Je sollicitatiegesprek goed voorbereiden—het lukt je met deze sollicitatiegesprektips!

intrinsieke-motivatie

Solliciteren en een sollicitatiegesprek voeren, kan enorm spannend en zenuwslopend zijn. Je wil immers laten zien wie je bent, wat je kan, wat je gedaan hebt en waar je naartoe wil—om samen af te kunnen stemmen of jij bij het bedrijf past en andersom. Gelukkig kun je je voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Ondanks dat je nooit 100% zeker weet wat je van een sollicitatiegesprek kan verwachten, kun je door een goede voorbereiding van het sollicitatiegesprek wél voorkomen dat je voor al te grote verrassingen komt te staan. Check onze tips voor een goede voorbereiding van je sollicitatiegesprek!

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Calculator

Trustan Bouw, Utrecht

Business Consultant

Methis Consulting, Utrecht

Bekijk alle vacatures van &Work >

Inhoudelijk je sollicitatiegesprek voorbereiden

Allereerst is het natuurlijk van belang dat je er mentaal klaar voor bent. Hoe zekerder jij je voelt over wat je weet over het bedrijf, de vacature en jezelf, hoe minder zenuwen je zult hebben. Je sollicitatiegesprek voorbereiden begint daarom bij het verzamelen van informatie.

1. Verdiep je vóór het sollicitatiegesprek in het bedrijf en je gesprekspartner

Wees je ervan bewust dat je niet alleen sollicitatievragen over jezelf zult krijgen tijdens het sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek voorbereiden bestaat ook voor een heel groot deel uit verdieping in het bedrijf. Het is voor een werkgever een enorme afknapper als jij geen idee hebt bij wat voor organisatie je eigenlijk solliciteert. Je kunt dus het beste je sollicitatiegesprek voorbereiden door tot in de puntjes uit te zoeken wat het bedrijf doet, hoe lang ze al bestaan, wat de missie en visie van het bedrijf is etc.

Kam hiervoor niet alleen de ‘over ons’ pagina van de website  uit, maar kijk bijvoorbeeld ook op social media of probeer in gesprek te komen met iemand die bij het bedrijf werkt. Op die manier is je sollicitatiegesprek voorbereiden nog gezellig ook.

2. Antwoorden voorbereiden voor tijdens het sollicitatiegesprek

Je kan natuurlijk nooit van tevoren precies weten wat er allemaal gevraagd gaat worden. Toch kun je je al best goed op de vragen in een sollicitatiegesprek voorbereiden. Zo is de kans bijvoorbeeld heel groot dat het gesprek geopend zal worden met een vraag als: ‘wie ben je?’ of ‘vertel eens iets over jezelf’. Het komt wat knullig over als je op deze vraag direct al geen antwoord hebt. Zorg dus dat je in ieder geval een aantal zaken hebt bedacht die je over jezelf kunt vertellen. Daarnaast kan je voor jezelf alvast een aantal slechte en positieve eigenschappen vaststellen en bedenken wat jij belangrijk vindt in je werk of wat jou motiveert. Dit zijn vrij standaard vragen dus op basis hiervan kun je in ieder geval grotendeels je sollicitatiegesprek voorbereiden.

3. Voorbeelden vaststellen die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt noemen

Naast het bedenken van de antwoorden, hoort ook het verzinnen van bijbehorende voorbeelden bij een goede voorbereiding op het gesprek. Je kunt namelijk wel een heel rijtje met goede eigenschappen en vaardigheden opnoemen, maar werkgevers willen het liefst ook voorbeelden horen waarin ze naar voren komen. Je kunt dus je sollicitatiegesprek voorbereiden door vast te stellen welke situaties een goed beeld van jou schetsen. Als je dit nog ter plekke moet verzinnen, is de kans groot dat je niet onmiddellijk de beste voorbeelden kunt bedenken. En het laatste wat je wil is dat je na het gesprek pas bedenkt wat je allemaal beter had kunnen zeggen.

Wist je dat &Work niet alleen een jobboard is voor al je vacatures, maar dat onze career connectors je ook persoonlijk helpen bij het gehele project? Van sollicitatie tot gesprek en onderhandeling over je contract!

