Droombaan vinden? 8 gouden tips voor het bemachtigen van jouw ultieme droombaan

Weg - de route naar je droombaan

Heb jij je droombaan al gevonden? Zoals Nutella proever? Of ben je nog onderweg naar de baan van je dromen? Of weet je misschien überhaupt nog niet precies wat nou jouw droombaan is? Wij helpen je om jouw droombaan te bepalen, te vinden en te bemachtigen.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Full Stack Developer

Fixeau, Gouda

gevorderd Assistent-Accountant

Borsboom Accountants & Adviseurs, Leiden

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Bedenk: ‘wat is mijn droombaan?’

Heb jij een te gekke baan als eilandbeheerder, speciaalbierproever of beddentester op het oog? Toe aan een volledige carrièreswitch? Of ligt de functie die jij nu hebt helemaal niet zo ver van je droombaan af? Voordat je je eerste stappen richting je ideale baan wil zetten, moet je natuurlijk wel weten hoe deze er exact uitziet. Zoek dit eerst grondig uit. Stel jezelf hiervoor vragen als:

  • Wat doe ik het liefst op mijn vrije zaterdag?
  • Als mijn baas het zou toestaan, wat zou ik dan meer/minder doen?
  • Als geld geen rol speelde, wat zou ik dan als eerste doen?

De kans is groot dat hier een overkoepelend thema uitrolt. Bijvoorbeeld dat jij creatief bent, goed bent met je handen of graag naar buiten gaat. Dan weet je dat jouw droombaan een functie is waarin dit sterk naar voren komt.

2. Schakel hulp van anderen in

Vaak helpt het ook om aan mensen om je heen te vragen wat zij de perfecte droombaan voor jou vinden. Zelf denk je toch al snel in een bepaalde richting omdat je nou eenmaal een opleiding of werkervaring in een specifieke sector hebt. Maar het kan best zijn dat jouw familie of vrienden iets heel anders bij jou vinden passen. Dat jij al jaren in de ICT werkt, betekent helemaal niet dat jij geen goede hoteleigenaar zou kunnen zijn. Schroom dus ook niet om out-of-the-box te denken bij het vaststellen van jouw droombaan. En neem de mening van mensen om je heen serieus.

3. Verdiep je in je droombaan

Voordat je de eerste stappen kan gaan zetten, is het belangrijk om te bepalen of jouw droombaan wel echt een droombaan is. Zoals we vaak genoeg voorbij zien komen in het programma ‘Ik vertrek’ zijn er behoorlijk wat mensen die zich hierop verkijken. Is het runnen van een strandtent wel echt een leventje vol zon, zee en strand? Of moet je eigenlijk keihard werken en ben je elke dag pas vrij als de zon al een paar uur onder is. Probeer in contact te komen met iemand die jouw droombaan op dit moment uitvoert en stel diegene vragen over hoe zijn of haar dag er daadwerkelijk uitziet.

4. Stel een deadline

Blijkt jouw droombaan in praktijk ook echt jouw droombaan te zijn? Dan is het tijd om ervoor te gaan. Hiervoor heb je eerst een deadline nodig. Zonder deadline zal het altijd bij een droombaan blijven, in plaats van dat je hier een concrete baan van maakt. Voor je eigen gemoedsrust is het ook goed om te bedenken dat het doel is om over drie jaar iets anders te doen dan je nu doet. Hou het natuurlijk wel realistisch. Als het jouw droombaan is om een eigen goedlopende onderneming te hebben, dan moet je hier zeker vijf jaar voor uittrekken.

5. Netwerken

Wanneer je voor jezelf hebt vastgesteld wat je droombaan precies is, en een deadline voor jezelf hebt gesteld, kun je de eerste stappen gaan zetten om deze te bereiken. De belangrijkste factor hierin is: netwerken. Laat mensen om je heen weten dat je op zoek bent naar iets nieuws en omschrijf hierbij ook wat je zoekt. Misschien werkt er wel iemand in de sector waarin jouw droombaan ligt en kun je via diegene het een en ander bereiken. Ga er alvast maar niet vanuit dat je jouw droombaan toevallig gaat tegenkomen in een bestaande vacature. Je kan beter zelf alle initiatief nemen en zorgen dat je via via ergens binnenkomt.

6. Fix jouw droombaan

In het geval dat jouw perfecte baan een functie binnen een bedrijf is, is het natuurlijk zaak dat jij deze functie bemachtigt. Stuur een sollicitatiebrief, bel het bedrijf of loop gewoon eens binnen en probeer ervoor te zorgen dat jij op gesprek mag komen. Wanneer dit is gelukt, ben je eigenlijk al op de helft. Nu is het zaak om in het gesprek te laten zien dat jij uitermate geschikt bent voor deze functie. Niet door te blijven herhalen hoe graag je het zou willen of door te zeggen dat dit jouw ideale baan is. Maar gewoon door je werkervaring te noemen en ook aan te geven waarom jij zo goed bij deze functie past. Als het echt zo is dat deze baan gemaakt is voor jou, zal diegene met wie jij praat dat waarschijnlijk al snel aanvoelen.
Sollicitatiegesprek voor je droombaan

7. Begin voor jezelf

Als het jouw ultieme baan is om voor jezelf te beginnen, is er van solliciteren natuurlijk geen sprake. In dat geval is het zaak dat jij je eigen plan goed uitwerkt en op die manier je droom najaagt. Wat ga je opzetten, hoe lang ga je hierover doen en wat wil je ermee bereiken? Je kan natuurlijk niet van de een op de andere dag een goedlopende onderneming uit de grond stampen. Maar gelukkig zijn er genoeg boeken, blogs en artikelen waarin verteld wordt hoe je dit doel het beste kan bereiken. Bij het najagen van je droombaan hoort natuurlijk ook dat je soms dingen moet doen die je nog niet eerder hebt gedaan.

8. Maak van je huidige baan je droombaan

Ben jij eigenlijk heel tevreden met wat je doet, maar is het pas je droombaan als je wat meer vakantiedagen hebt of wat minder lange reistijd? Dan kun je proberen om dit aan te geven bij je baas. Misschien is er de mogelijkheid om wat vaker thuis te werken zodat je minder hoeft te reizen. Je baas heeft er natuurlijk ook alleen maar profijt van als jij het naar je zin hebt op je werk. Wellicht kan jij alleen al door het aanpassen van je secundaire arbeidsvoorwaarden van je huidige baan je droombaan maken. Dat zou natuurlijk ideaal zijn, want dat scheelt weer een carrièreswitch.

Ga ervoor

Wat jouw droombaan ook is en hoe moeilijke deze lijkt te bereiken: ga ervoor. Je besteedt tenslotte meer dan de helft van je leven aan werken, dus kan je maar beter blij zijn met wat je doet.

Tags: ,