-out doorzet kun je ook meer lichamelijke klachten krijgen:

  • Je krijgt zware hoofdpijn
  • Je voelt steken in de hartstreek
  • Je hebt spier- en gewrichtspijn

Wat voor de één reden voor een bore-out kan zijn, hoeft op een ander helemaal niet hetzelfde effect te hebben. Neem bijvoorbeeld de mate van herhaling in je werkzaamheden. Voor sommigen zal dat dodelijk saai zijn, tegelijkertijd zijn er veel beroepen waarbij herhaling het werk kenmerkt. Vaak halen mensen in deze banen uit andere aspecten van hun baan toch plezier. Denk aan een buschauffeur die elke dag hetzelfde rondje rijdt, maar wel steeds andere passagiers in de bus heeft zitten bijvoorbeeld.
Bored out

Waarschuwingssignalen bore-out

Kenmerken van je baan die oorzaak kunnen zijn van een bore-out:
– Je vindt dat er teveel herhaling zit in je werkzaamheden
– Je vindt dat je saaie of zelfs vervelende collega’s hebt
– Je vindt dat je werk slecht georganiseerd is
– Je hebt het gevoel dat er geen einde aan je dag komt
– Je hebt het gevoel dat je veel meer in je mars hebt dan je nu kunt laten zien
– Je hebt het idee dat jouw leidinggevende niet kan delegeren
– Je hebt het gevoel dat wat je doet betekenisloos is

Waarom verveling schadelijk is bij volwassenen?

‘Ik verveel me’. Bij kleine kinderen is het voor elke ouder een vaak gehoorde uitroep. En wat wordt er dan geantwoord? Vaak iets in de trant van: ‘dat is gezond voor je’. Ook dat is namelijk een hot topic. De uren van kinderen worden zo volgepland dat er geen tijd voor verveling meer is. En dat terwijl vervelen bij kinderen juist de creativiteit enorm ten goede komt. Voor volwassen geldt natuurlijk ook dat het niet erg is om je ‘eens een keer te vervelen’ op je werk. Zie het als simpelweg een moment om nieuwe energie op te doen voor de volgende sprint. Maar wat als je elke dag het gevoel hebt dat je baan oninteressant en betekenisloos is, dat je er niet in wordt uitgedaagd en het al je energie opslokt? Dan heb niet alleen jij een probleem – je werkgever ook.

De kwaliteit versus de kwantiteit van je werkzaamheden

Een bore-out heeft niets te maken met op je werk zitten duimen draaien. Met andere woorden: de hoeveelheid taken die je elke dag hebt af te handelen, is niet het relevantst. Het gaat meer over wát je elke dag doet. Je kunt nog zoveel te doen hebben op een dag, als jij het gevoel hebt dat dit betekenisloos is, riskeer je de kans op een bore-out.
Belangrijke kenmerken van een passende baan:
– We hebben uitdaging nodig in ons werk, taken die van onze hersens een zekere mate van concentratie vereisen
– Wat je doet zou niet haaks moeten staan op jouw eigen levensinstelling, je intrinsieke motivatie en talent
– Deadlines moeten bovendien niet te makkelijk zijn – maar ook niet onhaalbaar

Tips om een bore-out te voorkomen op je werk

Hoe kun je een bore-out voorkomen op je werk:

– Kaart bij je werkgever aan dat je graag meer / andere werkzaamheden zou willen verrichten als je merkt dat je werk niet voldoende uitdaging biedt (realiseer je: een leidinggevende heeft er niets aan als jij de sfeer beïnvloedt of zelfs ziek thuis komt te zitten, dus is vaak bereid te helpen)
– Houd voor jezelf strakke deadlines aan en zorg daarmee voor regelmaat in je werkzaamheden
– Ga niet je uren opvullen met taken die je eigenlijk niet zou moeten doen (zoals privézaken regelen of je social feed checken) – dat verhoogt je gevoel van onrust en stress alleen maar
– Zorg voor genoeg ontspanning na het werk
– Wees positief! – net als dat geldt voor je hele leven, geldt ook voor het onderdeel ‘werk’ in je leven: je moet zelf die slingers ophangen!
– Als dat allemaal niet lukt, hak dan tijdig een knoop door en zoek iets waarin je wel gelukkig kan zijn

Als het niet lukt om je gelukkig te voelen op je werk, is het echt zonde dat je daar elke dag 8 uur van je leven doorbrengt. Breng dan goed voor jezelf in kaart wat je mist en wat je anders wil en zoek naar de banen die daar op aansluiten

Maar let op: Realiseer je wel dat niets en niemand perfect is – en dat dat ook geldt voor elke andere baan.

Wie moet oppassen voor een bore-out?

Eigenlijk kan iedereen slachtoffer van een bore-out worden. Wel zijn het eerder jonge mensen, die nog weinig ervaring hebben op de arbeidsmarkt, die nog zoekende zijn als het gaat om wat ze interesseert en nog niet veel verantwoordelijkheden krijgen. Daarbij ontwikkelen we een maatschappij van korte kicks; de vaak besproken wegwerpcultuur. Er is snel een leukere partner, leukere baan, beter salaris etc. om na te streven. Bedenk dus ook wat voor jou de oorzaak is. En durf jezelf goed in de spiegel te kijken bij de vraag waarom je nou precies niet gelukkig bent in je werk.
Een bore-out komt vooral voor bij:
– Jonge mensen die geen baan op hun niveau kunnen vinden (er is een overschot aan hoogopgeleide mensen)
– Mensen die op papier wel het juiste werk doen, maar niet het vertrouwen krijgen om deze werkzaamheden ook daadwerkelijk zelf te doen
– Mensen die niet meer enthousiast worden van hun baan
– Werknemers die te weinig te doen hebben

Wat dan wel?

Realiseren dat je een bore-out hebt is één, er wat aan doen is twee. En wat doe je als je niet weet wat je dan wél zou moeten doen als je het niet kunt veranderen in je huidige werk? Wees eerlijk tegen jezelf. Als je geen restricties had – niet in anderen die je tegenhouden en ook niet in je eigen kunnen – wat voor baan zou je dan graag willen hebben? Bedenk bijvoorbeeld waar je als kind van genoot. In hoeverre komt je huidige baan overeen?

Wij kunnen je helpen bij het uitstippelen van toekomstdromen. Onze consultants helpen je graag, persoonlijk en op maat.

Tags: ,