Vacatures

Zoeken

De nieuwste artikelen direct in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Meer van zulke artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Heb je gevonden wat je zocht of kunnen we je nog ergens bij helpen?

De 8 meest gevraagde programmeertalen van 2019

Gepubliceerd door Sara de Rouw
5 jaar geleden 19-12-2018

Tijdens 2018 heeft de IT-arbeidsmarkt veel veranderingen doorgemaakt. Niet alleen is de kans op een baan als developer wederom ontzettend gegroeid, ook de vraag naar nieuwe ontwikkel-skills is gigantisch toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan blockchain developers of kennis van upcoming programmeertalen. Of je nu gespecialiseerd bent in één taal, veel weet van meerdere talen óf aan het begin staat van je carrière als developer, gewild ben je. Op basis van gegevens van afgelopen jaren en de verwachte trends vind je hier een overzicht van de meest gevraagde programmeertalen van 2019. Zit jouw programmeertaal ertussen?

8. Programmeertaal Go

Programmeertaal Go

Nieuwkomer in deze lijst is Go (of Golang), een open source programmeertaal die erg geschikt is voor het bouwen van simpele, betrouwbare en efficiënte software. Sinds 2017 heeft de populariteit van deze taal een vlucht genomen. Het begin van 2018 laat een kleine daling zien in de vraag naar deze taal maar al snel bleek dit geen aanhoudende lijn te zijn. De door Google ontwikkelde taal is in tegenstelling tot de meeste talen in deze lijst een piepjonge programmeertaal.

Het feit dat deze taal zo nieuw is betekent dat recente ontwikkelingen toegevoegd zijn aan de functionaliteiten. ‘Ouderwetse’ threads, zoals veel talen die ontwikkeld zijn in de jaren negentig ze kennen, zijn vervangen door ‘goroutines’ wat veel geheugenvriendelijker is. Code geschreven in Go is ook erg makkelijk te onderhouden; gebruiksvriendelijkheid scoort dus eveneens goed! Maar wat waarschijnlijk de voornaamste reden is van de populariteit van Go is de ‘nieuwigheid’. Zowel bedrijven als programmeurs zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Go. Deze trend zagen we ook met Swift in 2018. Het is dus nog maar de vraag of Go de komende jaren door zal stomen naar de top van deze lijst.

7. Programmeertaal PHP

Programmeeertaal PHP

Op plaats zeven (waar we deze taal ook in 2018 vonden) staat PHP, een server-side scripttaal waarmee je dynamische websites kunt bouwen. Met server-side wordt bedoeld dat PHP broncode op een server runt en niet in de browser van de gebruiker. Hiermee is PHP in staat data uit databases te halen, te communiceren met andere servers en berekeningen uit te voeren om vervolgens de code te genereren om de webpagina te tonen.

PHP is zeer multifunctioneel en daarom een veel gevraagde taal, ook in 2019. Daarnaast is het een groot voordeel dat PHP met alle belangrijke besturingssystemen werkt: zowel Microsoft Windows en Mac OS X als Linux en Unix-varianten. PHP developers zijn ruim vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt, maar de vraag is eveneens groot; baankansen genoeg dus.

6. Programmeertaal C#

Programmeertaal: C#

Een bekende taal in deze lijst is C#; al jaren bekleedt deze programmeertaal een positie. Wanneer je aan C# denkt, denk je aan .NET. C# is namelijk de belangrijkste taal voor het .NET-framework. Dat de taal veel weg heeft van Java is geen toeval; in 2001 presenteerde Microsoft C# als tegenhanger van het populaire Java. Ook C# is objectgeoriënteerd en biedt developers de mogelijkheid om desktop-, server- en mobiele-applicaties te bouwen.

Vooral softwarebedrijven zijn regelmatig op zoek naar gespecialiseerde C#-ontwikkelaars en bieden vaak uitdagende projecten waarin samen wordt gewerkt met specialisten in andere disciplines. Maar ook niet-softwarebedrijven hebben baat bij goede C#-ontwikkelaars.

5. Programmeertaal C++

Programmeertaal C++

Afbeelding: www.pngall.com

Als opvolger van de programmeertaal C lag de lat hoog voor C++. Het populaire C werd hiermee uitgebreid met klassen zodat C++ een—in tegenstelling tot zijn imperatieve voorganger—objectgeoriënteerde programmeertaal werd. De veelzijdigheid van deze taal maakt ‘m zeer geschikt voor uiteenlopende doeleinden. Zo is het besturingssysteem Windows geschreven in C++ en worden grote 3D-games geschreven in deze programmeertaal.

C++ wordt over het algemeen wel gezien als vrij ingewikkelde taal. Het leren van deze programmeertaal vergt daarom ook veel tijd en aandacht, maar loont de moeite zeker. C++-ontwikkelaars vind je vaak bij bedrijven die software ontwikkelen. De laatste jaren zit er overigens ook een stijgende lijn in de vraag naar C++-specialisten bij bedrijven die niet actief zijn in de ICT-sector; de tweede helft van 2018 liet een duidelijke piek zien. De kans is groot dat dit doorzet in 2019.

