Vacatures

Zoeken

De nieuwste artikelen direct in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Meer van zulke artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Heb je gevonden wat je zocht of kunnen we je nog ergens bij helpen?

Carrièreswitch: 10 tips om je dromen te volgen

Gepubliceerd door Eva Haarsma
6 jaar geleden 06-03-2018

Een carrièreswitch. Denk je dan direct aan de woorden: eng, moeilijk, ingewikkeld, ongemakkelijk en zwaar? Dan kunnen we je feliciteren: je hebt het in één keer goed! Maar…, realiseer je ook dat je een groot deel van je leven op je werk doorbrengt. Had je als kind een droombaan voor ogen? Of haal je simpelweg totaal geen voldoening meer uit wat je nu doet? Genoeg van de sleur en op zoek naar spanning? Een frisse start? Met deze 10 tips begin je succesvol aan je carrièreswitch.

1) Maak je carrièreswitch nú en durf te dromen

Dream big! Een meisje van 17 vult vakken bij de Action. Weet je wat ze 20 jaar later doet? Ze is op dit moment directeur van diezelfde winkel en verantwoordelijk voor alle 1000 vestigingen. Mooie carrièreswitch toch?! Zo kan het soms lopen. Dus zet je angsten opzij, werk er hard voor en laat je dromen uitkomen. Realiseer je ook dat het moment om dat te doen misschien wel nú is. Wacht niet op later. Pak een pen en papier en ga aan de slag. Wat voor dromen schrijf je op als je al je zorgen zou kunnen laten varen? Dus zonder obstakels aan bod te laten komen. Zonder na te denken over geld, tijd, de mening van anderen, opleiding et cetera. Wat zou er op je papiertje komen te staan, voor welke carrièreswitch kies je? Wat is jouw droom? Het is jouw leven, je hebt er maar één en je mag het zelf invullen. Dus maak er een feestje van!

Carrièreswitch: jouw feestje

2) Doe een test om te zien welke carrièreswitch bij je past

Als je het moeilijk vindt om uit te pluizen wat nou echt jouw droombaan is, zijn er genoeg testen om te doen waarmee je de best passende carrièreswitch kan maken. Denk bijvoorbeeld aan loopbaan-, competentie-, persoonlijkheids-, interesse- en beroepskeuzetesten. Ook de MBTI kan je hier goed bij helpen. Het is namelijk wel fijn dat áls je een carrièreswitch in werking zet, je het ook direct zo goed mogelijk doet. Je kunt online van alles vinden hierover. En denk niet alleen aan waar je goed in bent, maar maak het groter. Dus wat drijft mij? Wat voor mens ben ik? Welke dingen vind ik belangrijk in het leven? Welke levens- en werkwaarden heb ik? Breng ook jouw angsten en struikelblokken in kaart. Je kunt bijvoorbeeld een SWOT-analyse over jezelf maken. Eventueel kun je er ook mensen uit je directe omgeving bij jouw plannen voor een carrièreswitch betrekken. Het is immers soms lastig om objectief en eerlijk naar jezelf te kijken.

3) Het is nooit te laat voor een carrièreswitch

Of je nu 25 of 55 bent, het is nooit te laat om het roer om te gooien. Stan Lee, de man die verantwoordelijk is voor het getekende leven van Spider Man, The Hulk en The Fantastic Four. Ken je die? Redelijk succesvol toch? Reken maar dat hij zijn zakken ruimschoots gevuld heeft! Maar dat succes begon pas rond zijn 43e. Nog een voorbeeld van een geslaagde carrièreswitch? Die emmertjes vol gefrituurde kip. Harland Sanders, de oprichter van KFC, werkte tot zijn 40e in een tankstation. Op het moment dat hij veel succes begon te krijgen en zijn franchise uitrolde, was hij in de 60. Tegen de tijd dat hij 70 was had hij er een fortuin mee verdiend. En natuurlijk zijn ook de jonge successen bekend, zoals Mark Zuckerberg en Richard Brandson (beiden 20 toen ze hun bedrijf begonnen). Die waren op die leeftijd uiteraard nog niet een carrièreswitch toe, maar het punt is duidelijk. Kortom: je bent nooit te oud of te jong voor een carrièreswitch. En we noemen nu de financieel succesvolle laatbloeiers, maar geld hoeft natuurlijk helemaal niet jouw doel te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de romcom The Familyman. Misschien betekent een carrièreswitch voor jou juist wel mínder geld verdienen, maar meer doen wat je leuk vindt. Dat kan natuurlijk ook een zeer succesvolle carrièreswitch zijn!

4) Laat niets je carrièreswitch in de weg zitten

Nog een mooi voorbeeld: JK Rowling (of eigenlijk Joanne Rowling). Een gescheiden vrouw die vocht om rond te komen van de bijstand. Op het moment dat haar trein vertraging had, schudde ze zonder het toen nog te weten haar succesverhaal uit haar mouw. Maar niet iedereen zag daar potentie in. Jammer voor al die 12 uitgevers die haar hebben afgewezen! Wellicht hebben die inmiddels ook (noodgedwongen) een carrièreswitch moeten inplannen. Want iedereen weet hoe het deze krachtige dame verliep: er werd in 2003 berekend dat ze rijker was dan de Engelse vorstin en daarmee de rijkste vrouw van het land was. Besef dus dat alle begin moeilijk is en dat dit bij een carrièreswitch niet anders is. Maar zonder te beginnen, kom je er nooit. Vallen en opstaan. En: beginnen is één, volhouden twee! Tegeltjeswijsheden zijn er echt niet voor niets.

