Wil je ook zelfverzekerd overkomen tijdens je sollicitatiegesprek? Probeer deze 14 tips

hoe lang duurt een sollicitatiegesprek en geeft dat aan hoeveel kans je maakt?

Tijdens een sollicitatiegesprek voelt niemand zich 100 procent op zijn gemak. Je wordt ondervraagd over je opleidingen, werkervaring en je ambities, en je hoopt maar dat alles wat je zegt er goed uitkomt tijdens deze momentopname. Spannend! Sommige mensen hoeven nauwelijks moeite te doen om onder druk zelfverzekerd over te komen, maar bij anderen gaat dit iets minder vanzelf. Hoe zorg je dat je rustig en vastbesloten overkomt? Met deze tips ga je ieder gesprek met meer zelfvertrouwen in. 

24 uur voor je sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Door je goed voor te bereiden en dit niet last-minute te doen, verlicht je de stress op de dag van je gesprek. Dit helpt je in het gesprek rustig te blijven en zelfverzekerd je verhaal te kunnen vertellen.
Waar begin je mee?

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Business Analist

Methis Consulting, Utrecht

Business Analist

Qquest, Utrecht

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Oefen je gesprek

Volgens de 10.000-uur-regel van psycholoog K. Anders Ericsson kun je overal een expert in kunt worden, als je het maar 10.000 uur lang gedisciplineerd oefent. Dit geldt waarschijnlijk ook voor het voeren van sollicitatiegesprekken.
Natuurlijk hoef je er niet letterlijk 10.000 uur in te steken. Maar: hoe vaker je een gesprekssituatie geoefend hebt, hoe natuurlijker het je zal afgaan en hoe zelfverzekerder je zult overkomen.
Zoek een sparringpartner en zorg dat je gewend raakt aan de vraag-antwoord-dynamiek. Laat je partner feedback geven en probeer jezelf tijdens het oefenen te verbeteren. Kies voor de lichaamshouding die je waarschijnlijk tijdens je sollicitatiegesprek ook zult aannemen: zittend heb je bijvoorbeeld een andere ademhaling en mimiek dan staand. Oefen hier vast mee.

2. Word je bewust van je tics – en zorg dat je ze thuis laat

Laat degene waar je het gesprek mee oefent eens specifiek letten op je zenuwtrekjes en tics. Niets om je voor te schamen: iedereen heeft ze. Pluk jij aan je lip, of ga je aan je haar zitten friemelen als je zenuwachtig bent? Het is beter om het van jezelf te weten, zodat je je tics tijdens het sollicitatiegesprek kunt vermijden.
Als je fysieke rust uitstraalt, kom je zelfverzekerder over.

3. Kies een professionele outfit waarin je je op je gemak voelt

Zoek ruim voor je interview een outfit uit waarin je niet alleen professioneel oogt, maar je ook een professional voélt. En ja, dat betekent echt even verschillende mogelijkheden aantrekken en kijken wat het met je doet. Zit het lekker, is het schoon en gestreken en straal je helemaal uit wat iemand in de beoogde functie in huis moet hebben? Dan wordt dit je outfit!

Eén uur voor je sollicitatiegesprek

Vlak voor je gesprek neem je een momentje voor jezelf om helemaal in the zone te komen. Deze laatste 60 minuten gebruik je om je zelfvertrouwen een laatste boost te geven en om jezelf ervan te verzekeren: ‘Je kunt het!

4. Warm je sociale skills op bij iemand die je niet kent

Als je van nature niet zo extravert bent, kan het helpen om vlak voor je gesprek even buiten je comfortzone te stappen en je sociale vaardigheden te oefenen. Dat kan overal. Glimlach naar iemand op straat, wens de caissière een fijne dag of maak een praatje in de trein met iemand die je niet kent.
Als je een kleine stap hebt gezet naar natuurlijk sociaal contact, gaat het je in je sollicitatiegesprek een stuk gemakkelijker af. En werkgevers geven nu eenmaal over het algemeen de voorkeur aan sociale types, die ook op persoonlijk vlak een aanvulling zijn voor hun team.

5. Luister naar muziek of bekijk motiverende video’s

Zorg dat je vlak voor je gesprek een winnaarsmentaliteit te pakken krijgt. Voor sommige mensen helpt het om naar bepaalde muziek te luisteren, anderen krijgen de juiste energie van motiverende video’s op YouTube. Doe wat bij jou past.

6. Verzamel complimenten en positieve feedback en lees ze door

Als je de neiging hebt om bij de pakken neer gaan zitten door de zenuwen, herinner jezelf dan vlak voor je interview aan positieve ervaringen in je carrière. Leg voor jezelf een document aan waarin je bijvoorbeeld mailtjes met complimenten en andere aanbevelingen voor jezelf op een rijtje zet. Als andere mensen in je geloven, waarom zou jij dat dan niet doen?

