Geen goede ICT’ers te vinden? Make IT Work levert kersverse software engineers

kersverse software engineers

Stel je voor: je wilt je huis laten uitbouwen door een vakman. Je hebt er ruimte voor én je hebt er geld voor. Alleen…  je kunt niemand vinden die het voor je kan doen. Dit is het gevoel dat bedrijven die ICT’ers zoeken, moeten hebben. De vraag naar goede ICT-specialisten wordt elk jaar groter, ook omdat steeds meer bedrijven buiten de ICT-sector ICT’ers nodig hebben. In de Randstad is het tekort aan ICT-specialisten het meest nijpend, waarbij Amsterdam het epicentrum is. Maar: er gloort licht aan de horizon, dankzij het omscholingsproject Make IT Work.

Amsterdam: trekpleister voor ICT-bedrijven

Amsterdam is een populaire thuisbasis voor (tech)bedrijven. Niet alleen Nederlandse, maar ook internationale bedrijven kiezen ervoor zich te vestigen in onze hoofdstad. Hoe dat komt? Nederland is een erg aantrekkelijk vestigingsland:

Op het gebied van breedbandinternet horen we bij de beste landen ter wereld. Daarnaast zorgt het grote aantal datacenters ervoor dat Nederland, en met name Amsterdam, in de technologiewereld een belangrijke speler is. Ook voor startups is Amsterdam als compacte wereldstad al jaren erg aantrekkelijk. De aanwezigheid van internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange maakt het plaatje compleet.

Meer en meer behoefte aan ICT’ers

Leuk hoor, dat Amsterdam zo in trek is bij al die bedrijven. Maar de vraag naar ICT-specialisten wordt er alleen maar groter door. Gelukkig wordt er gewerkt aan creatieve oplossingen; de Hogeschool van Amsterdam (HvA) speelt hierbij een voortrekkersrol.
De HvA is precies een jaar geleden samen met verschillende toonaangevende ICT-bedrijven en de gemeente Amsterdam een veelbelovend omscholingstraject gestart. Dit wierp onlangs zijn eerste vruchten af. Make IT Work maakt van hoogopgeleiden, zonder ICT-achtergrond, professionele software engineers met gedegen kennis én praktijkervaring.
Als je dáár als bedrijf met openstaande ICT-vacatures niet enthousiast van wordt, weten wij het ook niet meer.

Make IT Work : twee vliegen in één klap

Twee dingen vormden de aanleiding voor het opzetten van Make IT Work: het grote aantal openstaande ICT-vacatures in de Metropoolregio Amsterdam én de hoge werkloosheid onder hoogopgeleiden. Met ondersteuning van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vond in september 2015 de aftrap van Make IT Work plaats. De Rijksoverheid en de deelnemende werkgevers investeren samen 1,8 miljoen euro in het project.

Het keiharde resultaat van het omscholingstraject is voor de cursisten een certificaat op hbo-niveau en een nieuwe baan, en voor de deelnemende werkgevers een ingevulde ICT-vacature. Een win-winsituatie, zoals dat zo mooi heet.

Gemotiveerde, intelligente cursisten

Eén van de bedrijven die vanaf het begin meedoen aan Make IT Work, is Rojo Consultancy uit Breukelen. Het bedrijf is gespecialiseerd in systeemintegratie en business process management en is ook klant van ons.
Mark Dijsselbloem, Technology Architect bij Rojo Consultancy, legt uit hoe het bedrijf bij het project terechtkwam: “We hoorden projectleider Ronald Kleijn een jaar geleden op BNR Nieuwsradio vertellen over Make IT Work, en waren direct enthousiast. Een dag later namen we contact op en schreven we ons officieel in als deelnemer.”

“De mogelijkheid om mensen te kneden en te begeleiden in hun ontwikkeling maakt het extra aantrekkelijk.”

Rojo Consultancy zag in Make IT Work een uitgelezen gelegenheid om zijn team uit te breiden met junior-ICT’ers. “We komen meestal uit bij specialisten van medior- en seniorniveau”, aldus Dijsselbloem. “Voor de balans van het team is het goed daar wat onervaren, leergierige mensen aan toe te voegen. De mogelijkheid om die mensen te kneden en te begeleiden in hun ontwikkeling maakt het extra aantrekkelijk. ”

Van celbioloog naar software engineer

De cursisten van Make IT Work volgen hun opleiding aan de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie van de HvA. Hun ICT-kennis wordt intensief getraind – die is er in de meeste gevallen immers nog niet. Ook communicatieve vaardigheden en het werken in teamverband krijgen aandacht. Daarnaast leren ze natuurlijk programmeren, in het bijzonder gericht op software engineering met Java.

Direct een contract

Hét grote pluspunt voor werkgevers die aan het project meewerken, is dat ze cursisten vanaf de start in een door hen gewenste richting kunnen sturen. Vóór de cursus begint, maken de bedrijven en de kandidaten kennis met elkaar, via een aantal speeddates. Als er een klik is, volgt een inhoudelijk vervolggesprek bij het bedrijf zelf.
Wanneer het gevoel van beide kanten goed is, wordt direct een contract getekend. Net als bij een ‘normaal’ sollicitatieproces komen hierbij alle arbeidsvoorwaarden op tafel. Pas na het tekenen van deze overeenkomst begint de cursist met de opleiding.