4. Zelf vragen voorbereiden die je kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek voorbereiden bestaat voor een groot deel uit het bedenken van antwoorden op mogelijke vragen. Maar minstens zo belangrijk is het om zelf vragen te verzinnen die je aan de werkgever kunt stellen. Zijn er nog dingen die jij wil weten over het bedrijf of over de functie? Denk bijvoorbeeld aan vragen over doorgroeimogelijkheden, het team waarin je komt te werken of vraag simpelweg hoe een werkdag er voor jou uit zou komen te zien. Met het vooraf bedenken van vragen kun je je ook direct op eventuele stiltes in het sollicitatiegesprek voorbereiden. Mocht er onverwacht een stilte vallen, dan kun jij deze mooi opvullen met een geïnteresseerde vraag.

Fysiek je sollicitatiegesprek voorbereiden

Een sollicitatiegesprek voorbereiden bestaat niet alleen uit inhoudelijk voorwerk. Het is ook van belang dat jij zorgt dat je er fysiek klaar voor bent. Weet jij waar je moet zijn, heb je alles bij je en voel je je goed? Een belangrijk doel van je sollicitatiegesprek voorbereiden is om zoveel mogelijk stressmomenten te voorkomen.

1. Ken de route naar je sollicitatiegesprek

Een van de makkelijkste manieren om stressvrij op je sollicitatiegesprek aan te komen, is door niets aan het toeval over te laten. Je kunt bijvoorbeeld de route naar het bedrijf al een keer afleggen. Zorg dat je van tevoren weet of de reistijd die Google Maps aangeeft overeenkomt met de daadwerkelijke reistijd. Zoek uit of er rond het tijdstip dat jij je gesprek hebt, sprake is van spits of dat je in een keer door kunt rijden. En verdiep je alvast in de parkeermogelijkheden. Dat is de andere kant van sollicitatiegesprek voorbereiden, maar minstens zo belangrijk.

2. Documenten printen

Een andere vorm van je opmaken voor een goed gesprek, is het printen en meenemen van je cv en sollicitatiebrief en eventueel ook de vacature en de vragen die jij aan de werkgever wil stellen. Het is niet de bedoeling dat je deze gebruikt om uit voor te lezen, want het gesprek moet natuurlijk wel spontaan blijven. Maar hiermee toon je wel aan dat je wat voorwerk hebt gedaan. Je zou zelfs enkele zaken uit de vacature kunnen onderstrepen die je graag wil bespreken tijdens het sollicitatiegesprek. Ook hiermee kun je je op eventuele zenuwen of een black-out in het sollicitatiegesprek voorbereiden.

3. Sollicitatiekleding in orde maken

Het lijkt misschien wat flauw, maar bij een sollicitatiegesprek voorbereiden hoort ook het vooraf bepalen wat je aan gaat trekken. Hier mag je namelijk best wat tijd in steken. Is het een formeel bedrijf? Haal dan vooral je pak uit de kast. Solliciteer je bij een informele organisatie? Dan kun je wat meer casual gekleed gaan.

Zorg in ieder geval dat je het van tevoren al bepaald hebt. Niets is meer stressvol dan er op het laatste moment achter komen dat je sollicitatie-outfit niet past, dat er een knoop mist of dat er een vlek op de mouw zit. Je sollicitatiegesprek voorbereiden kan dus ook door in de stad te gaan winkelen voor een geschikte outfit.

Zelfverzekerd overkomen tijdens je sollicitatiegesprek?

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Door je goed voor te bereiden en dit niet last-minute te doen, verlicht je de stress op de dag van je gesprek. Dit helpt je in het gesprek rustig te blijven en zelfverzekerd je verhaal te kunnen vertellen.

Hoe kun je met oefeningen je sollicitatiegesprek voorbereiden?

Oefeningen om je sollicitatiegesprek voor te bereiden

1. Train je sollicitatiegesprek

Volgens de 10.000-uur-regel van psycholoog K. Anders Ericsson kun je overal een expert in worden, als je het maar 10.000 uur lang gedisciplineerd oefent. Wellicht geldt dit ook voor het voeren van sollicitatiegesprekken.