7. Neem minstens twee minuten lang een power pose aan

Wat doe je normaal gesproken vlak voor je gesprek? Voorovergebogen op een stoel nog een keer je notities doornemen? Volgens Dr. Amy Cuddy, psycholoog aan de Harvard Business School, doe je er beter aan om een rustige ruimte op te zoeken en daar minstens twee lang minuten een zogenaamde power pose aan te nemen.
Er zijn vele power poses mogelijk, maar de simpelste voer je uit door te gaan staan, je voeten ongeveer een halve meter uit elkaar te zetten, je handen in je zij te zetten en jezelf zo breed mogelijk te maken.
Het klinkt een beetje gek, maar het werkt. Uit onderzoek is gebleken dat dit soort power poses het stresshormoon cortisol laten afnemen met ongeveer 25% en het testosteronlevel in je lijf laten stijgen met 19%. Allemaal zaken die je zenuwen laten afnemen en je zelfvertrouwen ten goede komen.

Tijdens je sollicitatiegesprek

Het moment van de waarheid: je loopt de interviewruimte in. Nu is het zaak je van je beste kant te laten zien en al die positieve energie in de richting van de interviewer te blazen. Bewaar je kalmte en gebruik de volgende tips om de puntjes op de i te zetten. Zo weet je zeker dat je zo zelfverzekerd mogelijk overkomt!

8. Gebruik je handen terwijl je praat

Lichaamstaal is in een gesprek net zo belangrijk als de woorden die uit je mond komen. Als je je handen op een ondersteunende manier in je verhaal gebruikt, kan je meer kennis, expertise en enthousiasme uitstralen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die handgebaren gebruiken, vaker gezien worden als warme of energieke mensen.

9. Dubbelcheck of je je tics hebt thuisgelaten

Ga bij aanvang van je gesprek nog even je eigen zenuwtrekjes na en neem maatregelen om ze tegen te gaan. Heb je bijvoorbeeld gemerkt dat je aan haar gaat friemelen als je zenuwachtig bent, leg je handen dan rustig in je schoot of gebruik ze bewust om je verhaal te ondersteunen met gebaren.

10. Praat op een rustige, beheerste manier

Veel mensen gaan zich door hun zenuwen door hun gesprek heen ratelen en komen daardoor chaotisch en onzeker over. Een truc is om jezelf af te remmen als je merkt dat je te snel praat; je kunt beter een aantal korte stiltes laten vallen en elke zin rustig formuleren, dan dat je ondoordacht en op een onsamenhangende manier je verhaal gaat vertellen.

11. Een goede lichaamshouding doet wonderen

Wees je tijdens je interview bewust van je lichaamshouding. Niet alleen zie je er zelfverzekerder uit met een rechte rug, je schouders omlaag en een opgeheven hoofd; het heeft ook nog eens een goede invloed op je ademhaling en op je stemgeluid. Een goede lichaamshouding zorgt ervoor dat je gemakkelijk via je buik in- en uit kunt ademen. Maak hier gebruik van!
Naast een ontspannende werking zorgt een goede buikademhaling er ook nog eens voor dat je je stemgebruik kunt optimaliseren. Je ziet er dus niet alleen zelfverzekerd uit, je klinkt ook nog eens zelfverzekerd!

12. Laat je zinnen eindigen met een punt en niet met een vraagteken

Je kent ze vast wel: mensen die hun zinnen standaard in een hoge intonatie laten eindigen. Het klinkt bijna alsof ze een vraag stellen en niet iets vaststellen. Wil je zelfverzekerd overkomen, zorg er dan voor dat elke zin eindigt met een dalende intonatie.

13. Vermijd stopwoordjes en loze zinnen

Zeg wat je wilt zeggen en laat alle opsmuk achterwege. Het kan alleen maar afleiden van je boodschap, verdunt de kracht van je woorden en het laat niets heel van de zelfverzekerde toon die je wilt aanslaan in sollicitatiegesprekken. Wees je dus bewust van je eigen stopwoordjes en breng ze terug tot het absolute minimum. Vermijd daarnaast loze toevoegingen als deze:

  • ‘Nou, …’
  • ‘Tja, …’
  • ‘Sorry, maar…’
  • ‘…, zeg maar.’
  • ‘…, denk ik.’
  • ‘Dan heb ik ook zoiets van …’

14. Maak oogcontact en glimlach

Oogcontact is onmisbaar als je in een sollicitatiegesprek zelfverzekerd wil overkomen. Een glimlach doet daar nog een schepje bovenop: het doet je vriendelijk en benaderbaar ogen en zorgt er bovendien voor dat je prettiger bent om naar te luisteren. En vergeet niet: lachen werkt aanstekelijk! Voor je het weet zit je interviewer ook te glimlachen en wordt je gesprek hoe dan ook een stuk aangenamer. Lees ook ons artikel over tekenen dat je sollicitatiegesprek (niet) goed ging en de kansen voor een tweede gesprek.

Tags: ,