Vacatures

Zoeken

De nieuwste artikelen direct in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Meer van zulke artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Heb je gevonden wat je zocht of kunnen we je nog ergens bij helpen?

Buzzword bingo: staan deze termen op jouw cv of LinkedIn-profiel?

Gepubliceerd door Marieke
3 jaar geleden 28-02-2016
Leestijd: 2 minuten

Pfoe. Er is maar weinig zo lastig als je persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en talenten omschrijven. Zeker als het ook nog in originele termen moet, die je echt onderscheiden van de rest. Tegenwoordig zijn er termen die toch echt beter kunt omzeilen, simpelweg omdat ze te weinig zeggen: zogenaamde buzzwords. Heb jij één van deze termen in je LinkedIn-profiel of op je cv staan? Rode streep erdoor!

Elk jaar stelt LinkedIn een ranglijst met de op dit sociale netwerk meest voorkomende buzzwords samen. Ze doen dit altijd tegen het einde van januari, omdat dit al jaren dé periode is waarin de meeste mensen hun LinkedIn-profiel gaan bijschaven.

Niet geheel toevallig valt de dag van publicatie altijd een paar dagen na de notoire ‘Blue Monday’. Het is de week waarin duizenden ambitieuze werknemers hun goede voornemens voor het nieuwe jaar in de praktijk gaan brengen en gaan nadenken over een volgende carrièrestap.

Tijdens het bijschaven van dat LinkedIn-profiel gebruiken veel mensen nog altijd woorden die weinig inhoud hebben. Ze zeggen weinig over de persoon in kwestie. Wat zijn de meest ‘misbruikte’ lege termen van dit moment?

Buzzwords op je LinkedIn-profiel: de top 10 van 2017

1. Gespecialiseerd
2. Leiderschap
3. Gepassioneerd
4. Strategisch
5. Ervaren
6. Gefocust
7. Expert
8. Gecertificeerd
9. Creatief
10. Uitstekend

LinkedIn-profiel

Ben jij ook zo lekker middelmatig?

Het ergste aan het gebruik van buzzwords: je onderscheidt jezelf er niet mee van andere specialisten in je vakgebied. Door precies dezelfde woorden te gebruiken als ‘de rest’, geef je eigenlijk aan dat je nergens in uitblinkt. En dat is natuurlijk niet wat je toekomstige werkgever wil zien.

Pak het vanaf nu dus anders aan en gebruik deze tips om jezelf pakkender te omschrijven:

  • Vraag eens aan anderen in welke termen zij jou zouden omschrijven en gebruik deze termen in je LinkedIn-profiel en op je cv
  • Omschrijf jezelf en je talenten/werkervaringen aan de hand van de STARR-methode: Situatie, Taak, Actie, Resultaat, Reflectie. Geef voorbeelden en blijf hierbij zo concreet mogelijk
  • Gebruik alleen termen die je zelf in het dagelijks leven ook zou gebruiken

Oh, en wat betreft die rode streep: [backspace] of [delete] is misschien handiger – dat geeft een iets professioneler eindresultaat.

(Visited 33 times, 1 visits today)