Arbeidsvoorwaarden en waar over onderhandelen?

Secundaire arbeidsvoorwaarden flexibele werktijden

Arbeidsvoorwaarden zijn een belangrijk onderdeel van het hele sollicitatieproces. Als je op zoek gaat naar een nieuwe baan, wil je een aantal zaken over de nieuwe werkplek weten. Om welke functie het gaat bijvoorbeeld, wat de locatie van het bedrijf is en waar het bedrijf aan werkt. Voor het grootste deel zijn dit ook elementen die niet te veranderen zijn. Een bedrijf zal immers niet voor jou van plaats veranderen. En zich naar alle waarschijnlijkheid ook niet ineens op een totaal andere markt gaan richten. Waar je doorgaans wel – zeker in combinatie met een goede bemiddelaar – over kunt praten, zijn de voorwaarden.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

PHP Developer

BLAUD, Utrecht

Mobile Security Consultant Bescherming & Beveiliging

BLAUD, Utrecht

Project Coordinator

BLAUD, Utrecht

Bekijk alle vacatures van &Work >

Primaire arbeidsvoorwaarden

De primaire voorwaarden zijn de zaken waar afspraken over worden gemaakt. Die vind je terug in de vorm van het salaris bijvoorbeeld. Ook het aantal uren dat je werkt, de toeslag die je ontvangt, winstuitkeringen en onkostenvergoedingen vallen eronder. Hoewel het niet voor niets primaire arbeidsvoorwaarden worden genoemd, zijn het doorgaans niet de voorwaarden die je over de streep zullen trekken.
Telkens weer blijkt dat mensen op zoek zijn naar iets ongrijpbaars, namelijk ‘een klik’. Spreek je dezelfde taal als de mensen om je heen, word je enthousiast van een gesprek met de directeur en krijg je energie van de werkzaamheden die er uitgevoerd worden? Voel je je welkom als je op gesprek gaat en heb je het gevoel dat je serieus genomen wordt? (Dát zijn eigenlijk de secundaire arbeidsvoorwaarden zie belangrijk zijn.) Ook hier geldt – voor beide partijen – een eerste indruk maak je maar één keer. En is dat een schot in de roos, komt het vaak met het salaris ook wel goed.
secundaire arbeidsvoorwaarden thuis werken

Ouderschapsverlof, pensioen en vakantiedagen

Ook arbeidsvoorwaarden als ouderschapsverlof, pensioen en vakantiedagen zijn onderwerpen die je misschien niet direct onder de primaire arbeidsvoorwaarden zou scharen, maar die daar zeker wel onder vallen. Ze zijn alleen vaak wel wat lastiger te onderhandelen. Een salaris is immers niet voor iedereen op de werkvloer gelijk. Iets als de opbouw van een pensioen, het aantal vakantiedagen of ouderschapsverlof heel vaak wél. De kans is dus groter dat je hier minder goed over kunt onderhandelen en misschien zal moeten schikken.
Gooi echter niet direct een baan overboord, maar kijk of je via een andere route misschien ook op hetzelfde uit kan komen. Sommige kiezen bijvoorbeeld om op papier minder te werken dan ze feitelijk gaan doen, en zo meer dagen op kunnen bouwen die ze zelf kunnen invullen.

Salaris belangrijkste arbeidsvoorwaarde

Dat het salaris hoog op ons lijstje staat is niet verwonderlijk; het is iets tastbaars, waar we de huur of hypotheek van kunnen betalen en waarmee we letterlijk brood op de plank brengen. Het is daarnaast nog eens voor veel mensen een bruikbaar vergelijkingsmiddel – is het niet met anderen dan wel met jezelf. Hoeveel ben je ‘gegroeid’ ten opzichte van vorig jaar?
En hoewel we inmiddels allemaal wel weten dat uit onderzoek blijkt dat er een heel duidelijke grens is tot waar we gelukkig worden van de hoogte van een salaris (geluk zou stagneren bij 60.000 – 100.000 – beetje afhankelijk van welk onderzoek je bekijkt), willen we toch het liefst steeds een beetje meer.
Nu is salaris vaak goed te onderhandelen, de ervaring leert dat met een ultieme match ook dit naar achter schuift. Het geeft soms ook veel mogelijkheden om lager in te zetten, bijvoorbeeld dat je daardoor de breedte in kunt groeien, een stapje terug doen om veel te leren. Dat extra salaris komt dan een jaartje later immers wel goed!

