Ontwikkel deze soft skills en iedereen wil je hebben

Snelle algoritmes, sterke datastructuren en een elegante syntax. De beste developers beschikken over diepgaande kennis van uiteenlopende programmeertalen. Maar, een echter topper heeft nog meer tools in zijn gereedschapskist. En juist dát is de reden waarom de perfecte developer zo schaars is. Ontwikkel je soft skills.
Het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat je kennis van programmeren op orde is. Dat je up-to-date bent. En kennis van de ene taal is nog geliefder dan de andere. Maar waarmee kun je jezelf nou echt onderscheiden als uitstekende developer?

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Front-end Developer

Intelligence Group, Rotterdam

(Senior) Assistant Samenstelpraktijk

Crowe Peak, Rotterdam

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Communicatie – praat minder en luister meer

‘Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd’. Johan Cruijff slaat hiermee, zoals altijd, de spijker op de kop. Waarschijnlijk droom jij code. Als je de hele dag bezig bent met uiteenlopende talen, is het misschien moeilijk om zonder al te veel abracadabra helder over te brengen wat je doet. Vergelijk het met aan een mier uitleggen hoe het leven als mens is. Dat is best pittig. Toch is de kans groot dat jij met veel mensen zult praten die niet goed weten wat je precies doet, maar met wie je toch (hecht) zult samenwerken. Bijvoorbeeld collega’s in je team, maar belangrijker misschien wel: opdrachtgevers. Aan jou de taak om de vertaalslag te maken, want de andere partij kan dat naar alle waarschijnlijkheid niet. Bovendien zal je uit moeten zien te vogelen wat precies de bedoeling is van een opdracht of kleinschaliger, een story. Een goede tip daarbij is om vooral veel te vragen en daarna de ander te laten vertellen. En stel dan opnieuw simpele, open vragen. Gooi er wederom niet te veel jargon doorheen. Vraag door en traceer de vraag achter de vraag.
luisterend konijn

2. Aannames – mother of all screw ups

Aannames zijn dodelijk. Eigenlijk geldt dat voor alles. Of dat nu in je privé- of je werkende leven is. In het verkeer, in contact met mensen, in je relatie… Echt, assumptions are the mother of all screw ups. Doe het niet! Het ligt in de lijn van: ja, maar zo doen we het al jaren. Al even gevaarlijk. Biologisch gezien maken wij aannames om het leven gemakkelijker en eenvoudiger te maken. Maar niets is minder waar. We bedenken voor onszelf de antwoorden die 9 van de 10 keer niet op de waarheid gebaseerd zijn. Daarbij beperken aannames creativiteit en innovatie. Weet je dus niet precies wat een collega of opdrachtgever van je verwacht? Herhaal punt 1 en stap in de wereld van communicatie.

3. Samenwerken – no man is an island

Hockey? Voetbal? Honkbal of basketbal? Misschien ben je geen liefhebber van (team)sport, maar het is op de werkvloer absoluut onmisbaar: teamplayer skills. Helemaal niet zo gek dus om eens te overwegen om toch een teamsport uit te zoeken om zo de basis van samenwerken onder de knie te krijgen. En vervolgens functioneer je met elkaar als een goed geoliede machine. Schudt dat computernerd-imago dus snel van je af. Ben je echt zo slim, dan geloof je namelijk in co-creatie. Betrek klanten of product owners bij het proces, spar met collega’s, houd regelmatig korte sessies om up-to-date te blijven van elkaars werk en vraag elkaar om advies. Denk ook aan pair programming. Dit werkt bonding in de hand, je leert er super veel van en het levert betere code op.

4. Deel je kennis – de som is meer dan het geheel der delen

In het verlengde van het vorige punt: deel je expertise. Kennis is macht, kennisdeling is kracht. Je kennis delen met anderen is niet overal even vanzelfsprekend en niet iedereen is van nature gemotiveerd om anderen op weg te helpen. Natuurlijk is het in beginsel zaak om zelf op de hoogte te blijven. Bijvoorbeeld door tech beurzen of conferenties te bezoeken, podcasts te volgen, screencasts te bekijken, je RSS feed in de gaten te houden en te netwerken. En draag het vervolgens naar hartelust over. Het vergoot bij iedereen de betrokkenheid, efficiëntie en responstijd. Dat betekent: sneller innoveren, betere beslissingen en succesvollere resultaten.
lamp in handen, idee, kennisdelen

5. Falen – mother of success

Waar aannames de moeder van je fouten zijn, zal falen de moeder van je successen zijn. Echt. Denk maar eens aan al die waanzinnige dingen die nooit bedacht zouden zijn, als er ergens niet iets was misgegaan. Penicilline bijvoorbeeld, het resultaat van een smerig petrischaaltje waar een schimmel op uitbloeide, heeft ervoor gezorgd dat jij niet aan een keelontsteking ten onder gaat en het sterftecijfer nu een twintigste is van destijds. Leer dus van de geschiedenis én je fouten. Haal inspiratie uit mislukkingen, put er nieuwe ideeën uit en stuur aan op een nog groter succes dan je aanvankelijk voor ogen had.

6. Focus – train je concentratievermogen

De kans is groot dat jij als developer niet in je eigen kantoortje de deur op slot kan draaien om je volop te concentreren op wat je die dag wil doen. Misschien wel het tegenovergestelde. Een drukke ruimte waar collega’s met elkaar in overleg zijn, aan het bellen zijn, lol met elkaar aan het maken zijn of waar de muziek hard staat. En toch moet jij tussen dat alles een manier zien te vinden om effectief aan de slag te kunnen. Een koptelefoon kan je misschien al een eind op weg helpen. Maar er zijn meer tips, zoals: zet je voeten plat op de grond achter je bureau, loop geregeld even naar het koffieapparaat en drink voldoende water. Met andere woorden: vind manieren die je helpen je te focussen.

7. Leer jezelf – en besef dat je niets weet

Denk jij dat je alles weet? Denk daar dan nog maar eens over na. Socrates zei het al: ‘ik weet dat ik niets weet’. En juist dát maakte van deze man zo’n slimme vent. Realiseer je dat wat je weet een klein topje van de ijsberg is. Leer jezelf dus steeds meer bij, door bijvoorbeeld handige Youtube-filmpjes te bekijken en thuis te gaan knutselen. Ook alle eerder genoemde punten zullen je overigens helpen bij je ontwikkelingsproces. Liever neem je ze dus ter harte.
Dat we deze eigenschappen zo specifiek benoemen, is geen toeval. Developers zijn gewild, dat weten we allemaal. En de kansen voor jou op een baan zijn dan ook absoluut goed. Maar wil je echt met kop en schouders boven de rest uitsteken? Die tofste baan binnenhengelen? Houd dit rijtje dan in je achterhoofd. Wij merken telkens weer dat onze opdrachtgevers méér zoeken dan een slimme tech expert. Nu weet jij dat ook.

Tags: , ,