Droombaan of beste salaris? Waar kies jij voor?

Elke dag gamen en daar betaald voor krijgen. Werken bij (de next) Google. Een eigen onderneming starten of een baan met vooral heel veel vrijheden. Voor iedereen zal een droombaan er anders uitzien en het salaris dat daarbij past ook. Maar als je moet kiezen? Neem je dan de sprong in het diepe voor die op het oog geweldige kans? En ben je bereid om daar dan (een deel van) je huidige salaris voor op te geven?

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Hoofdmonteur Elektro

Watt Watt, Den haag

MidMarket – Salarisadministrateur

SD Worx / Cobra, Almere

Bekijk alle vacatures van &Work >

IT zit op rozen (met doorns)

Zit je in de IT, dan ben je sowieso wel één van de lucky ones die waarschijnlijk weinig te klagen heeft over werkgelegenheid en het salaris dat er uitbetaald wordt. Aan de andere kant heb je natuurlijk ook in deze hoek van alles wat je werk minder relaxed kan maken dan je eigenlijk graag gewild had. Ook als je op rozen zit, kunnen er best wat doorntjes prikken, zogezegd. Misschien moet je bijvoorbeeld veel op locatie werken, heb je een hekel aan in de auto zitten en baal je ervan dat je weinig met je team samen bent. Of je zit vast in een baan die meer gericht is op productie waar jouw mening over visie en werkwijzen nooit ter sprake lijkt te komen. Misschien zou je liever wat meer thuis willen werken of meer vakantiedagen kunnen opnemen. Kortom; zelfs als IT’er blijft er met regelmaat genoeg te wensen over.

Groen gras bij de buren

Het kan altijd beter en het gras is elders toch voortdurend groener. We vergelijken ons met andere en schetsen daarbij onrealistische plaatjes. Want die ene vriend die in een Porsche rijdt, heeft misschien geen leven naast zijn werk. En die ander in dat grote huis, weet amper nog hoe zijn zoontje heet. Of zit al bijna tegen een burn-out aan. Alles heeft pro’s en con’s, dus bedenk voor jezelf goed wat het reële plaatje is en wat jij belangrijk vindt. Stop vooral ook met voortdurend alles vergelijken, want daar word je sowieso niet gelukkig van. En vergeet niet dat Instagram- en Facebooklevens bestaan uit fantasiewerelden die maar een heel klein beetje langs de werkelijkheid schuren.

Wat wil je elke dag doen

Maak dus voor jezelf ook een eerlijke balans op als je droomt over die bepaalde baan. En kies niet een droombaan voor de buitenwereld. Wentel ook jezelf niet alleen maar in de mooie kanten, maar houd net zo goed de minder leuke kant in het vizier. En kijk naar wat je belangrijk vindt. Ben je elke dag graag bezig met iets waar je enthousiast van wordt en waar je blij en voldaan van terug naar huis rijdt? Of zie je werk simpelweg vooral als een inkomen en vind je het lekker als je je nooit zorgen hoeft te maken over je financiële situatie en vooral lekkere reizen kunt maken. Haal je je plezier liever uit je privéleven dus. Overal is iets voor te zeggen, het moet maar net bij je passen.

Extracurriculaire voldoening

Als je werk niet je droombaan is, maar het voldoet en je verdient er vooral lekker geld mee, heb je natuurlijk nog meer opties. Ben je bijvoorbeeld liever wat meer maatschappelijk betrokken, kun je ook dat in je leven proberen toe te voegen. Ga op zoek naar een vrijwilligersbaan (ouderen helpen met het installeren van de pc of ontspoorde jongeren code leren) en draag zo ook op een wat andere manier bij. Betekenisvol werk schijnt overigens voor jongens iets heel anders te zijn dan voor meisjes. Meisjes willen namelijk graag anderen helpen, als je het ze op jonge leeftijd vraagt. En jongens vinden het belangrijk dat ze het werk leuk vinden, er goed in zijn en genoeg geld verdienen.