Flexibele werktijden als arbeidsvoorwaarden

We werken hard. We vragen steeds meer van onszelf, nemen steeds meer rollen op ons en willen alle ballen voortdurend gelijk in de lucht houden. En in plaats van dat we leren dat dit niet gaat en er altijd ergens eentje op de grond stuitert, pakken we er – bewust of onbewust – alleen maar meer ballen bij op. Heb je wel genoeg gesport deze week, je vrienden nog gesproken, hoe staat het met je voornemen om gezonder te koken en heb je al je deadlines wel gehaald? A
ls je op dat laatste volmondig ‘ja’ kunt antwoorden, is de kans ook best groot dat een van die andere pijlers in je leven wat onder water is komen te staan. Kortom, we hebben behoefte aan vrijheid en flexibiliteit om ons (hectische) werk steeds beter te kunnen integreren in ons (drukke) leven. We willen daarom graag zelf bepalen wat we wanneer doen en de mogelijkheid hebben om hier zelf keuzes in te maken.
Ook vakantiedagen scoren relatief hoog om diezelfde reden. We willen de mogelijkheid hebben om ons zelf uit te blijven dagen, op elk vlak, en de kans hebben om nieuwe inspiratie op te doen en onze batterij op te laden. Een uitgeruste werknemer is immers een productieve werknemer! En óók een goede partner, vriend, vader of broer.

Arbeidsvoorwaarden zijn persoonlijk

Het spreekt natuurlijk voor zich dat voor iedereen andere arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn. Misschien doe je een studie naast je baan waar je graag ruimte voor wil hebben? Mogelijk is er een kleintje op komst waardoor daaraan gerelateerde zaken ineens gaan spelen. Of je bent een starter en vooral volledig in een leermodus en op zoek naar opleidingsmogelijkheden. De arbeidsvoorwaarden waar jij naar op zoek bent, zijn onlosmakelijk verbonden met de situatie waarin jij je begeeft. Ook zouden mannen meer gericht zijn op de hoogte van het salaris. Vrouwen zijn weer meer op zoek naar de juiste werk-privébalans.

De juiste keuze maken

Stel voordat je een gesprek ingaat met een potentiële nieuwe werkgever daarom goed vast wat voor jou belangrijk is op dit moment. En reken misschien ook 1 of 2 jaar vooruit, maar niet té ver. Bedenk ook dat de vergoedingen die je ontvangt uit meer bestaan dan alleen het aantal nullen op je loonstrookje. Zie het als een compleet arbeidsvoorwaardenpakket, tel alles bij elkaar op en neem dan in overweging wat dit voor jou betekent. Kijk dan ook naar alles wat niet in letter op papier vast te stellen is: wat vind je van je baas? Sta je achter de missie van het bedrijf? En voel je je op je gemak bij de mensen waar je mee werkt?

Arbeidsvoorwaarden, waar op letten?

Ga vervolgens met het totale pakket in je achterhoofd de onderhandelingsgesprekken in. Vind je het lastig om dat zelf te doen? Vraag dan jouw bemiddelaar om hulp. Die zou goed in staat moeten zijn om zó te bemiddelen dat beide partijen er gelukkig van worden.
Ben jij op zoek naar een baan en wil je graag hulp van een bemiddelende partij? Je vindt bij ons het grootste aanbod aan IT-vacatures. We kunnen je precies vertellen hoe bij elk bedrijf ‘de koffie smaakt’ en helpen je ook bij elke verdere stap in de onderhandeling.

Tags: ,