Carrièreswitch: ga voorbereid te werk

5) Doe kennis op en ga voorbereid je carrièreswitch in

Volg cursussen, doe mee aan workshops, schrijf je in voor online trainingen of ga naar de bieb. Kennis ligt tegenwoordig voor het oprapen, het is alleen wel belangrijker geworden om de informatie die je verzamelt goed op waarde te schatten. Google is géén orakel, bekijk je informatie kritisch en blijf alsjeblieft zelf nadenken. Doorgrond de bronnen, vraag je af wat de bijbedoelingen van een tekst kunnen zijn, verifieer je informatie en neem niet alles klakkeloos aan of over. Wees slim en word nog slimmer. Dat kan ook heel goed door mensen in je netwerk om advies te vragen. Praktische kennis kan immers vaak nog veel nuttiger zijn, dan theoretische kennis. Een goed doordacht plan en een sterk begin, is voor je de carrièreswitch inzet al het halve werk.

6) Gebruik je netwerk voor een succesvolle carrièreswitch

Een carrièreswitch begint bij onderzoek. En de meest bruikbare informatie vind je misschien wel in je netwerk. Kijk eens in je omgeving of je niet al iemand kent die jouw droombaan heeft en je met je carrièreswitch kan helpen. Misschien kan hij of zij je meer over het veld vertellen. Of je aan mensen koppelen, inside informatie met je delen, gouden geheimen aan je vertellen. Wees niet direct bang dat anderen je zullen afwijzen vanwege concurrentiestrijd of iets dergelijks. Echte toppers in het vak zijn hier vaak niet heel bezorgd over. Die hebben doorgaans zelf al een sterke basis opgebouwd, zijn al geslaagd en zijn zelf misschien ooit ook wel met hulp van iemand anders begonnen. Grote kans dat ze dit graag voor iemand terug willen doen en daarmee van jouw carrièreswitch een geslaagde actie zullen maken.

7) Update cv en profiel in lijn van je carrièreswitch

Als je de sprong hebt gewaagd en je carrièreswitch is in volle gang, zorg er dan ook direct voor dat alles in lijn is met je nieuwe baan. Dus pimp je cv en laat het aansluiten op wat je wil gaan doen. Een carrièreswitch betekent natuurlijk niet dat je werkervaring ineens heel anders is, maar wel dat je misschien andere punten moet gaan uitlichten en naar voren schuiven. Ook je profiel op LinkedIn bijvoorbeeld kun je aanpassen. Zorg dat alles in het teken komt te staan van de richting die jij op wilt gaan en maak je carrièreswitch zichtbaar aan de wereld.

8) Maak tijd vrij voor je carrièreswitch

Zeker als je al een baan hebt, is het lastig om tijd vrij te maken voor een carrièreswitch. Probeer dat toch zo veel mogelijk te doen. Als alles te lang duurt, zakt misschien je motivatie en dat is zonde. Voor je het weet zijn alle briljante plannen die je voor je carrièrreswitch had bedacht, stoffig en oud geworden. Zet direct door, pak aan en houd je doel scherp voor ogen. En neem de tijd om al je ideeën in acties om te zetten.

9) Durf uit je comfortzone te stappen voor je carrièreswitch

Een carrièreswitch staat naar alle waarschijnlijkheid gelijk aan dingen doen die je nog niet gewend was. Een carrièreswitch betekent dan ook dat je uit je comfortzone zult moeten stappen. Dus probeer je angsten zoveel mogelijk van je af te zetten en luister niet naar dat innerlijke stemmetje dat je alleen maar onzekerheden aan wil praten. Daar bereik je namelijk helemaal niets mee. Accepteer dat verandering je even uit balans zal brengen en dat je een nieuw evenwicht zult moeten vinden. Maar ook dat komt vanzelf en uiteindelijk is je carrièreswitch gewoon je carrière geworden.

10) Kijk kritisch naar je huidige situatie en beoordeel een carrièreswitch

Nog niet overtuigd? Kijk dan eens kritisch naar je huidige situatie. Is dit wat je wil? Maak ook een duidelijk besluit, zonder dat daar een oordeel aan hoeft te hangen. Kies je er bijvoorbeeld voor om toch niet voor een carrièreswitch te gaan, kies daar dan ook vol overtuiging voor en zonder wrok. Zet het plan van je af, voel je niet verdrietig, heb geen spijt en wees geen slachtoffer. Draag je beslissing met rechte rug en opgeheven hoofd en blijf er niet in hangen. Misschien komt er ooit nog een moment waarop je wel voor een carrièreswitch kunt gaan omdat je persoonlijke situatie bijvoorbeeld beter aansluit. Grijp dan alsnog je kans, als je wil. En lees natuurlijk bovenstaande tips nog eens door.

Je kunt natuurlijk ook altijd je cv online zetten en kijken wat erop je afkomt. Wie weet ziet een ander direct wat voor jou een perfecte stap zou zijn en koppelt je aan het bedrijf van je dromen. Het kan in elk geval nooit kwaad!

(Visited 333 times, 1 visits today)
Eva Haarsma

Eva Haarsma is Senior Content Marketeer en altijd op zoek naar trends, nieuws en facts op het gebied van IT, online marketing, carrière en lifestyle. Ervaren in het ondersteunen van anderen tijdens de verschillende stappen in het sollicitatieproces en heel graag aan het schrijven.

Bekijk artikelen