Zoeken

De nieuwste artikelen direct in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Meer van zulke artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Heb je gevonden wat je zocht of kunnen we je nog ergens bij helpen?

Elimineer je medesollicitanten in een sollicitatiegame!

Gepubliceerd door Eva Haarsma
1 jaar geleden 19-03-2018
Leestijd: 5 minuten

Breaking News: Bonque brengt een game uit waarmee je jouw concurrentie spelend kunt uitschakelen.

Gamen voor je sollicitatie. Too good to be true? Dacht het niet! Bonque heeft een unieke manier van solliciteren in ontwikkeling. Een game waarmee je letterlijk jouw tegenstanders (medesollicitanten) kunt elimineren.Wij zijn ervan overtuigd: dit wordt de toekomst! We gingen met Olivier, developer bij Bonque, in gesprek over de game die het Nieuwe Solliciteren in een totaal nieuw daglicht zal zetten.

Een sollicitatiemethode waarin niet alleen jouw kennis wordt getest, maar waar je skills nog veel breder onder de loep genomen worden. Olivier van Bonque: “We zoeken bij Bonque naar de beste match tussen bedrijf en kandidaat. Het vinden van de juiste verbinding is tweeledig. Enerzijds zoekt een organisatie naar een geschikte professional voor een bepaalde baan. Die leveren we een topper die precies past bij de vooraf gestelde wensen. Anderzijds willen we dat niet alleen het bedrijf erop vooruit gaat; we willen de kandidaat ook een stap bieden. Beide kanten moeten erop vooruit gaan, dat is ons doel. Dat doen wij onder meer door de juiste begeleiding te bieden en te helpen bij de onderhandelingen. Ook daar zoeken we naar de gulden middenweg: een stap voor iedereen. We willen met onze klanten en kandidaten dan ook het liefst een partnership aangaan, zodat wij ze voor langere tijd kunnen volgen en op elk moment in hun carrière bijstaan, van junior tot senior. Hetzelfde geldt voor de opdrachtgevers.”

“Onze game zorgt er juist voor dat je echt jezelf kunt laten zien. Ook zonder dat je met klamme handjes tegenover jouw mogelijke nieuwe werkgever zit.”

Waarom kan een game helpen bij het matchen van bedrijf en sollicitant? “Een game waarin je tegenstanders (in de vorm van medesollicitanten) kunt elimineren staat symbool voor hoe het er in de dagelijkse wereld ook aan toegaat. Heftig? Ja, misschien. Maar wel hoe het is. Het verschil is nu dat je dit kunt doen in een setting die je vertrouwd is, bijvoorbeeld vanuit huis. Onze game zorgt ervoor dat je echt jezelf kunt laten zien. Ook zonder dat je met klamme handjes tegenover jouw mogelijke nieuwe werkgever zit. En het leukste is dat je wel weet wáár je voor speelt, maar niet noodzakelijkerwijs hóe je dit spel (en dus de baan) kunt winnen. Je kunt je er dus ook niet op voorbereiden.

Klinkt spannend, maar hoe moeten we dit precies voor ons zien? “Het spel heet Jobworld Odyssey. Wanneer je online intunet, kom je in de digitale wereld terecht. Feitelijk stap je in de arbeidsmarkt. Op het moment dat je start kun je kiezen in welke wereld je jouw game wil beginnen. Het land van je keuze is de baan waar jij voor gaat strijden. Bonque werkt uitsluitend met transparante vacatures en dat zal in de game niet anders zijn. Je ziet dus direct voor welk bedrijf en welke functie je speelt. Het doel is simpel: winnen. En winnen in deze game is het binnenslepen van een functietitel; het winnen van een baan.”

“Aan de hand van de punten die je scoort, zie je pas hoe jij de opdracht hebt volbracht. Waar het bedrijf op selecteert, weet je niet van tevoren.”

Hoe begin je het spel? “Je start met een basisuitrusting die je voor een deel zelf mag samenstellen. Hier begint ook het spelen van het spel al. Met welke uitrusting verwacht jij je het beste te kunnen verdedigen? Onderweg kun je objecten vinden en veroveren, of winnen aan de hand van opdrachten. Die opdrachten kunnen een directe afspiegeling zijn van werkzaamheden die in het bedrijf voorkomen. Maar ook gericht zijn op het boven water krijgen van bepaalde eigenschappen. Ze kunnen een beroep doen op je intellect, aanpassingsvermogen, snelheid of bijvoorbeeld creativiteit. Maar dat zijn niet de enige skills waarop je getest kan worden: ook samenwerking en communicatie bijvoorbeeld kunnen onderdelen van de testen zijn. Daarbij zit er nog een extra adder onder het gras. Aan de hand van de punten die je scoort, zie je pas hoe jij de opdracht hebt volbracht. Waar het bedrijf op selecteert, weet je niet van tevoren. Misschien ben jij wel heel creatief te werk gegaan, maar zoekt onze opdrachtgever juist iemand die op andere eigenschappen hoog scoort en is creativiteit hier volledig ondergeschikt aan. Iemand die zelfstandig kan rammen bijvoorbeeld, in plaats van een sociale sparringpartner vol ideeën.”