Natuurlijk hoef je er niet letterlijk 10.000 uur in te steken. Maar: hoe vaker je een gesprekssituatie geoefend hebt, hoe natuurlijker het je zal afgaan en hoe zelfverzekerder je zult overkomen.

Zoek een sparringpartner en zorg dat je gewend raakt aan de vraag-antwoord-dynamiek. Laat je partner feedback geven en probeer jezelf tijdens het oefenen te verbeteren. Kies voor de lichaamshouding die je waarschijnlijk tijdens je sollicitatiegesprek ook zult aannemen: zittend heb je bijvoorbeeld een andere ademhaling en mimiek dan staand. Oefen hier vast mee wanneer je thuis je sollicitatiegesprek gaat voorbereiden.

2. Word je bewust van je tics – en zorg dat je ze thuis laat

Laat degene waar je het gesprek mee oefent eens specifiek letten op je zenuwtrekjes en tics. Niets om je voor te schamen: iedereen heeft ze. Pluk jij aan je lip, of ga je aan je haar zitten friemelen als je zenuwachtig bent? Het is beter om het van jezelf te weten, zodat je je tics tijdens het sollicitatiegesprek kunt vermijden.

Als je fysieke rust uitstraalt, kom je zelfverzekerder over.

3. Warm je sociale skills op bij iemand die je niet kent

Als je van nature niet zo extravert bent, kan het helpen om vlak voor je gesprek even buiten je comfortzone te stappen en je sociale vaardigheden te oefenen. Dat kan overal. Glimlach naar iemand op straat, wens de caissière een fijne dag of maak een praatje in de trein met iemand die je niet kent.

Als je een kleine stap hebt gezet naar natuurlijk sociaal contact, gaat het je in je sollicitatiegesprek een stuk gemakkelijker af. En werkgevers geven nu eenmaal over het algemeen de voorkeur aan sociale types, die ook op persoonlijk vlak een aanvulling zijn voor hun team.

4. Luister naar muziek of bekijk motiverende video’s

Zorg dat je vlak voor je gesprek een winnaarsmentaliteit te pakken krijgt. Voor sommige mensen helpt het om naar bepaalde muziek te luisteren, anderen krijgen de juiste energie van motiverende video’s op YouTube. Doe wat bij jou past.

5. Verzamel complimenten en positieve feedback en lees ze door

Als je de neiging hebt om bij de pakken neer gaan zitten door de zenuwen, herinner jezelf dan vlak voor je interview aan positieve ervaringen in je carrière. Leg voor jezelf een document aan waarin je bijvoorbeeld mailtjes met complimenten en andere aanbevelingen voor jezelf op een rijtje zet. Als andere mensen in je geloven, waarom zou jij dat dan niet doen?

6. Neem minstens twee minuten lang een power pose aan

Wat doe je normaal gesproken vlak voor je gesprek? Voorovergebogen op een stoel nog een keer je notities doornemen? Volgens Dr. Amy Cuddy, psycholoog aan de Harvard Business School, doe je er beter aan om een rustige ruimte op te zoeken en daar minstens twee lang minuten een zogenaamde power pose aan te nemen.

Er zijn vele power poses mogelijk, maar de simpelste voer je uit door te gaan staan, je voeten ongeveer een halve meter uit elkaar te zetten, je handen in je zij te zetten en jezelf zo breed mogelijk te maken.

Het klinkt een beetje gek, maar het werkt. Uit onderzoek is gebleken dat dit soort power poses het stresshormoon cortisol laten afnemen met ongeveer 25% en het testosteronlevel in je lijf laten stijgen met 19%. Allemaal zaken die je zenuwen laten afnemen en je zelfvertrouwen ten goede komen.

Meer weten over wat je vooral niet moet doen tijdens het sollicitatiegesprek, hoe je na je voorbereiding het sollicitatiegesprek naar je hand kunt zetten of hoe je er na afloop achterkomt of het sollicitatiegesprek wel of niet goed ging? Lees er meer over op ons blog of laat onze eigen Career Connectors je persoonlijk op weg helpen!

Tags: , ,