Kies voor je droombaan

De andere kant is ook wat voor te zeggen. Besluiten om wel voor je droombaan te kiezen, ook al verdient het (niet direct) wat je graag zou willen. Het leven is kort en als je je dagen voornamelijk invult met iets wat je niet wil doen, kan het ook maar zo zijn dat je op je sterfbed spijt krijgt. Wil je al je hele leven iets waar je nooit voor durfde te gaan? Now is the time – en dat geldt eigenlijk altijd. Want er is altijd iets tegenin te brengen, altijd een naald te vinden die jouw droom met gemak uit elkaar kan laten spatten. Maar dat doe je dan wel zelf.

Sta achter je besluit

Natuurlijk kun je altijd nog switchen…totdat het niet meer kan. Maar het is wel goed om af en toe een knoop door te hakken en daar ook achter te staan. Ten minste voor een bepaalde periode. Want anders blijf je voortdurend hangen in het ‘had ik misschien dit’ of ‘moet ik niet zo’. Als je toch besluit te houden wat je hebt, zorg dan dat je daar ook alles uithaalt. Je hebt er ook zelf een groot aandeel in om je werk leuk te maken en houden. Net als bij relaties moet je eraan blijven werken en is jobhoppen niet noodzakelijk de oplossing.

Gulden middenweg

Er is ook nog zoiets als een middenweg. Soms kun je misschien niet precies krijgen wat je wil, maar is het wel pretty damn close. Focus je ook niet teveel op wat je niet hebt, maar meer op wat je wél hebt en hoe je daar het beste uit kunt halen. Kun je het geld eigenlijk wel missen? En haal je je geluk niet uit materialistische dingen? Dan is het misschien goed om die droombaan aan te grijpen. Breng je alles en iedereen om je heen, maar vooral ook jezelf, in de problemen als je dit (financiële) risico loopt? Krab jezelf dan nog eens achter de oren. Wat je ook kunt doen: tijdelijk dik verdienen in een minder leuke baan en sparen. Geef jezelf daarna een bepaalde periode om succesvol te worden in je droombaan, zonder dat je direct op zwart zaad komt te zitten.

Type droombanen

Weet je wat voor droombanen er allemaal zijn? Hele dagen Netflix-series kijken, games testen, betaald wereldreizen maken of chocolade proeven. Maar meestal zijn droombanen toch die banen waar je intrinsiek voor gemotiveerd bent, de banen waar je als kind al over droomde. Waarin je iets wezenlijks kunt betekenen – wat dat voor jou ook betekent. En realiseer je ook: die droombaan kan op termijn misschien best wel lekker gaan verdienen. Dan heb je ook nog eens win-win! Plezier in je werk en gelukkig zijn, straal je namelijk ook weer uit. En bijna altijd trekt dat de juiste mensen en succes aan!

Bevindingen

Wij merken dat de meeste tech experts niet direct op zoek zijn naar het grootste geld. Natuurlijk, lekker verdienen is fijn. Gelukkig lukt dat meestal wel. Maar vooral de extra’s zijn belangrijk: thuiswerken, doorgroeien, ontwikkelmogelijkheden en vrije dagen. Maar ook een pensioensregeling, leidinggeven, lange projecten, zelfstandigheid, eigen inbreng, reistijd en prettige werksfeer zijn belangrijke punten. Bedrijven zoeken op hun beurt ook echt naar mensen die niet alleen de juiste skillset hebben, maar die ook qua karakter bij een organisatie passen. Wij proberen in die wirwar van lijntjes, precies de juiste lijntjes aan elkaar te knopen. Zodat iedereen een baan heeft die het dichtst bij zijn droombaan komt, met een (droom)salaris dat hier op aansluit.
Ben jij ook benieuwd hoe je in de banenmarkt lig of wat er nog meer aan de horizon gloort? Of die ene droombaan misschien bij of via ons beschikbaar is? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen; we beantwoorden al je vragen met plezier.
Ben je benieuwd wat je nog meer drijft in je zakelijke leven? Doe onze gratis persoonlijkheidstest en kom erachter.

Tags: , , , ,