Gouden kans

Na de voornamelijk theoretische eerste 5 maanden van de cursus volgt een werkend-leren-traject. De cursisten gaan een half jaar lang, 4 dagen per week aan de slag bij het bedrijf of de instantie waar ze vóór de cursus een overeenkomst mee afsloten.
Tijdens het praktijkgedeelte ontvangen de cursisten direct salaris. Als je trouwens dacht dat de omscholing gratis is: nou, nee. Deelnemers moeten 1.000 euro betalen om mee te mogen doen. Op deze manier willen de initiatiefnemers zich ervan verzekeren dat alleen écht gemotiveerde kandidaten zich aanmelden.

“De cursisten zijn hoogopgeleide én gemotiveerde mensen. Die twee elementen spraken ons ontzettend aan.”

Maar hé, we hebben het dan ook over een gouden kans op een nieuwe loopbaan in misschien wel dé meest toekomstbestendige sector.
Deze voorwaarden voor deelname overtuigden Rojo Consultancy om mee te doen, vertelt Dijsselbloem: “De cursisten zijn hoogopgeleide én gemotiveerde mensen. Die twee elementen spraken ons ontzettend aan. Doordat ze zelf tijd en geld in het project investeren, tonen ze aan er écht voor te willen gaan.”

Meedoen kan niet zomaar

Zoals van tevoren gehoopt werd, staan er genoeg mensen in de rij om mee te mogen doen met dit unieke project. Masters en bachelors met de meest uiteenlopende diploma’s op zak, lopen warm voor een carrière in de ICT: geschiedenis, archeologie, criminologie, celbiologie – stuk voor stuk mensen die waarschijnlijk nooit gedacht hadden in de ICT te belanden.
Voor de duidelijkheid: het is niet zo dat iedereen die 2 briefjes van 500 euro op tafel legt, zomaar kan aansluiten. Wie mee wil doen, moet niet alleen een hbo- of wo-diploma kunnen laten zien, maar ook aantonen te beschikken over goede analytische en communicatieve vaardigheden. Ook een proactieve werkhouding is een vereiste.
Als je een goede software engineer wilt worden, moet je natuurlijk wel iets in je mars hebben.

Worden de verwachtingen waargemaakt?

Inmiddels zijn we een jaar verder en kunnen we voor het eerst de balans opmaken. En dat valt niet tegen. Op 21 september ontvingen de eerste 14 cursisten het felbegeerde certificaat. Wachten op een baan hoeft niet: ze zijn alle 14 direct aan de slag gegaan als software engineer.

Effectiviteit om u tegen te zeggen.

Uitstekende investering

Ook bij Rojo Consultancy zijn intussen 3 nieuwe ICT’ers fulltime in het team opgenomen. Ze worden niet afgescheept met een voorzichtig halfjaarcontractje, maar krijgen direct een contract voor onbepaalde tijd. “We hebben écht vertrouwen in ze”, zegt Dijsselbloem met overtuiging. Het bedrijf heeft geen moment spijt gehad van de deelname aan Make IT Work. “Het is de investering meer dan waard. Deze mensen hebben zoveel potentie en een hele grote drive. Daarnaast accelereren ze enorm snel, als het aankomt op het opdoen van kennis. Echt fenomenaal om te zien.”

“Deze mensen hebben zoveel potentie en een hele grote drive. Echt fenomenaal om te zien.”

De nieuwe ICT’ers worden bij Rojo Consultancy niet aan hun lot overgelaten, benadrukt Dijsselbloem. “We begeleiden ze goed. Bij ons worden ze eigenlijk nog een keer omgeschoold, nu tot SAP-consultant.” Uiteindelijk gaan de kersverse specialisten steeds meer ervaring opdoen, om op den duur doorgewinterde ICT’ers te worden.

76 vacatures ingevuld

De subsidie voor Make IT Work loopt nog een jaar, maar dankzij de goede resultaten zijn er al plannen voor een voortzetting. Ook zónder deze subsidie. Werkgevers en andere hogescholen moeten hierbij samen de kar gaan trekken.
Inmiddels is de vijfde groep cursisten gestart met de opleiding; deze groep brengt het aantal deelnemers op 76. Als je bedenkt dat er 76 ICT-vacatures ingevuld gaan worden, is dat méér dan een druppel op een gloeiende plaat. Het tekort aan ICT’ers in de regio Amsterdam gaat er niet in één klap mee worden opgelost – maar een grote stap in de goede richting is het zonder twijfel.
De boodschap aan andere hogescholen en bedrijven in Nederland, en dan met name die in de gebieden waar het tekort aan ICT’ers het grootst is: volg het goede voorbeeld! Op die manier gaat dat huis uiteindelijk toch echt uitgebouwd worden.

Tags: ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen