De 5 meest gemaakte fouten op een cv

hoe lang duurt een sollicitatiegesprek en geeft dat aan hoeveel kans je maakt?

Het is niet makkelijk om je cv eruit te laten springen. Het blijft een stuk tekst waarin jij je opleidingen en werkervaring opsomt. De basis moet sowieso goed zijn: een foutloos document. Fouten op een cv doen afbreuk aan je imago als vakbekwame specialist. In het ergste geval verdwijnt je cv rechtstreeks in de oudpapierbak. Waar moet je op letten? We geven je vijf voorbeelden van fouten die we veel terugzien in cv’s. Zodat jij ze kunt voorkomen!

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Werkvoorbereider

BIK Bouw BV, Barendrecht

Assistent Accountant

WIJmetAARTS accountants en adviseurs, Dongen

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Taal- en typfouten

Schrijffouten behoren tot de meest gemaakte fouten op een cv. Google of de spellingcontrole van Word is geen garantie voor een cv zonder taalfouten. Raadpleeg het Groene Boekje of de website van Onze Taal, en laat vervolgens iemand met taalgevoel je cv controleren.

2. Liegen

Een cv aandikken met leugens is geen slimme zet. Het risico dat je loopt is uiteindelijk groter dan wat het je oplevert. Als je wordt aangenomen op basis van een leugen en je nieuwe werkgever komt er later achter, dan verlies je je baan én je reputatie.
Het weglaten van irrelevante bijbaantjes is wel een goed idee.

3. Een onoverzichtelijke opmaak

Met een cv toon je aan wie jij bent, wat je ervaringen zijn en welke kwaliteiten je bezit. Als deze punten in één oogopslag duidelijk zijn, weet je dat je een solide cv hebt. Hecht dus waarde aan eenvoud bij het opmaken van je cv en schenk aandacht aan de lay-out. Laat, om ruimte te besparen, overbodige informatie achterwege. Je kunt bijvoorbeeld refereren aan je LinkedIn-profiel om de lezer van meer informatie te voorzien.
Stel jezelf de volgende vragen:

  • Is de belangrijkste informatie binnen 30 seconden uit je cv te halen?
  • Wat is je eerste indruk van je eigen cv?
  • Ziet je cv er aantrekkelijk uit?

Daarnaast zijn er de volgende punten die afleidend of simpelweg hinderlijk zijn:

  • Te veel tekst op een pagina
  • Te veel informatie op een pagina
  • Geen rekening houden met marges bij het opmaken van je document
  • Inkt van slechte kwaliteit (als je je cv afgedrukt inlevert)

Welke opbouw hanteer je bij je cv? De belangrijkste informatie komt eerst. Je meest recente werkervaring staat bovenaan, gevolgd door banen die je eerder hebt gehad. Hetzelfde geldt voor de volgorde van je diploma’s.

4. Vertrouwelijke informatie vermelden

Heb je in vorige posities te maken gehad met vertrouwelijke informatie? Vermeld die informatie dan niet in je cv. Doe je dit toch, dan kun je onbetrouwbaar overkomen. Vervelend, want je wilt juist verantwoordelijkheid en loyaliteit uitstralen.

5. Een generiek cv

Zorg dat je cv is afgestemd op de beoogde functie. Een cv dat te algemeen is, heeft een grotere kans om onderop de stapel te belanden. Houd in je achterhoofd wat de vereiste vaardigheden zijn. Deze vaardigheden moeten in ieder geval terugkomen in je cv. Bovendien wil je dat ze als eerste tot uitdrukking komen. Leg het accent op de vaardigheden die voor deze functie nodig zijn.

Fouten op een cv: hoe zit het bij jou?

Hoe ziet jouw eigen cv eruit? Kom je bovenstaande punten tegen als je ernaar kijkt? In dat geval is het tijd om er even wat extra aandacht aan te besteden.
Ben je ook op zoek naar een baan die bij jou past? Lees dan meer over je persoonlijke drijfveren als gaat om het vinden van een nieuwe baan.

Tags: , , ,