4. Programmeertaal JavaScript

Programmeertaal: JavaScript
De populariteit van JavaScript blijft steady, ook in 2019. Net niet in de top-3 maar wel een waardige plek-4. Dat Java en JavaScript vaak als één en hetzelfde worden gezien door niet-programmeurs is begrijpelijk maar niet terecht. JavaScript is namelijk een scripttaal. Waar Java gecompileerd wordt, wordt JavaScript direct geïnterpreteerd. Maar overeenkomsten zijn er wel degelijk; zeker in de syntaxis van beide talen vind je gelijkenissen.

“Java is to JavaScript as ham is to hamster.” – Jeremy Keith, web developer

JavaScript is bij uitstek geschikt voor het maken van interactieve webpagina’s. Door de groeiende vraag naar interactie op websites en de gebruiksvriendelijkheid van de taal staat JavaScript hoog op deze lijst.

3. Programmeertaal C

Programmeertaal: C

C is net als JavaScript een zeer stabiele factor in deze lijst. De taal is ontwikkeld tussen 1969 en 1973 en heeft sindsdien een stevige positie ingenomen. Oud maar zeker niet afgeschreven. Sterker nog, C staat nog steeds erg hoog in de lijst met meest gevraagde programmeertalen, hoewel de populariteit de laatste jaren wel iets is afgenomen. Desalniettemin strekt de invloed van C ver; diverse jongere programmeertalen, zoals C++, Objective-C, Java, C# en PHP zijn sterk beïnvloed door de programmeertaal uit 1973.

De taal vereist een hoge mate van nauwkeurigheid; een C-programmeur moet precies weten wat hij doet. De grote voordelen van C zijn de snelheid en de vele verschillende toepassingen die gebruikt kunnen worden.

2. Programmeertaal Java

Een van de meest gevraagde programmeertalen van 2019: Java

Programmeertaal Java staat al jaren bovenaan deze lijst maar heeft dit jaar toch echt plaats moeten maken voor een snelle klimmer. Desalniettemin hoef je je als Java developer absoluut geen zorgen te maken over je baankansen. Deze zijn namelijk nog steeds heel positief aangezien Java nog steeds één van de meest gebruikte programmeertalen van de wereld is. Niet zo gek—Java is namelijk ontzettend veelzijdig en toepasbaar op elk platform. Zowel in het bouwen van web- en desktopapplicaties als het ontwikkelen van mobiele apps of embedded toepassingen. Java stelt niet teleur.

De vraag naar Javanen is nog steeds gigantisch, zowel nationaal als internationaal. Bedrijven in uiteenlopende sectoren zijn permanent op zoek naar gespecialiseerde Java developers. Daarnaast is de Java-community enorm. Dit betekent dat de populariteit de komende jaren waarschijnlijk geen vrije val zal maken.

1. Programmeertaal Python

De meest gevraagde programmeertaal: Python

Afbeelding: www.python.org

De meest gevraagde programmeertaal van 2019 is Python, een programmeertaal met Nederlandse roots. In 1991 introduceerde de Nederlander Guido van Rossum Python en markeerde daarmee het begin van het succes van de taal. Inmiddels wordt de taal doorontwikkeld door de non-profitorganisatie Python Software Foundation (PSF). Python wordt gebruikt als scripttaal in besturingssystemen, als programmeertaal voor wiskundige en wetenschappelijke programma’s en bij de ontwikkeling van webapplicaties.

De populariteit van Python is niet alleen onder developers toegenomen, ook bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar talenten die deze taal tot in de puntjes beheersen. Python is namelijk de voornaamste taal achter een aantal hele vette (nieuwe) technologieën; machine learning, artificial intelligence, big data en robotics zijn in grote mate afhankelijk van deze programmeertaal. Om nog maar te zwijgen over de rol van Python in grootschalige cyber security-projecten.

Wat brengt de toekomst van programmeertalen?

Een baan als ontwikkelaar is erg aantrekkelijk—de vraag is groot, het aanbod kleiner. Ook als jouw taal niet de meest gevraagde is, zijn er genoeg bedrijven die precies jouw specialisatie zoeken. En volgend jaar is het zeer waarschijnlijk weer anders, dus laat dat omscholen nog maar even achterwege. Begin je net? Leer dan programmeren met één van deze gratis cursussen. Houd ondertussen ook de lijst met Most Wanted Programming Languages van TIOBE in de gaten!

(Visited 9.004 times, 1 visits today)
Sara de Rouw

Sara heeft een grote passie voor schrijven. Of het nu gaat om academische teksten of korte, luchtige artikeltjes - ze schrijft het met plezier. Met een brede interesse en veel creativiteit ziet ze overal een verhaal in. Ze zit daarom als copywriter helemaal op haar plek!

Bekijk artikelen