Dus een manier om ook meer op eigenschappen te selecteren? “Precies. Een bedrijf kan hiermee de perfecte teams samenstellen. Als basis zijn de teamrollen van Belbin aangehouden zodat een bedrijf heel gericht de ideale ploeg kan selecteren of de juiste collega’s kan vinden ter aanvulling van hun huidige groep.”

“Bij Bonque merken we dat er steeds meer vraag is naar specifieke karaktereigenschappen, zaken waar wij niet op kunnen selecteren op basis van een cv. We willen de beste match maken. Deze game maakt dit mogelijk.”

De ontwikkeling van deze game is niet uit de lucht komen vallen? “Allesbehalve. Bij Bonque merken we dat er steeds meer vraag is naar specifieke karaktereigenschappen, zaken waar wij niet op kunnen selecteren op basis van een cv. We zochten al geruime tijd naar een manier om dit te tackelen. Een LinkedIn-profiel of Facebookpagina geeft te weinig informatie en is bovendien vaak geblokkeerd. Hoe je bent op de werkvloer en hoe je je profileert in je privéleven, kan bovendien een wereld van verschil zijn. Juist voor de ICT-professionals die wij verbinden met opdrachtgevers, die vaak volgens de Agile- en SCRUM-methode werken, zijn andere eigenschappen dan sec programmeerkennis cruciaal. We willen de beste match maken, zowel aan de bedrijfskant als aan de kant van de kandidaat. Deze game maakt dat mogelijk.”

Is een fantastische gamer dan altijd de winnaar? “Nee, absoluut niet. Natuurlijk kun je door te gamen bepaalde eigenschappen verder ontwikkelen. Zo kan het helpen bij je probleemoplossend vermogen, het stimuleren van cognitieve vaardigheden en een boost zijn voor je algemene kennis in de vorm van collateral learning bijvoorbeeld. Allemaal mooie neveneffecten die in meer of mindere mate een verrijking van je leven kunnen zijn. Maar we willen benadrukken dat we niet de beste gamer zoeken, maar the right man for the job willen vinden.”

Hebben jullie al resultaten binnen? “We zijn op dit moment nog vol in de ontwikkelfase, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. We zijn aan het onderzoeken of we de wensen van onze opdrachtgevers goed kunnen ombuigen naar de game. En natuurlijk of we daar vervolgens de juiste mensen mee kunnen selecteren. Tot nu toe meten we hiermee bijzonder goede scores, maar vanzelfsprekend is er ook ruimte voor finetuning. We zoeken overigens nog testers die ons kunnen helpen bij de laatste punten op de ‘i’ en de game willen spelen!

“Je kunt je op deze game niet voorbereiden. Dat is ook een groot verschil met een traditionele sollicitatie.”

Kunnen mensen zich hiervoor aanmelden? “Ja, dit kan via Facebook. Je kunt een comment achterlaten. Uit deze mensen zullen we kiezen wie de game zal gaan testen. We zoeken iemand tussen de 20 en 50 die 2 uur de game wil spelen en daarna met ons in overleg gaat over zijn bevindingen.”

Staat daar ook iets tegenover? “Natuurlijk, help je ons een halve dag mee, ontvang je daar €100,- voor.”

Waarom zijn bedrijven hiermee geholpen? “Je personeel is je menselijk kapitaal. Alles valt of staat met de juiste mensen in de perfecte samenstelling. Dat is veel meer dan het bij elkaar zetten van cv’s. Voor bedrijven kan hiermee dus hun bestaansrecht bepaald worden. Een enorme en belangrijke stap.

Wanneer is de release? “We verwachten aan het begin van de zomer onze eerste versie live te kunnen laten gaan. Vanzelfsprekend zijn we heel benieuwd hoe dit uit zal pakken, maar de verwachtingen zijn hooggespannen! In eerste instantie zal deze uitsluitend voor iOS beschikbaar zijn. Een Androidversie zal snel volgen.”

Releasedatum: vooralsnog ligt het in de planning om begin Q4 de eerste versie de lucht in te schieten. Tel je de dagen met ons af?

 

(Visited 22 times, 1 visits today)
Eva Haarsma

Eva Haarsma is Senior Content Marketeer en altijd op zoek naar trends, nieuws en facts op het gebied van IT, online marketing, carrière en lifestyle. Ervaren in het ondersteunen van anderen tijdens de verschillende stappen in het sollicitatieproces en heel graag aan het schrijven.

Bekijk artikelen